Behçet hastalarında eritrositlerin deformabilite özellikleri ile trombosit agregasyonundaki değişiklikler
Alterations in erythrocyte deformability and platelet aggregation in Behçet's disease
  1. Tez No: 132372
  2. Yazar: HANDE YAPIŞLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SAMİ AYDOĞAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Physiology
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet hastalığı, eritrosit deformabilitesi, trombosit agregasyonu, antioksidan enzimler, nitrik oksit, Behcet's disease, erythrocyte deformability, platelet aggregation, antioxidant enzymes, nitric oxide
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Fizyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 84
Özet
Ill ÖZET BEHÇET HASTALARINDA ERİTROSİTLERİN DEFORMABİLİTE ÖZELLİKLERİ İLE TROMBOSİT AGREGASYONUNDAKİ DEĞİŞİKLİKLER Multisistemik bir hastalık olan Behçet hastalığında gözlenen vasküler endotel hücre hasan, aşın serbest oksijen radikali üretimine ve antioksidan aktivitenin azalmış olmasına bağlanmaktadır. Bu koşullar altında vücutta meydana gelen oksidatif stres, biyolojik moleküllerde toksik etkiler yaratarak doku harabiyetine neden olabilmektedir. Behçet hastalığında, vasküler endotel hücre hasarıyla ilişkili olduğu düşünülen, trombotik olayların geliştiği blilinmekedir. Bu çalışmada, oksidatif stresin bir göstergesi olarak antioksidan enzim aktiviteleri (SOD, GSH-Px ve CAT), eritrosit deformabilite indeksleri ve MDA düzeyleri ile, vasküler endotel hücre hasarıyla ilişkili olarak trombosit agregasyonu ve NO düzeyleri arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışmada, 16'sı aktif 17'si remisyon döneminde olan 2 hasta grubuyla 15 sağlıklı bireyden oluşan, yaş, cinsiyet ve sigara içimi açısından hasta gruplarıyla eşleşen kontrol grubu bireylerinden alınan kan örnekleri kullanılmıştır. Antioksidan enzim seviyeleri, MDA ve NO düzeyleri spektrofotometrik olarak, eritrosit deformabilitesi filtrometre yöntemiyle, trombosit agregasyonu ise agregometre yardımıyla ölçülmüştür. Antioksidan enzimlerden SOD ve CAT'm hasta gruplarında kontrole göre anlamlı düzeyde arttığı, GSH-Px'in ise azaldığı görülmüştür. MDA düzeyleri ve eritrosit deformabilite mdeklseri olan RFR ve RFT değerleri ise hasta gruplarında, kontrole göre istatistiksel açıdan anlamlı ölçüde yüksek bulunmuştur. NO seviyelerinin, hasta gruplarında kontrolle karşılaştırıldığında önemli ölçüde azaldığı, buna karşılık olarak ise, trombosit agregasyonunun Behçet hastalarında anlamlı olarak arttığı gözlenmiştir. Sonuç olarak, Behçet hastalarında, antioksidan enzim aktiviteleri ile lipid peroksidasyonun arttığı ve bunlara bağlı olarak da eritrositlerin deformabilite özelliklerinin bozulduğu anlaşılmaktadrr. Bu parametreler açısından görülen değişikliklerin, hastalığın aktif döneminde daha belirgin olduğu gözlenmiştir. Hasta gruplarında trombosit agregasyonlarının yüksek çıkması, NO seviyelerinin normalden düşük çıkmasıyla ilişkili olabilir. NO salınımında azalma ve trombosit agregasyonundaki artış ise remisyon dönemindeki hastalarda daha behrgindir. Bu bulgulardan, Behçet hastalığının aktif döneminde oksidatif stresin remisyon dönemine göre artmış olduğu, söylenebilir. Bu durumda gerek antioksidan enzimler gerekse trombosit agregasyonunun, hastalığın teşhis ve seyrinde yardımcı olabilecek bir aktivite kriteri olarak kullanılabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
IV SUMMARY ALTERATIONS IN ERYTHROCYTE DEFORMABILITY AND PLATELET AGGREGATION IN BEHCET'S DISEASE Behcet's disease is a multisystemic disorder and vascuar endothelial disfunction seen in Behcet's disease is the result of excessive production of free oxygen radical and decreased antioxidant activity. The increase of oxidative stress causes tissue damage by producing toxic problems in biologic molecules in the body.Some thrombotic events which are thought to be in relation with vascular endothel cell damage may occur in Behcet's disease. In this study, we examined antioxidant enzyme activities (SOD, GSH-Px and CAT), erythrocyte deformability indexes and MDA levels related to oxidative stress, and relationship betweeen platelet aggregation and NO levels related to endothelial cell damage. In this study, blood samples taken from two patient groups consisting 16 patients in active period and 17 patients in remission period and blood samples taken from a control group consisting 14 healty volunteers are used. The patients and the controls were not statistically different in regard to age, gender and smoking rates. Antioxidant enzymes, MDA and NO levels were measured spectrophotometrically, erythrocyte deformability was measured with filtrometric system, and platelet aggregation was measured with aggregometer. SOD and CAT increase and GSH-Px decreases significantly in patient groups compared to control group. MDA levels and erythrocyte deformability indexes (RFR and RFT) are significantly higher in patient groups than in control group. NO levels significantly decrease in patients whereas platelet aggregation rates increase significantly. In conclusion in Behcet's disease, antioxidant enzyme activities and lipid peroxidation increase and erythrocyte deformability changes according to these parametres. The changes in these paremeters are more clear in the active periot of the disease, hi patients, enhancement of platelet aggregation may be related to the decrease in NO levels. Decrease in NO levels and increase in platelet aggregation is more clear in patient in remission periot. According these results, in the active periot of the disease, oxidative stress increases more clearly than the remission periot of the disease. Under such conditions it is thought that both antioxidant enzme and platelet aggregation can be used as an activity criteria in the diagnosis of the disease.