Abdominal-retroperitoneal yerleşimli 40 sarkom olgusunun retrospektif analizi
Retrospective analysis of 40 abdominal-retroperitoneal sarcoma cases
  1. Tez No: 132526
  2. Yazar: YILMAZ KARAOĞLAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. DİLAVER AĞDEMİR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
  6. Anahtar Kelimeler: Abdominal-retroperitoneal sarkom, cerrahi rezeksiyon, radyoterapi, kemoterapi, sağkalım VII, Abdominal-retroperitoneal sarcoma, surgical resection, radiotherapy, chemotherapy, survival VIII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 51
Özet
ÖZET Abdominal - Retroperitoneal Yerleşimli 40 Sarkom Olgusunun Retrospektif Analizi Yumuşak doku sarkomları nadir görülen malign mezenkimal tümörler olup, tüm kanserlerin yaklaşık %1'ini ve kanserden ölümlerin %0.5'ini oluştururlar. Yumuşak doku sarkomlarının %20-25'i abdominal veya retroperitoneal yerleşimlidir. Bir çok retrospektif seride beş yıllık sağkalım oranı %30-75 arasında değişir. Literatürde tedavi ve uzamış sağkalım için en önemli faktörün tam cerrahi rezeksiyon olduğu konusunda genel bir görüş vardır. Ek olarak bir çok çalışmada tümör grade'i, büyüklüğü, histolojik alt tip ve yaşın sağkalımı etkilediği gösterilmiştir. Bu çalışmada Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda 01.01.1995-31.12.2001 tarihleri arasında cerrahi uygulanan, abdominal-retroperitoneal yumuşak doku sarkom tanısı alan 40 hasta retrospektif olarak yeniden incelenmiştir. Hastalar yaş, cinsiyet, tümör boyutu ve histolojik tip, tümör lokalizasyonu, operasyon tipi, radyoterapi, kemoterapi, lokal rekürrens yönünden analiz edilmiş ve bu parametrelerin sağkalımla ilişkisi değerlendirilmiştir. Tümör çapının tüm hastalarda 5 cm'den büyük olduğu görülmüştür. Hastaların 7'si malign fibröz histiyositoma, 8'i liposarkom ve 25'i leiomyosarkom tanısı almıştır. Hastaların 19'u erkek, 21 'i kadın olup yaş ortalaması 54.7 bulunmuştur. Olguların %75'ine tam cerrahi rezeksiyon, %12.5'ine kitle küçültme, %12.5'ine biyopsi yapılmıştır. Hastaların 10'u kemoterapi, 9'u radyoterapi almıştır. Eksitus olan 31 hastada ortalama sağkalım süresi 19.06 ± 14.43 ay olarak bulunmuştur. Histolojik tip tanı ile ortalama sağkalım süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Adjuvan radyoterapi ve kemoterapinin sağkalımı anlamlı derecede etkilemediği görülmüştür. Lokal rekürrensi olan 22 (%55) hastada ortalama sağkalım süresinin lokal rekürrens tespit edilmeyenlere göre daha uzun olduğu görülmüştür. Bu bulgu, bu hastaların lokal rekürrens gelişimine yeterli olacak kadar uzun yaşamalarına bağlanmıştır. Tam rezeksiyon yapılmasına rağmen hastalarımızda sağkalım sürelerinin düşük olması bu hastaların geç başvuru nedeni ile tümör çapının 5 cm'den büyük olmasına bağlanmıştır. Ancak, bu konuda daha geniş serilerde çalışmaların yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Retrospective Analysis of 40 Abdominal - Retroperitoneal Sarcoma Cases Soft tissue sarcomas are rarely seen malign mesenchymal tumors that account for less than 1% of all malignancies and 0.5% of cancer deaths. 20-25% of soft tissue sarcomas arise in the retroperitoneum or in the abdominal cavity. In many retrospective study 5 -year survival rates range between 30-75%. The general agreement in the literature is that complete surgical resection is the most important factor for cure or prolonged survival. In addition tumor grade, size, histological subtype and age have been shown to be related to survival in many studies. In the current study, 40 patients who underwent surgery for abdominal or retroperitoneal soft tissue sarcoma in the Department of General Surgery at the University of Çukurova, Fakulty of Medicine between 01.01.1995-31.12.2001 were re-examined retrospectively. Patients were analysed according to their age, gender, tumor size and histological type, tumor location, type of operation, radiotherapy, chemotherapy and local recurrence and the relation of these parameters with survival status were evaluated. All the patients presented with tumors larger than 5 cm. Histological analysis revealed 7 malign fibrous histiocytoma, 8 liposarcoma and 25 leiomyosarcomas. 19 patients were male and 21 patients were females with a median age of 54.7. Complete resection was attained in 75%, reduction in size of tumor mass in 12.5% and biopsy in 12.5% of the cases. 10 patients received chemotherapy and 9 received radiotherapy. The median survival for the 3 1 patients who were lost to follow-up was 19.06 ± 14.43 months. No significant correlation was found between histological type and survival. Adjuvant chemotherapy or radiotherapy did not influence survival significantly. The median survival rate of the 22 (55%) patients who had local recurrence was of longer than the undetected ones. This result was probably because these patients lived enough for local recurrence. We suggest that although complete resection was made, the overall survival rates of our patients were lower for all the patients presented with tumors greater than 5 cm but more studies in larger series are needed.