Diazepam ve baklofenin kobaylarda sidikkesesi düz kası üzerine etkileri
The effects of diazepam and baclofen on the smooth muscle of urinary bladder of guinea pigs
- Tez No: 132371
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKSİN PİŞKİN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Fizyoloji, Physiology
- Anahtar Kelimeler: Baclofen, diazepam, smooth muscle, guinea pig, urinary bladder
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
41 ÖZET Diazepam ve Baklofenin Kobaylarda Sidikkesesi Düz Kası Üzerine Etkileri Bu araştırmada diazepam ve baklofenin kobaylarda sidikkesesi düz kası üzerine etkileri incelenmiştir.. Araştırmada 250-300 gram ağırlığında 15 kobay kullanıldı. İzole edilen her bir sidikkesesinden şerit şeklinde preparatlar hazırlandı. Bu preparatlar“Tyrode”çözeltisi içerisinde olacak şekilde izole organ banyosuna yerleştirildi ve izometrik düz kas hareketleri“force transducer”ve“acquisition system”yardımı ile bilgisayara kaydedildi. Başlangıçta dokulara 2 gram gerim uygulandı ve ortama alışmaları için bir saat bekletildikten sonra, asetilkolinin sırasıyla 10“5M, 3xl0'5M ile İO^M dozlarının yalnız, diazepamm İO^M, 10”5M, 10İVI ve baklofenin 10“5M, İO^M, 10”3M konsantrasyonları varlığında denenerek oluşturduğu cevaplar alındı. Her bir dozun verilişi ve cevabın alınışını takiben doku ikişer dakika aralıklarla iki kez çözelti değiştirilerek yıkandı. Konsantrasyon değişikliklerinden sonra da doku“Tyrode”çözeltisi içerisinde 10 dakika bekletilerek dinlendirildi. Diazepamın belirtilen her bir dozu sırasıyla verildiğinde iki dakika beklenildi ve üzerine 10“5M asetilkolin eklenerek cevap alındı. Daha sonra sırasıyla asetilkolinin diğer iki dozu (3xl0”5M, İO^M) aynı şekilde verilerek oluşan cevaplar alındı. Diazepamın tüm dozlarının denemelerinden sonra“Tyrode”çözeltisinde dokunun 1 saat bekletilerek başlangıç tonusuna ulaşması sağlandı. Baklofenin üç farklı dozu için de asetilkolinin anılan dozları, diazepamın dozlarına uygulandığı şekilde verilerek cevaplar alındı. Kasılım cevaplarının amplitütü gram cinsinden, maddenin verilişi ile cevabın oluşmaya başladığı ana kadar olan süre saniye cinsinden değerlendirildi. Bulgu olarak, sidikkesesi düz kası üzerinde asetilkolinin üç farklı konsantrasyonunun oluşturduğu cevapların latent sürelerinde istatistiksel önemi olmayan uzamalar gözlemlendi. Amplitütler yönünden ise en büyük kasılım cevabını lO^M'lık ACh'nin verdiği belirlendi. Diazepamın en yüksek dozunun (İO^M)42 varlığında asetilkolinin farklı üç konsantrasyonuna alman cevapların, ACh'nin yalnız kullanılmasına göre kasılımları %60-75 oranında azalttığı tespit edildi. Elde edilen latent sürelerde ise asetilkolinin iki dozuna (10“5M, 3xlO”5M) göre en büyük derişiminin (İO^M) verdiği cevap süresinin %59-64 oranında azaldığı görüldü. Bu bulgulara göre, diazepam (İO^M) varlığında oluşan cevap sürelerinin asetilkolin dozunun artmasına bağlı olarak kısaldığı, benzer biçimde kasılımlann da %15 oranında azaldığı belirlendi. Diazepamın (İO^M), kobay sidikkesesi düz kası kasılımlarım, artan asetilkolin konsantrasyonuyla yarışmalı bir şekilde baskılayabildiği saptandı. Baklofenin üç farklı dozunun varlığında, asetilkolinin üç farklı derişiminin oluşturduğu cevaplarda ise asetilkolinin yalnız denenmesine göre hem latent süreler hem de kasüımlar yönünden önemli bir farklılığın bulunmadığı gözlemlendi. Baklofenin kasılımlarda, yalnız asetilkolin kullanımıyla oluşan cevaplara göre %5-15 oranında yaptığı artışın ise istatistiksel önem ifade etmediği belirlendi. Elde edilen bulgular sonucunda, kobay sidikkesesi düz kasında asetilkolin kaynaklı kasılımları diazepamın doza bağlı olarak inhibe ettiği, baklofenin ise bu kasılımları etkilemediği belirlendi. Anahtar Sözcükler : Baklofen, diazepam, düz kas, kobay, sidikkesesi
Özet (Çeviri)
43 SUMMARY The Effects of Diazepam and Baclofen on the Smooth Muscle of Urinary Bladder of Guinea Pigs This study was carried out to observe the effects of diazepam and baclofen on the smooth muscle of guinea pigs. In the study, 15 guinea pigs weighing 250-300 g were used. The ribbon-like tissue samples were prepared from the isolated urinary bladder. The tissues were placed into the isolated organ bath as in Tyrode solution and the isometric contractions of them were recorded on the computer using a force transducer and an acquisition system. At the beginning, after streching the tissues for 2 g and waiting for one hour to get them used to the media, the contractions were induced by acetylcholine at the concentrations of 10“5 M, 3xl0”5 M and 10“4 M alone and in the presences of diazepam and baclofen at the concentrations 10”6 M, 10“5 M, 10”4 M and 10“5 M, 10”4 M, 10“3 M respectively. The tissues were washed twice by changing solution every two minutes after giving each dose and getting the response. The tissues were got rested for 10 minutes in Tyrode solution after each try of concentration. Acetylcholine was firstly applied at the concentration of 10”5 M, then 3xl0“5 M and 10”4 M after two minutes of giving diazepam at various concentrations. Same procedure was applied for baclofen after waiting for one hour to get the beginning motility of the tissues. The data were obtained as gram for the maximum response of amplitudes and seconds for the latent duration calculated from giving the agents until getting the first response. As a result, it was observed that there were insignificant increases in latent durations of acetylcholine after using at three different concentrations on the urinary bladder. The biggest contraction was obtained with 10“4 M acetylcholine. On the other hand, the contraction responses obtained with acetylcoline at three different44 concentrations in the presence of the highest concentration of diazepam (10”4 M) were decreased at the rate of 60-75% compared to those obtained in using acetylcholine in same concentrations alone. In the matter of latent duration, it was decreased with 10“4 M acetylcholine at the rate of 59-64% compared to the other doses (3x1 0”5 M and 10“4 M). Beside this, the latent durations of acetylcholine were decreased in the presence of 10”4 M diazepam while its concentrations were being increased, and similarly the contractions were decreased 15%. It was noticed that diazepam (10"4 M) could decrease the motility of urinary bladder as competing with increased concentrations of acetylcholine. On the other hand, there were not significant differences between using acetylcholine at three different concentrations alone and in the presence of three concentrations of baclofen in both latent durations and amplitudes. The small rate of increases (5-15%) in the contractions with acetylcholine seen in the presence of baclofen were not significantly different than those obtained with acetylcholine alone. As a conclusion, it was observed that diazepam inhibits acetylcholine-induced contractions as depending its concentration in urinary bladder of guinea pig, while baclofen at three different concentrations does not affect those contractions.