Sıçan vaz deferenslerindeki obstrüksiyonun cajal hücreleri üzerine etkileri
The effects of obstruction of rat vas deferens on cajal cells
  1. Tez No: 132437
  2. Yazar: TAHSİN TURUNÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YILDIRIM BAYAZIT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Cajal hücreleri, vaz deferens, obstrüksiyon, c-kit VI, Cajal cells, vas deferens, obstruction, c-kit vn
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET SIÇAN VAZ DEFERENSLERİNDEKİ OBSTRUKSİYONUN CAJAL HÜCRELERİ ÜZERİNE ETKİLERİ Cajal hücreleri, gastrointestinal sistemin pacemaker hücreleri olarak bilinmektedirler. Bu hücrelerin urogenital sistemin bazı bölgelerinde bulundukları yalan zamanlarda gösterilmişse de, o dokulardaki fonksiyonlarını ve patolojik durumlara verdikleri yanıtlan ortaya koyan yeterli sayıda araştırma henüz yapılmamıştır. Vaz deferens, c kit (+) hücreler olarak da bilinen Cajal hücrelerinin gösterildiği organlardan biridir. Bu çalışmada, sıçan vaz deferenslerinde oluşturulan deneysel obstrüksiyonun Cajal hücreleri üzerindeki etkilerinin araştırılması amaçlandı. Doksan adet 3-4 aylık Wistar albino sıçan çalışma (n=62), sham (n=14) ve kontrol (n=14) gruplarına ayrıldılar. Kontrol grubundaki sıçanlar çalışmanın başında, çalışma ve sham gruplarındaki sıçanlar ise distal vaz deferens ligasyonundan sonraki 1. ay, 2. ay ve 3. ay sonunda (çalışma grubu için sırasıyla Çl, Ç2 ve Ç3 alt grupları) sakrifiye edilerek vaz deferensleri çıkartıldı. C-kit antikoru ve toluidin mavisi boyalan yapılan preparatlar ışık mikroskobunda incelenerek Cajal hücrelerinin submukoza ve müskülaristeki sayılan ve morfolojileri belirlendi. Kontrol grubu vaz deferensinin submukozal tabakasında Cajal hücresi sayısı 4.50±1.24, müsküler tabakasında ise 3.57±1.26 olarak bulundu. Bu sayılar sırası ile sham grubunda 1.71Ü.24 ve 1.28Ü.26, Çl grubunda 7.00±1.01 ve 7.52±1.03, Ç2 grubunda 3.73±1.06 ve 4.10±1.08, Ç3 grubunda ise 2.04±0.99 ve 2.09±1.01 idi. Gruplar birbirleri ile karşılaştırdığında, Çl grubunda ortalama sayının artışına karşın kontrol grubu ile Çl ve Ç2 gruplan arasmda istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmadı. Ç3 grubunun submukoza ve müsküler tabakalarındaki ortalama Cajal hücresi sayılan ise, kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı derecede azalmış bulundu (p=0.001 ve p=0.009). Çl grubu ile Ç2 grubu arasında ve Ç2 grubu ile Ç3 grubu arasnda istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamazken Çl grubuna göre Ç3 grubunda istatistiksel olarak anlamlı derecede azalma tespit edildi (p=0.021 ve p=0.010). Obstrüksiyonun, Cajal hücrelerinin morfolojisinde ışık mikroskobik olarak saptanabilen bir farklılık oluşturmadığı görüldü. Cajal hücrelerinin vaz deferensteki rolleri hakkında yeterli bilgi olmamakla birlikte, yapısal özellikleri nedeniyle barsaklarda olduğu gibi motiliteye katkıda bulunduktan sanılmaktadır. Bu çalışmada bulunan, obstrüksiyon sonrası erken dönemde anlamlı dereceye ulaşmasa da sayıca artışla kendini gösteren Cajal hücre aktivitesinin obstrüksiyonun geç döneminde giderek azalmasının, erken dönemde obstrüksiyonun yenilmesi için artmış ve geç dönemde ise bozulmuş motiliteyle ilişkili olabileceği düşünülebilir. Vaz deferenste obstrüksiyon sonrası motiliteyi ve Cajal hücrelerinin elektron mikroskobik yapısını gösterecek çalışmalar bu hücrelerin fonksiyonlanmn daha iyi tanımlanmasına yardımcı olacaktır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT THE EFFECTS OF OBSTRUCTION OF RAT VAS DEFERENS ON CAJAL CELLS Cajal cells are defined as pacemaker cells of gastrointestinal tract. Despite these cells are shown to be present at some sites of the urogenital tract recently, there are not enought studies to explore their functions on those sites and the responses they produce to pathologic conditions. Vas deferens is one of the organs in which Cajal cells, also known as c kit (+) cells, have been presented. This study aimed at investigating the effects of experimental obstruction of rat vas deferens on Cajal cells. Ninety 3-4 months old Wistar albino rats were divided into three groups: study group (n=62), sham (n=14) and control (n=14) groups. The rats in the control group went under ligation and removal of vas deferens at the beginning of the study; whereas the rats in the study and sham group were sacrificed and their vas deferences removed after the 1st, 2nd, and 3rd months (for study subgroups Sİ, S2 and S3 consecutively) of the study. Following, the preparations of sections stained with c-kit anticore and toluidin blue were studied under light microscope to determine the number and the morphology of Cajal cells in submucosa and muscularis. The Cajal cell count in the submucosal layer of vas deferens in control group was 4.50Ü.24, while it was 3.57±1.26 for muscular layer. The values were 1.7Ü1.24 and 1.28±1.26 for sham group, 7.00±1.01 and 7.52±1.03 for Sİ, 3.73Ü.06 and 4.10±1.08 for S2, 2.04±0.99 and 2.09±1.01 for S3 respectively. In the comparison of the values for each group, there was no statistically significant difference between control group and SI and S2 despite a higher mean in SI. Mean value of Cajal cell count in the submucosal and muscular layers of S3, however, was statistically less than that of control group (p=0.001 and p=0.009). The comparisons of SI and S2, S2 and S3 revealed no significant difference, while S3 had a statistically significant reduction than SI (p=0.021 and p=0.010). It was observed that obstruction did not lead to any significant differences which could be detected under light microscopy. Despite the limited information on the roles of Cajal cells in vas deferens, they are attributed to contribute in motility like in the intestines due to their structural characteristics. The activity of Cajal cells which grow quantitatively but up to no meaningful extend, shows a decline in the late phases which is thought to be due to reduced motility in the early phases and disorder motility in the late phases. Further studies on post obstruction electron microscopic structure and motility of Cajal cells in vas deferens will be contributive of a better understanding of the functions of these cells.