Deneysel intestinal iskemi reperfüzyon modelinde karnitin'in iskemi reperfüzyon ve anastomoz iyileşmesi üzerine etkisi
The effect of carnitine on ischemia reperfusion and anastomic healing in experimental intestinal ischemia reperfusion model
- Tez No: 132531
- Danışmanlar: PROF. DR. SERDAR SAYDAM
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: İskemi reperfüzyon hasan, intestinal anastomoz, Karnitin, Ischemia reperfusion injury, intestinal anastomoses, Carnitine
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
İskemide dokulara giden kan akımının kesilmesi ile hücresel düzeyde oksijen yetersizliği nedeniyle enerji ihtiyacı karşılanamaz. Bu süreçte oksidatif fosforilasyon kaybı ATP yetersizliğine ve hücrenin metabolik fonksiyonlarının bozulmasına yol açar. Hücrede metabolik bozukluklar süreye bağlı olarak dokulara tekrar oksijen sağlanması ile geriye dönebilir. Reperfüzyon ile hücrelere oksijen ihtiyacının sağlanması daha şiddetli doku hasarının tetiğini çekmektedir. Yapılan çalışmalar reperfüzyon hasarlanmasına serbest oksijen radikalleri ve nötrofillerin aracılık ettiğini göstermiştir. İskemik dokularda serbest oksijen radikalleri ve nötrofil miktarının azaltılması reperfüzyon hasarının şiddetini düşürmektedir, intestinal iskemide mukozadan başlayan morfolojik hasarlarıma, ilerleyen iskemi sürelerinde tüm barsak duvarının etkilendiği geriye dönüşümsüz nekrozla sonuçlanmaktadır. Cerrahide geriye dönüşümsüz hasarlanmanın oluştuğu barsak segmentleri rezeke edilmekte, iskemik hasarın tam oluşmadığı barsak segmentlerinde anastomoz güvenilirliği reperfüzyon hasarlanması nedeniyle tehlikeye düşmektedir. Reperfüzyon sırasında iskemik hasarlanmadan daha şiddetli doku hasan oluşmaktadır. Bu nedenle çalışmalar henüz reperfüzyon başlamadan önce verilecek ajanlarla reperfüzyon hasarının şiddetini düşürmeye yöneliktir. Bu ajanlar reperfüzyon hasarlanmasına aracılık eden nötrofil ve serbest oksijen radikallerim hedef almaktadır. Karnitin'in iskemi sırasında hücre içinde metabolik etkilerle ATP kazancım arttırdığı, asidozu önlediği, reperfüzyon sırasında serbest oksijen radikalleri ve nötrofillerin iskemik dokuda birikimini önlediği gösterilmiştir. Ayrıca reperfüzyon haşatında çok önemli rolü olan endotel fonksiyonlarını serbest oksijen radikalleri ve nötrofiller üzerine etkilerle koruduğu kanıtlanmıştır. Serbest oksijen radikalleri direkt olarak doku hasan oluşturmakta, indirekt olarak nötrofil birikimini tetikleyerek doku hasarını arttırmaktadır. İskemik dokunun mikrovasküler dolaşımında oluşan nötrofil ükaçlan ile reperfüzyon sırasında tekrar kan akımı gerçekleşmemekte (no refiow fenomeni) ve biriken nötrofillerin proteolitik enzimleri ile doku hasan artmaktadır. Bu çalışmada Karnitin'in, intestinal iskemide reperfüzyon öncesi verilmesiyle hem nötrofil hem de serbest oksijen radikallerini azaltarak ve endotel fonksiyonlarım koruyarak reperfüzyon hasarlanmasının şiddetini düşüreceği öngörülmüş ve daha az hasarlı barsak anastomozunda yara iyileşmesi üzerine olumlu etkiler göstereceği düşünülmüştür.1 Çalışmada 250-300 gr ağırlığında 42 adet Wistar cinsi sıçan kullanılmıştır. Denekler 3 gruba ayrıldı. Grup 1 (Kontrol grubu)' de SMA oklüzyonu uygulanmamış ve farmakolojik bir ajan verilmemiştir ancak diğer cerrahi işlemlerin tümü uygulanmıştır. Grup 2 (I/R grubu) 'de superior mesenterik arter, 10 dakika süre ile oklüde edilmiştir. Grup 3 (I/R+Karnitin grubu)'de 10 dakika superior mesenterik arter oklüzyonu uygulanmış ve iskeminin 8. dakikasında Karnitin (200 mg/kg) uygulanmıştır. Her gruptaki denekler iki alt gruba ayrılmıştır (A,B). Grup 1,2,3-A'daki denekler üç saat reperfüzyondan sonra morfolojik hasarlarıma ve perfüze olan mikrodamar sayılarının tespiti için sakrifiye edilmiştir. Grup 1,2,3-B'deki deneklere üç saat reperfüzyondan sonra ileoçekal valve 10 cm mesafede 2 cm ince barsak rezeksiyonu ve anastomoz işlemi uygulanmıştır. B kolundaki denekler anastomoz uygulandıktan 3 gün sonra sakrifiye edilmiştir. Bu kolda, anastomozun mekanik gücünün değerlendirilmesi (anastomoz patlama basınçlarının tayini), anastomozda cerrahi teknik ve yara iyileşmesinin histopatolojik değerlendirmesi, yara iyileşmesinin biyokimyasal değerlendirmesi (anastomoz dokusunda kollajen ve hidroksi pirolin düzeyleri), endotel hasarının biyokimyasal değerlendirmesi (serum nitrik oksit düzeyleri), serbest oksijen radikali oluşumunun doku ve serumda biyokimyasal değerlendirmesi (malonil dialdehit düzeyleri) yapılmıştır. Reperfüzyondan 2 dakika önce verilen Karnitin, iskemi reperfüzyon grubuna göre morfolojik hasarlanmayı belirgin ölçüde düşürmüş (p=0,03) ve perfüze olan mikrodamar sayışım arttırarak no reflow fenomenini önlemiştir (p=0,008). Karnitin iskemi reperfüzyon hasarlı intestinal anastomozda epitel rejenerasy onunu iyileştirmiş (p=0,05), ancak diğer parametreler üzerine belirgin etkisi saptanmamıştır. Sonuç olarak Karnitin'in intestinal reperfüzyon öncesi verilmesiyle morfolojik hasar önlenmiş ve mikrodamar perfüzyonu düzelmiştir ancak bu çalışmada Karnitin'in yara iyileşmesi üzerine epitel rejenerasyonun artması dışında belirgin etkisi saptanmamıştır.
