Renal transplantasyon yapılan hastalarda serum CRP, SAA ve C5a düzeylerinin akut rejeksiyonun erken tanı ve takibindeki önemi
The significance of serum SAA, CRD and C5a levels in the diagnosis and management of acute renal allograft rejection
  1. Tez No: 132436
  2. Yazar: ERKAN DEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UĞUR ERKEN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: CRP, SAA, C5a, akut rejeksiyon, renal transplantasyon IV, CRP, SAA, C5a, acute rejection, renal transplantation V
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 41
Özet
ÖZET Bu çalışmada renal transplantasyon sonrası, akut rejeksiyon gelişmiş hastalar ile normal fonksiyone greftli hastaların CRP, SAA ve C5a düzeyleri karşılaştırıldı. Bu serum düzeylerindeki değişikliklerin akut rejeksiyonun erken teşhis ve takibindeki önemini araştırmak amaçlandı. Çukurova Üniversitesi Organ Nakli Merkezinde, Kasım 2001 ve Mayıs 2003 tarihleri arasında renal transplantasyon uygulanmış 24 hasta çalışma grubu, 21 sağlıklı kişi de kontrol grubu olarak çalışmaya alındı. Yirmidört hastanın 5' inde akut allogreft rejeksiyon gelişti. Çalışma kapsamında yer alan tüm hastaların SAA,CRP ve C5a düzeyleri tespit edildi ve sonuçlar değerlendirildi. Elde edilen sonuçlara göre akut rejeksiyon gelişen hastalarda, SAA ve CRP düzeylerinin, rejeksiyondan 1 ile 2 gün önce yükseldiği ve bunun istatistiksel olarak anlamlı olduğu (p0,05). Sonuç olarak; renal transplantasyon sonrası serum SAA ve CRP düzeylerinin seri ölçülerinin, akut rejeksiyon gelişen hastaların erken tanısı ve takibinde rahatlıkla kullanılabilecek değerli, risksiz ve uygulanması kolay bir yöntemdir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE SIGNIFICANCE OF SERUM SAA, CRP AND C5A LEVELS IN THE DIAGNOSIS AND MANAGEMENT OF ACUTE RENAL ALLOGRAFT REJECTION Serum SAA, CRP and C5a levels of renal transplant patients with normal functioning and acute rejection occured kidneys were compared in this study. To interpret the significance of their levels in the early diagnosis and follow-up of acute rejection has been aimed. Twenty-four patients who underwent renal transplantation at the University of Çukurova Transplantation Unit between November 2001 and May 2003 were included in the study. Twenty-one healthy people were taken as control group. In 5 of the 24 patients who underwent renal transplantation acute rejection occured. Serum SAA, CRP and C5a levels of all patients have been determined and the results have been evaluated. The outcomes indicated that serum SAA and CRP levels increased 1 to 2 days prior to acute rejection and this is statistically significant (p0,05). It can be concluded that the use of serial measurements of serum SAA and CRP levels is a valuable and easy method in the early diagnosis and management of acute allograft rejection.