Profesyonel futbolcularda musculus quadriceps femoris'in CT görüntüleri ile hacimlerinin hesaplanması (cavalieri yöntemi)
Estimation of the quadriceps femoris muscle volume in professional soccer by the cavalieri principle using CT images
  1. Tez No: 138102
  2. Yazar: ERTUĞRUL SAĞLAM
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAİT BİLGİÇ, DOÇ. DR. OSMAN İMAMOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Computer Tomografi, Musculus quadriceps femoris, Kas hacim, Stereoloji, Cavalieri prensibi rv, Computed Tomography, The quadriceps femoris muscle, Muscle volume, Stereology, Cavalieri principle
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
ÖZET PROFESYONEL FUTBOLCULARDA MUSCULUS QUADRİCEPS FEMORİS'İN CT GÖRÜNTÜLERİ İLE HACİMLERİNİN HESAPLANMASI (CAVALİERİ YÖNTEMİ) Ertuğrul SAĞLAM, Yüksek Lisans Tezi Ondokuz Mayıs Üniversitesi Samsun, Şubat 2003 Bu çalışmamızda Samsunspor'da futbolcu olan 19 denekten alman CT (Computer Tomografi) görüntüleri kullanılarak Cavalieri prensibi ile m.quadriceps femoris'in toplam hacmi hesaplandı. Bu amaçla, Xpress/GX Toshiba, Tocigi-Ken marka Spiral CT Scanner aleti (kV: 120, mAS: 120) kullanılarak kalça, uyluk ve diz bölgesini de içine alacak şekilde her 4 cm'lik mesafe içerisinden sistematik rasgele olarak 1 cm kalınlığında kesit görüntüleri alındı. 0,2 cm nokta sıklığına sahip noktalı alan ölçüm cetveli kullanılarak görüntülerdeki kas kesit yüzey alanları yardımı ile Cavalieri prensibi uygulanarak kas hacimleri hesaplandı. Tüm sporcuların her iki alt ekstremitesine ait ön kompartıman kaslarının ortalaması 2799,88±292,16 cm3 olarak bulundu. Sağ ve sol alt ekstremiteleri ön kompartıman kaslarının ortalama hacmi sırasıyla 2796,25±293,34 cm3 ve 2803,51+298,97 cm3 olarak hesaplandı. Sporcuların boy uzunluğu ortalaması 179,05±6,lcm; vücut ağırlığı ortalaması 72,74±6,84kg ve yaş ortalaması ise 23,16±3,92yıl olarak tespit edildi. Ekstremiteler arasında, kas hacmi bakımından istatistiksel anlamda bir fark bulunamadı. Sağlak ve solaklarda tercih edilen taraf ile diğer taraf arasında hacim yönünden istatistiksel fark bulunamadı, m.quadriceps femoris'in hacimleri ile kilo (r=0,622) ve boy (r=0,535) arasında korelasyon bulunduğu görüldü. Yapılan hacim hesaplamalarının hata katsayısı makul değer olan 0,016 olarak bulundu. Bu çalışma ile, CT görüntüleri üzerinden Cavalieri prensibi kullanılarak kas hacminin doğru ve etkin biçimde hesaplanabileceği sonucuna varıldı. Önerilen yöntem yardımı ile kas hacim değişikliklerini izlemenin mümkün olabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
abstract estimation of the quadriceps femoris muscle volume in professional soccer by the cavalieri principle using ct Images Ertuğrul SA?LAM, MSc Thesis University of Ondokuz Mayıs Samsun, Şubat -2003 In the present study the CT (Computed Tomography) images that are taken from the 19 football-players of Samsunspor team was used to estimate the volume of quadriceps femoris muscle by means of the Cavalieri principle. For this purpose, serial sections at 1 cm thicknesses were taken within every consecutive interval of 4 cm comprising the pelvic, thigh and knee regions using a Spiral CT Scanner Xpress/GX Toshiba, Tocigi-Ken machine (kV: 120, mAS: 120). The section cut surface areas were estimated using a point counting grid with 0.2cm point density and the volume of the examined muscle mass was estimated by means of the Cavalieri principle. The mean volume of quadriceps femoris muscle was estimated as 2799,88+292,16 cm3. It was 2796,25+293,34 cm3 and 2803,511298,97 cm3 for the right and left sides respectively. The mean of the height weight and age of the sportsmen were 179,05+6,1 cm; 72,74±6,84kg and 23,16±3,92 year respectively. There was not statistical difference between the volume of the right and left side muscle volumes. There was no statistical difference between the preferred side volume and other side volume in right- handed and left-handed subjects. There were correlation between the volume of the muscles and weight of the subjects (r=0,622) and between the volume of the muscles and height of the subjects (r=0,535). The coefficient of the error of the muscle volume estimation was 0,016 that is within the acceptable range. Our results are showed that the combination of the CT images and the Cavalieri principle can efficiently and safely be used to estimate the volume of the interested muscle mass. The presented method could be used to monitor the muscle size changes.