Özet (Çeviri)
SUMMARY The effect of Carnitine on ischemia reperfusion and anastomotic healing in experimental intestinal ischemia reperfusion model Ischemia caused by obstruction of blood flow leads to oxygen insufficiency. In this condition energy cannot be produced necessarily. Lack of oxydative phosporilation causes lack of ATP and leads to deterioration of cell metabolism. These metabolic disorders can be reversed by reoxgenation in earyl period. However oxygenation of cells by reperfusion leads to severe tissue damage. Many studies show that tissue damage due to reperfusion occur by means of free oxygen radicals and neutrophils. Reduced oxygen radicals level and neutrophils decrease the severity of reperfusion damage in ischemic tissue. In intestinal ischemia, tissue damage starts from mucosa and effects all bowel layers and leads to irreversible necrosis. Irreversible necrotic bowel segments must be resected. If severity of ischemia is uncertain, safe anastomosis cannot be performed. Tissue damage by reperfusion is more severe than ischemic damage. For these reason, reperfusion damage should be tried to decrease by some agents before start of reperfusion. This agents effects neutrophil and free oxygen radicals which are responsible for reperfusion damage. It has been showed that Carnitine increased ATP, and prevented acidosis, and prevented of accumulation of free oxygen radicals and neutrophils in ischemic tissue. On the other hand this agents protect endothelial functions by reducing free oxygen radicals and neutrophils. Free oxygen radicals cause tissue damage directly. Secondary effect of free oxygen radicals are to cause neutrophil accumulation and leading to tissue damage. Neutrophil plugs in the capillaries which appear as a result of ischemia blocks blood flow at the time of reperfusion (no reflow phenomenon). On the other hand proteolitic enzymes released by neutrophils increase tissue damage. In this study Carnitine's effects on reperfusion damage are investigated in rat bowel. Carnitine is expected to lead to positive effect on anastomotic healing because of reducing free oxygen radicals and neutrophils, and protect endothelial functions, by giving before reperfusion.Fourtytwo wistar rats (250-300 gr) are used for this study. Three groups are established. Group 1 (Control): No superior mesenteric artery occlusion, no drug administration. Group 2 (I/R): Superior mesenteric artery is occluded for 10 minutes. Group 3 (I/R+K): Superior mesenteric artery is occluded for 10 minutes and Carnitine is administered at 8. minute. Every group are divided in 2 subgroups (A,B). Groups 1,2,3-A are sacrified at 3th hours after reperfusion. The number of perfused microvessels and morphological tissue damage are evaluated in these groups. Groups 1,2,3-B: After 3 hours reperfusion, 2 cm ileum far from 10 cm to ileocecal valve is resected and ileoileal anastomoses is performed. These rats are sacrified at the end of the 3. day. Anastomotic burst pressure is measured. Anastomotic healing and surgical technique is evaluated histopathologically. Collagen level and hydroxyprolin level are measured in anastomotic tissue. Blood nitric oxide level is measured for endothelial damage. Malondialdehyde levels in blood and anastomotic tissue is measured to detect free oxygen radicals generation. Morphological tissue damage in group 3 is less than group 2 (p=0.03). The number of microvessels in the group 3 is more than group 2 (p=0.008). Carnitine prevents no reflow phenomenon. Epithelial regeneration in group 3 is better than group 2 (p= 0.05). In conclusion, Carnitine given prior to reperfusion prevents morphological tissue damage, and increased perfusion of microvessels, and causes enhanced epithelial regeneration. On the other hand, Carnitine does not change the other parameters of anastomotic healing.