Tedaviye dirençli glokom olgularında diyot laser transskleral siklofotokoagülasyonun etkinliği
The efficacy of diode laser transscleral cyclophotocoagulation in cases with refractory glaucoma
  1. Tez No: 132470
  2. Yazar: ALP KAYIRAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZCAN OCAKOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Tedaviye dirençli glokom, diyot laser, transskleral siklofotokoagülasyon 53
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 62
Özet
ÖZET Amaç: Tedaviye dirençli glokom olgularında diyot laser transskleral siklofotokoagülasyonun (TSSFK) etkinliğinin ve güvenilirliğinin değerlendirilmesi Materyal-Metot: Değişik etyolojili tedaviye dirençli glokom saptanan, ortalama yaşı 37,7 olan (1-80 arası) 47 erkek, 32 kadın toplam 79 hasta, 810 nm dalga boylu diyot laser TSSFK uygulanarak ortalama 11,2 ay (6-18 ay) süreyle takip edilmiştir. Takip muayeneleri postoperatif 1. gün, 1. hafta ve 1, 3, 6 ve 12. aylarda yapılmış, tedavi den sonra ilaçlı ya da ilaçsız olarak GIB0,05). Takip süresi içinde 1 hastada fitizis, 1 hastada da 1. haftada kendini sınırlayan vitreus içi kanama görülmüştür. Sonuç: Çalışmamızın sonuçlarına göre tedavi uygulanan gözlerin takip süreleri içerisinde etyolojik nedene bağlı olmaksızın GİB değerlerinde tatminkar düşüşler elde edilmiştir. TSSFK uygulamasında göreceli olarak yüksek enerji düzeylerinin kullanılması sayesinde takip süresi içinde 52yeniden tedavi gereksini çok az olurken, tedaviye bağlı ciddi yan etkilere nadiren rastlanılmıştır. Bu sonuçlarla diyot laser TSSFK tedaviye dirençli glokomun tedavisinde etkili ve güvenilir bir yöntem olarak kabul edilmiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Aim: To evaluate the efficacy of diode laser transscleral cyclophotocoagulation (TSCPC) in the treatment of refractory glaucoma Material-Methods: 79 patients with refractory glaucoma due to different etiologies with a mean age of 37.7 were followed up for 6-18 months (mean 11.2 months) after TSCPC treatment with 810 nm diode laser. Follow-up visits were scheduled on postoperative 1st day, 1st week, 1st, 3rd, 6th and 12th months. The procedure was defined as successful if an IOP value