Profesyonel futbolcularda kalça ekleminde konsantrik izokinetik fleksör-ekstansör kas kuvvetinin sedanterlerle karşılaştırılması
Comparison of consantric isokinetic hip flexor-extensor muscle strenght between elite soccer players and sedanters
- Tez No: 132285
- Danışmanlar: PROF. DR. YAVUZ YAKUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Kalça, Kas kuvveti, İzokinetik test, İzometrik kuvvet, Futbolcu, Cybex 6000 dinamometresi, Hip, muscle strength, isokinetic test, isometric strength, soccer player, Cybex 6000 dynamometer
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 65
Özet
IV ÖZET ÖZAY, D. Profesyonel Futbolcularda Kalça Ekleminde Fleksör-Ekstansör Kas Kuvvetinin Konsantrik İzokinetik Değerlendirmelerinin Sedanterlerle Karşılaştırılması, Hacettepe Üniversitesi Spor Fizyoterapistliği Programı Bilim Uzmanlığı Tezi, Ankara, 2003. Çalışmamızın amacı, kalça fleksör-ekstansör kaslarının izokinetik kuvvet değerlendirmesinin klinik kullanımını yaygınlaştırmak, profesyonel futbolcularda değişik izokinetik hızlarda ve 30° izometrik açıda normal kuvvet değerlerinden oluşan bir veri tabanı oluşturmak, elde edilen verileri sedanter gurup verileriyle ve literatürdeki kısıtlı sayıdaki çalışmalarda elde edilen verilerle karşılaştırmaktır. Çalışmamıza Türkiye 2. Futbol Ligi'nde oynayan 20 profesyonel erkek futbolcu ve 20 profesyonel spor yapmayan erkek birey alınmıştır. Olguların kalça fleksiyon-ekstansiyon kas kuvvetinin konsantrik izokinetik ve maksimal izometrik ölçümleri Cybex 6000 izokinetik dinamometresiyle yapılmıştır. Değerlendirme sonucunda, çalışma gurubu ve kontrol gurubu 60, 120 ve 180 7sn. hızlarda izokinetik peak tork kalça fleksör değerleri karşılaştırıldığında, çalışma gurubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede fark bulunmuştur (p0.05). Kalça fleksörlerinde 180 7sn hızda 20 tekrarlı kuvvette dayanıklılığa yönelik yaptığımız testte çalışma gurubu futbolcuların 9'unda (% 45), kontrol grubunda ise 17 (% 85) olguda yorgunluk oluşmuştur. Çalışmamızda, kalça fleksiyon izokinetik ve izometrik kas kuvveti değerleri benzer çalışmalardan farklı olarak daha düşük bulunmuştur. Bu çalışmada, futbolcuların kalça fleksör kas kuvvet ve enduransının beklenenden düşük çıkması; fizyoterapistlerin, koruyucu rehabilitasyon programlarında ve yaralanma sonrası tedavilerinde bu konuyu dikkate almaları gerektiği görüşüne varılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT ÖZAY, D. Comparison of Concentric Isokinetic Hip Flexor-Extensor Muscle Strength Between Elite Soccer Players and Sedanters. Hacettepe University Institute of Health Sciences, Sport Physiotherapist Program, Master Thesis, Ankara, 2003. The aims of our study were to generalize the clinical use of isokinetic strength evaluation of hip flexor-extensor muscles, to provide a normative strength data base in different isokinetic velocities and 30° isometric angle, to compare the results with sedanter group and discuss the results with the similar studies. Twenty male elite soccer players who were playing in Turkish 2nd Soccer League and 20 male sedanters are included in our study. Concentric isokinetic hip flexion-extension muscle strength and maximal isometric strength have been evaluated by Cybex 6000 isokinetic dynamometer. By the results, there was a significant difference between isokinetic peak torque values for hip flexion-extension muscles strength at all angular velocities in concentric mode of study and control groups (p0.05). In 1807sec velocity 20 repeated endurance evaluations, fatigue appears in 9 players (45%) of study group and 17 sedanters (85%) of control group. The mean values for the hip flexsor-extensor ratios in both study and control groups were lower than previously published studies. In our study, because of it has been found that lower values of hip flexor strength and endurance in isokinetic and isometric modes, the physiotherapists need to take into consideration of this result in the treatment after injury and preventative rehabilitation programs.