Uzun süreli oksijen tedavisi (USOT) endikasyonu konulmuş kronik solunum yetmezlikli olguların değerlendirilmesi: yaşam süresi, yaşam kalitesi, pulmoner fonksiyonlara etkisi ve tedaviye uyumu
The evaluation of the patients with chronic respiratory failure (CRF) which offered long-term oxygen therapy (LTOT): the effect of LTOT on survey pulmonary functions and quality of life patients with CRF
- Tez No: 132410
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM AKKURT
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: USOT, solunum yetmezliği, LTOT, Chronic respiratory failure
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göğüs Hastalıkları ve Tüberküloz Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
IV ÖZET UZUN SÜRELİ OKSİJEN TEDAVİSİ (USOT) ENDİKASYONU KONULMUŞ KRONİK SOLUNUM YETMEZLİKLİ OLGULARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Yaşam süresi, yaşam kalitesi, pulmoner fonksiyonlara etkisi ve tedaviye uyum Uzun süreli oksijen tedavisinin (USOT) kronik solunum yetmezlikli hastalarda (KSY) yaşam süresini ve kalitesini artırdığı bilinmektedir. Bu çalışmada KSY'li olgularda USOT'un etkilerini araştırmayı amaçladık. Kliniğimizde 1996 ile 2001 yıllan arasında USOT önerilen 305 KSY'li hastadan retrospektif olarak ilk bilgilerine ulaşılan 105 hasta, prospektif olarak ortalama 20 ay takip edildi. USOT kullanan (grup-1) 71 hastanın yaş ortalaması 60 yıl ve % 73 'ü erkekti. Çeşitli nedenlerle kullanamayan (grup-2) 34 hastanın ise yaş ortalaması 63 yıl ve % 53 'ü erkekti. Her iki grubun altta yatan hastalıkları, sigara öyküsü, ilaç tedavileri ve solunum fonksiyon testi (SFT) değerleri arasında anlamlı farklılık yoktu (p>0,05). Grup-1 'deki hastaların yaşam süresi ortalama 50 ay iken, grup-2'deki hastaların 39 aydı (p0,05). Her iki grupta da tedavi öncesi ve tedavi sonrası periferik kan değerlerinde anlamlı bir değişiklik gözlenmedi (p>0,05). Sonuç olarak USOT'un KSY'li olgularda yaşam kalitesi ve süresine olumlu etkileri olduğu kanısına varılmıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY THE EVALUATION OF THE PATIENTS WITH CHRONIC RESPIRATORY FAILURE (CRF) WHICH OFFERED LONG-TERM OXYGEN THERAPY (LTOT) The effects of LTOT on survey, pulmonary functions and quality of life in patients with CRF Long-term oxygen therapy (LTOT) increases life-span and improves quality of life (QOL) in patients with chronic respiratory failure (CRF). The aim of this study was to assess the effect of LTOT in patients with CRF. Between 1996-2001 a total of 305 patients offered LTOT in our clinic were assigned retrospectively subjects characteristics documented 105 of patients were included in the study and followed-up during 20 mo prospectively. They were divided into two groups whether to take LTOT (group 1, n =71) or not (group 2, n =34). Average life-span of the patients was 50 mo in group 1 and 39 mo in group 2 (p0,05). There were no differences in pretreatment and posttreatment number of blood cells between group 1 and group 2 (p>0,05). In conclusion our findings demonstrate that LTOT resulted in improvement of the quality of life and life-span of the patients with CRF.