Fenitoinin infekte yaralara etkisi ve antibakteriyel özelliğinin sorgulanması
The effects of phenytoin on infected wound and evaluation of antibacterial features
- Tez No: 132516
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA TURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Fenitoin, Rifamycin, Bacitracin+Neomicin, yara iyileşmesi, Phenytoin, Rifamycin, Bacitracin+Neomicin, wound healing
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 53
Özet
IV ÖZET Bir antiepileptik ajan olan fenitoinin yara iyileşmesine olumlu etkileri bilinmektedir, ancak bu etkiler bu güne kadar deneysel infekte yara modelinde çalışılmamıştır. Yine fenitoinin antibakteriyel etkinliği in vivo olarak rapor edilmiş ancak in vitro olarak hiç sorgulanmamıştır. Bu çalışmada fenitoinin in vitro antibakteriyel etkileri de araştırılmıştır. Rifamycin de infekte yaralarda özellikle ülkemizdeki cerrahlar tarafından sıklıkla topikal olarak tercih edilen antibakteriyel bir maddedir. Ancak rifamycinin bu etkisi ile ilgili literatürde yeterli çalışma mevcut değildir. Bu araştırmamızda ülkemizde sıklıkla kullanılan bir maddenin bu etkileri infekte yara modelinde sorgulanmıştır. Ayrıca Rifamycin ve Bacitracin+Neomicin ile birlikte fenitoinin yara iyileşmesinde sinerjistik etkileri araştırılmıştır. İn vitro çalışmada fenitoin'in Pseudomonas aeroginaza, Staphylococci aureus ve E.coli bakterilerine karşı etkinliğinin olup olmadığı araştırıldı. Bu makrodilüsyon ve mikrodilüsyon sıvı yöntemleriyle yapıldı. İn vivo çalışmalarda ağırlıkları 250-300 gr arasında değişen (ortalama 270 gr) Wistar Albino türü 60 adet rat kullanıldı. Grup A; Fenitoin Grubu (n-10), Grup B; Rifamycin Grubu (n=10), Grup C; Fenitoin+ Rifamycin Grubu (n=10), Grup D; (Bacitracin+Neomicin) Grubu (n=10), Grup E; (Bacitracin+Neomycin) + Fenitoin grubu (n=10), Grup F ; Kontrol grubu (n=10) olmak üzere 6 ayrı gruba ayrıldı. Ratların lumbal bölgelerinde 2,25 cm çapında (4 cm2) bir adet dairesel, tam kat deri defekti oluşturuldu. Daha sonra ratların kendi gaytalanndan hazırlanan sıvı“stool slurry”, 3 gün süreyle yara yerlerine uygulandıktan sonra, yara yerlerinde infeksiyon oluşturuldu ve bu günden itibaren tedavilere başlandı. Fenitoinin infekte yara yerlerinde fibroblast, kollajenizasyon, vaskülarizasyon miktarı ve vasküler endoteliyal büyüme faktörü (VEBF) ekspresyonunda artışlara yol açtığı tespit edildi Yine fenitoinin, Rifamycin ve Bacitracin+Neomicin maddeleriyleajanlann kombine uygulamaları sonrasında bu maddelerin yara iyileşmesindeki etkilerine sinerjistik katkıları olduğu tespit edildi In vitro ve in vivoantibakteriyel çalışmalarda da fenitoinin yüksek dozlarda antibakteriyel etkilerinin okluğu saptandı. Bu sonuçlar göstermiştir ki fenitoinin tek basma veya Rifamycin ve Bacitracin+Neomicin ile birlikte topikal olarak infekte yaralara uygulanması yara iyileşmesinde olumlu etkilere yol açmaktadır.
Özet (Çeviri)
VI SUMMARY INVESTIGATION OF ANTIBACTERIAL PROPERTY OF PHENYTOIN AND EFFECTS OF IT ON EXPERIMENTAL INFECTED WOUNDS Sporadic reports indicate that phenytoin may significantly promote wound healing following topical application. However, these effects had not been studied in an infected wound model and its exact mechanism of action is still debated. Its in vivo antibacterial property had been reported, but this property had not been studied in vitro, yet. In this study those in vitro studies also performed. Topical application of Rifamycin often preferred in infected wounds in our country. But its effects also had not been studied in an infected wound model. In this study those effects also investigated. In this study 60 Wistar rats, weighing 250-300 g, were divided into six groups: (Group A) Phenytoin group (n=10), (Group B) Rifamycin group (n=10), (Group C) Phenytoin+ Rifamycin group (n=10), (Group D) Bacitracin+Neomicin group (n^lO), (Group E) Bacitracin+Neomicin + Phenytoin (n=10), (Group F) Control group (n=10). On day 0, rats were anesthesized and in lumbal regions of rats, 4 cm2 Ml thickness skin defects were performed. In following three days stool slurry was applied to the wounds and wound infection models were performed and treatments were started. It was observed that phenytoin treatment caused increases in collagen deposition, fibroblast ingrowth, vascularization and VEGF localization, when compared with control. It was also observed that Phenytoin had synergistic effects on wound healing when combined with Rifamycin and Bacitracin+Neomicin. In this model best treatment result were observed in Phenytoin+ Rifamycin group. In vitro and in vivo antibacterial studies demonstrated the antibacterial property of Phenytoin in high doses. The results of this study demonstrate that phenytoin application in infected wounds alone and in combination with Rifamycin and Bacitracin+Neomicin significantly promote wound healing.