Kronik obstrüktif akciğer hastalığında (KOAH) mikroalbüminüri ve kardiyovasküler risk faktörleri ile ilişkisi
Microalbuminuria in chronic obstructive pulmonary disease (COPD) and it is relationship with the cardiovascular risc factors
- Tez No: 132409
- Danışmanlar: PROF. DR. FERHAN CANDAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Hastalıkları, Chest Diseases
- Anahtar Kelimeler: Mikroalbüminüri, KOAH, kardiyovasküler risk faktörleri, Microalbuminuria, COPD, cardiovascular risk factors
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
IV ÖZET Kronik obstrüktif akciğer hastalığı (KOAH) olan hastalarda hipoksemiye bağlı olarak mikroalbüminüri (MA) olduğu bildirilmiştir. Ancak literatürde bu konuda yapılmış çok az çalışma vardır. Kardiyovasküler risk faktörleri ve MA arasında ilişki olduğu da bilinmektedir. Bu çalışmada KOAH olgularında MA sıklığı, solunum fonksiyon parametreleri ve kardiyovasküler risk faktörleri ile ilişkisi araştırıldı. Çalışmaya 80 KOAH'lı olgu ve 60 sağlıklı gönüllü alındı. Mikroalbüminüri bulunan olgu sayısı hasta grubunda 31 (%38,8), kontrol grubunda 2 (%3,3); ortalama albumin/kreatinin (a/k) oram hasta grubunda 3,91±0,56, kontrol grubunda 1,14±0,08 idi. Mikroalbüminüri varlığı ve a/k oram açısından gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlıydı. CRP, fibrinojen, hemoglobin ve hematokrit değerleri hasta grubunda anlamlı olarak yüksek iken vücut kitle indeksi (VKİ), kan lipid düzeyleri ve sigara kullanma durumu açısından gruplar arasındaki fark anlamlı değildi. KOAH'lı olgularda MA varlığı ile Pa02 ve SaÛ2 arasında negatif korelasyon varken; yaş ve fibrinojen düzeyi açısından pozitif korelasyon vardı ve MA erkeklerde anlamlı olarak daha sıktı. Ancak MA ile pH, PaC02, %FEVı, %FVC, FEVı/FVC, CRP, serum lipid düzeyleri, sigara kullanma durumu, hemoglobin, hematokrit ve VKİ arasında anlamlı ilişki yoktu. Sonuç olarak; KOAH'ta hipoksemiye bağlı olarak MA'mn daha sık bulunduğu, ileri yaş ve artmış fibrinojen düzeyi ile pozitif korele olduğu tespit edildi ve MA varlığı erkeklerde daha fazla idi.
Özet (Çeviri)
SUMMARY It has been reported that microalbuminuria (MA) was found in chronic obstructive pulmonary disease (COPD) patients due to hypoxemia but there exists a few studies concerning this subject in the literature. The relationship between cardiovascular risk factors and MA has also been known. In this study we aimed to investigate MA prevelance in COPD patients and to find out its correlation with pulmonary function parameters and cardiovascular risk factors. Eigthy COPD patients and 60 healthy individuals were included in this study. The number of cases with MA were 31 (38,8 %) in COPD group versus 2 (3,3%) in the controls. On the other hand mean albumin/creatinine (a/k) ratios were 3,91±0,56 and 1,14±0,08 in the patient and control groups, respectively. The difference between the groups by means of their MA existence and a/k ratio was statistically significant. While CRP, fibrinogen, hemoglobin and hematocrit values of the patient group were significantly higher than the values of the control group; there was no difference between the two groups in their body mass index (BMI), blood lipid levels and smoking status. A positive correlation was determined between MA existence and age and fibrinogen level; while there was a negative correlation between MA with PaÛ2 and SaOî in COPD, and MA existence was more in the men. However, we didn't observe any correlation between MA and pH, PaC02, FEVi%, FVC%, FEVi/FVC, CRP, serum lipid levels, smoking status, hemoglobin, hematocrit and BMI. In conclusion; we found that MA is more common in COPD patients due to hypoxemia and it is positively correlated with increasing age and elevated fibrinogen level, and MA existence was more in the men.