Maarif Model Lise Coğrafya Öğretim Programına ilişkin öğretmen görüşleri Zonguldak ili örneği
Teachers' views on the Maarif Model High School Geography Curriculum the case of Zonguldak province
  1. Tez No: 1006483
  2. Yazar: FATİH KAYABAŞI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞABAN ÇELİKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Coğrafya, Eğitim ve Öğretim, Geography, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, Coğrafya öğretim programı, Coğrafya öğretmenleri, Nitel araştırma, Türkiye Century Maarif Model, Geography curriculum, Geography teachers, Qualitative research
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türkçe ve Sosyal Bilimler Eğitimi Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırmanın amacı, Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli kapsamında yenilenen lise coğrafya öğretim programının, Zonguldak ilinde görev yapan coğrafya öğretmenlerinin görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesidir. Araştırmada, öğretmenlerin programa ilişkin genel algıları, programın temel yaklaşımı, uygulanabilirliği, güçlü yönleri ve geliştirilmesi gereken boyutlarına ilişkin görüşlerinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Bu bağlamda, öğretmenlerin programın uygulama sürecinde yaşadıkları deneyimlerin belirlenmesi hedeflenmiştir. Araştırma, nitel araştırma desenlerinden fenomenoloji yaklaşımıyla yürütülmüştür. Çalışma grubunu, Zonguldak ilinde farklı lise türlerinde görev yapan 21 coğrafya öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın verileri, yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler, içerik analizi yöntemi kullanılarak analiz edilmiş ve öğretmen görüşleri doğrultusunda temalar ve kodlar oluşturulmuştur. Araştırma bulguları, öğretmenlerin Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli'ni genel olarak öğrenci merkezli, beceri ve değer temelli bir yapı olarak değerlendirdiklerini göstermektedir. Öğretmenler, programın öğrencilerin derse aktif katılımını destekleyen etkinlik temelli yaklaşımını olumlu bulduklarını ifade etmişlerdir. Bununla birlikte, uygulama sürecinde ders saatlerinin yetersizliği, sınıf mevcutlarının fazlalığı, teknolojik altyapı eksiklikleri ve öğretmenlere yönelik hizmet içi eğitimlerin sınırlı olması gibi çeşitli zorluklarla karşılaşıldığı belirlenmiştir. Ayrıca bazı öğretmenler, program içeriğinin öğrenci hazır bulunuşluk düzeyine tam olarak uygun olmadığını dile getirmiştir. Araştırma sonucunda, programın daha etkili bir şekilde uygulanabilmesi için öğretmen eğitimlerinin artırılması, müfredatın sadeleştirilmesi ve fiziki, teknolojik altyapının güçlendirilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to evaluate the high school geography curriculum renewed within the scope of the Türkiye Century Maarif Model based on the views of geography teachers working in the province of Zonguldak. The study seeks to reveal teachers' general perceptions of the curriculum, its basic approach, applicability, strengths, and aspects that need improvement. In this context, it is aimed to identify teachers' experiences during the implementation process of the curriculum. The research was conducted using the phenomenology approach, one of the qualitative research designs. The study group consists of 21 geography teachers working in different types of high schools in Zonguldak province. The data were collected through a semi-structured interview form. The collected data were analyzed using the content analysis method, and themes and codes were created based on the teachers' views. The findings of the study indicate that teachers generally perceive the Türkiye Century Maarif Model as a student-centered, skill-based, and value-oriented curriculum. Teachers stated that they have positive views regarding the activity-based structure of the curriculum, which supports students' active participation in the learning process. However, it was also determined that various challenges were encountered during implementation, such as insufficient course hours, crowded classrooms, lack of technological infrastructure, and limited in-service training opportunities for teachers. In addition, some teachers stated that the curriculum content is not fully compatible with students' readiness levels. As a result of the study, it was concluded that increasing teacher training opportunities, simplifying the curriculum content, and strengthening physical and technological infrastructure are necessary for more effective implementation of the curriculum.