Zonguldak Lise Öğrencilerin Sigara kullanım sıklığı ve sigara kullanımını etkileyen faktörler
Smoking prevalance and the factors affecting smoking habits in high school students in Zonguldak
- Tez No: 132390
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HANİFE ALTUNKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: sigara, yaygınlık, lise öğrencileri, smoking, frequency, high school students
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Karaelmas Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Pulmoner Fizyoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ZONGULDAK LİSE ÖĞRENCİLERİNİN SİGARA KULLANIM SIKLIĞI VE SİGARA KULLANIMINI ETKİLEYEN FAKTÖRLER Cemil YAVUZ Zonguldak Karaelmas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü Göğüs Cerrahisi Anabilim Dalı Tez Danışmanı: Yard. Doç. Dr. Hanife ALTUNKAYA Aralık 2003 152 sayfa Son yıllarda ortaöğretim öğrencileri arasında sigara kullanım yaygınlığı artmakta ve sigaraya başlama yaşı düşmektedir. Araştırma, Zonguldak ise öğrencilerinde sigara kullanım sıklığı ve sigara kullanımını etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla 2003 yılında yapılmıştır. Araştırma kesitsel tipte planlanmıştır. İl milli eğitim merkez müdürlüğüne bağlı 23 lisede küme örnekleme yöntemiyle 515 lise ikinci sınıf öğrencisi araştırma mÖZET ( devam ediyor ) örneklemine alınmıştır. Araştırma verileri anket yöntemiyle toplanmış, verilerin değerlendirilmesinde Ki- kare ve yüzdelik kullanılmıştır. Araştırma grubunun %51'i kız, %49'u erkek öğrencilerden oluşmuştur. Yaş ortalaması 15,9±0,7dir. Sigara içme sıklığı 15.9 bulunmuştur. Erkeklerde sigara içme sıklığı daha yüksek bulunmuştur. Lise öğrencilerinin %55'İ yaşam boyu en az bir kez sigara kullandıklarını belirtmişlerdir. Sigarayı deneme yaş ortalaması 11.06±3.01, başlama yaş ortalaması 12.97 ±2.33 bulunmuştur. Yaş arttıkça sigara içme sıklığının arttığı, öğrencilerin %81'inin herhangi bir nedenle sigara satın aldığı ve %76.8'inin sigara satın alırken bir zorlanma ile karşılaşmadıkları saptanmıştır. Parçalanmış ailelerde, anne babası hayatta olmayan veya ayrı yaşayan ailelerde, alkol kullanan, kardeşi sigara kullanan, aileden farklı bir şehirde yaşayan, annesi çalışan ve babası emekli olan öğrencilerde sigara içme oranı daha yüksek bulunmuştur. Annenin eğitim düzeyi arttıkça, alınan harçlık miktarı arttıkça sigara içme sıklığının arttığı, babanın eğitim seviyesi yükseldikçe sigara içme sıklığının azaldığı saptanmıştır. Öğrencilerin sigaraya başlamasında en etkili faktör merak olarak tespit edilmiştir. Öğrencilerin %96.5'i sigaranın sağlığa zararlı olduğuna inandığı, %72'sinin sigara içtiği için pişmanlık duyduğu, %91.5'inin bırakmayı düşündüğü tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis Smoking Prevalence and the Factors Affecting Smoking Habits in High School Students in Zonguldak Cemil YAVUZ Zonguldak Karaelmas University institute of Health Sciences Department of Thoracic Surgery Thesis Advisor: Asst.Prof. Hanife ALTUNKAYA December 2003, 152 pages. İn recent years to begin smoking age is going down and being spreading is increasing among high school students. This research is done to determine the freguency and factors affecting smoking among Zonguldak high school students in 2003. This research is planned as sectional. All of the research is composed of 515 high school second level students in 23 high school depend on ministry of education. The data were collected by a questionnaire and the statistical analyze is done by ki- square and %. Subjects were occurred in 51 % girl students, 49 % boy students. The age average wasABSTRACT (continued) 15,9+-0, 7. smoking frequency was found 15,9. Smoking frequency of the boys was higher than girls students. The students used cigarette once in their lives about 55%. First smoking age was found 11,06+-3,01. Average age to begin smoking was found as 12,97+-2,33. As they grow older the smoking frequency increased, in this research to determined,81 % students were to buy whatever cause, 76,8 % of the students werent to force. The rate smoking was higher found in the students divorcing family or, deading or separating parents or, using alcohol or smoking brothers, living to be separated from family, or working mothers or retiring fathers. When mothers educational status and allowance increased smoking frequency increased too. When fathers educationals status increased smoking frequency decreased. The most effective factor in smoking is found as curiosity. Determined in this research, 96,5 % of the students to believed smoking is harmful to, 72 % were regretful and 91,5 % was thinking to stop smoking