Sıçanlarda manyetik alanın pençe tercihi üzerine etkileri
The effects of magnetic field on paw preference in rats
  1. Tez No: 132355
  2. Yazar: ÖZNUR ÖZTAŞ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SADRETTİN PENÇE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Statik Manyetik Alan, Pençe Tercihi, Asimetri, Sıçan, Static Magnetic Field, Paw Preference, Asymmetry, Rat 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 63
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi SIÇANLARDA MANYETİK ALANIN PENÇE TERCİHİ ÜZERİNE ETKİLERİ Öznur OZTAŞ Gaziantep Üniversitesi - Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Fizyoloji Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Sadrettin PENÇE Eylül 2003 - 52 sayfa Bu çalışmanın amacı, sıçanlarda 50 Hz 1000 mT statik manyetik alanın pençe tercihi üzerine etkilerini araştırmaktır. Çalışmada 30 erkek ve 20 dişi olmak üzere 50 adet Wistar sıçan kullanıldı. Tüpten yiyecek elde etme testi ile pençe tercihleri belirlendi. Sıçanların sadece başları manyetik alana maruz bırakıldı. Manyetik alana maruz kalan sıçanların tekrar pençe tercihleri tespit edildi. Sonuç olarak sıçanların manyetik alan maruziyeti öncesi ve sonrası tespit edilen pençe tercihleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Bununla birlikte dişi sıçanlarda sağ pençe tercihi, erkek sıçanlarda ise sol pençe tercihi daha fazlaydı. Fakat dişi ve erkek sıçanlar arasında da bir korelasyon yoktu. Bundan başka manyetik alan maruziyetinden sonra sağlak sıçanların sağ pençe kullanımı, solak sıçanların sol pençe kullanımı daha da artmıştır. Başka bir deyişle sağlak daha sağlak, solak daha solak olmuştur. Ancak aralarındaki fark anlamlı değildi. Çalışma sonucuna göre manyetik alanın pençe tercihi üzerine etkili olduğu düşünülmektedir. Bu etkilerin daha belirgin olarak gözlenebilmesi için sıçanların manyetik alana maruz bırakılmasından hemen sonra pençe sayımının yapılması ve ayrıca denek sayısının artırılarak tekrar denenmesi gerektiği kanısındayız.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.S. Thesis THE EFFECTS OF MAGNETIC FIELD ON PAW PREFERENCE IN RATS Öznur OZTAŞ Gaziantep University - Graduate School of Health Sciences Department of Physiology Supervisor: Yrd. Doç. Dr. Sadrettin PENÇE September 2003 - 52 pages The purpose of this study is to examine the effects of 50 Hz, 1000 mT static magnetic fields on the paw preference in rats. In this study 30 male and 20 female, a total of 50 Wistar rats were used. Their paw preferences were determined by the application of the“food obtaining from the tube test”. Only the heads of rats were exposed to magnetic field. After the rats the exposure of the rats to magnetic field, their paw preference were determined again. As a result, a statistically significant difference between paw preferences which were determined before and after the exposure of rats to magnetic field couldn't be found. However, the preference of right paw was a greater in female rats whilst the preference of left paw was a greater in male rats. But there was not a correlation in the between male and female rats, either. Furthermore the using their right paw of right pawed rats and the using their left paw of left pawed rats increased more and more after they exposed to magnetic field. In other words, the right pawed was more right pawed, the left pawed had been more left pawed. In conclusion, it is thought that the magnetic field has been effective on paw preference. Numbers of rats should be enhanced to observe these effects more clearly.