Lattice simulation studies of self-interacting polymers
- Tez No: 13228
- Danışmanlar: PROF.DR. ERSİN YURTSEVER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Örgü Polimerleri, Monte Carlo Simulasyonu, Lennard-Jones iv
- Yıl: 1991
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET KENDİ İÇİNDE ETKİLEŞEN POLİMERLERİN ÖRGÜ SİMULASYONLARI İŞSEVER, Saliha Yüksek Lisans Tezi, Kimya Tez Yöneticisi: Prof.Dr. Ersin YURTSEVER Şubat 1991 Sayfa: 64 Bu çalışmada kare örgü üzerinde rastgele yürüyüşle elde edilen lineer polimerlerin Monte Carlo simulasyonu yapılmıştır. Uçtan uca uzaklık ve jirasyon yarıçapı gibi şekil belirleyici özelliklerinin çalışılabilmesi için birbirine bağlı olmayan monomer birimleri arasında Lennard- Jones tipi etkileşim potansiyeli tanımlanmıştır. Polimer oluşturulması sırasında dışarlanmış hacim etkisi göz önünde bulundurulmuştur. Bu etki yürüyüşün rastgeleliğini bozduğu için ortalamalar üzerinde“bias”düzeltmesi yapılmıştır. Bunun için Rosenbluth ve Rosenbluth'un çalışmasından yararlanılmıştır. Şekil belirleyici özelliklerin zincir 2 V uzunluğuna bağlılığı =aN eşit ligiyle tanımlanır. Sıcaklık T, bağ uzunluğu L ve enerji parametresi e nun 2 2 enerji, , ve v üzerindeki etkisi etkileşimli bilgisayar grafikleri kullanılarak araştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT LATTICE SIMULATION STUDIES OF SELF-INTERACTING POLYMERS İŞSEVER, Saliha M.S. in Chemistry Supervisor: Prof.Dr.Ersin YURTSEVER February 1991 Pages: 64 In this study, on-lattice Monte Carlo (MC) simulation of linear self -avoiding walk (SAW) polymers in two-dimensional square lattice are studied. A Leonard- Jones type pair potential is defined between nonbonded monomer units in order, to study the shape-dependent properties; end-to-end distance and radius of gyration. The excluded volume effect is considered on the generation of SAW polymers and since this effect disturbs the randomness of the walk, a bias correction is done on the final averages of these properties according to the study of Rosenbluth and Rosenbluth. The dependence of these properties on the chain length (N) is usually given by means of a power law:=aN. The effects of temperature T, bond length L and the 2 2 energy parameter e on the energy, , and the critical exponent v are also studied. Key-Words: Lattice Polymers, Monte Carlo Simulation, Lennard- Jones Science Code: 405.04.01 m