Metil parathion'un ovaryum üzerine etkilerinin ince yapı düzeyinde araştırılması
An ultrastructural evaluation of the effects of methyl parathion on the ovary
  1. Tez No: 132564
  2. Yazar: DENİZ AKA SATAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜL TAP
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Morfoloji, Morphology
  6. Anahtar Kelimeler: Metil parathion, Ovaryum, Ultrastrüktür VII
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Histoloji ve Embriyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
ÖZET Metil parathion'un Ovaryum Üzerine Etkilerinin İnce Yapı Düzeyinde Araştırılması Metil parathion'un ovarian doku üzerine olan etkilerinin araştırılması amacıyla 30 adet Wistar albino tipi dişi sıçan 3 gruba ayrıldı. Kontrol grubu olarak kabul edilen I. gruba yalnızca serum fizyolojik uygulanırken, II. gruba; metil parathionun (Folidol M EC 360; Bayer) LD50 dozunun 1/50'si, IH. gruba; metil parathion'un LD50 dozunun 1/20'si 8 gün süre ile uygulandı ve 9. gün kan örnekleri alınarak overiektomi uygulandı. Deneyin başında ve sonunda kontrol ve deney gruplarına ait sıçanların ağırlıkları ölçülerek değerlendiridiğinde, kontrol grubundaki sıçanların vücut ağırlıklarının arttığı, deney gruplarınınkilerinin ağırlıklarının ise azaldığı saptandı. Deney gruplarına ait hormon sonuçları kontrol grubuna ait hormon değerleri ile karşılaştırıldığında; östrojen seviyelerinin her iki grupta da azaldığı, ancak 1/20'lik grupta bu azalmanın daha belirgin olduğu, progesteron değerlerinin ise 1/20'lik grupta hafif artmasına rağmen istatistiksel olarak anlamlı olmadığı saptandı. Ovarian dokunun ışık ve elektron mikroskobik incelenmesinde, deney grubuna ait primordial folliküllerin genellikle normal yapılarını korudukları izlenirken, bazı folliküllerde ooplazmadaki Golgi kompleksi sisternalarında genişlemeler, mitokondriyal matriks densitesinde de değişiklikler gözlendi. Ancak gelişme sürecine girmiş folliküllerin oosit ve granüloza hücrelerinde 1/50'lik geri dönüşümsüz hücre dejenerasyonunu simgeleyen değişiklikler görülürken, 1/20'lik grupta bu değişikliklere ilaveten apoptotik değişiklikler de izlendi. Ayrıca ovarian stromada yerleşen interstisyel hücrelerde regresif değişiklikler saptandı. Fibroblast benzeri stromal hücrelerde bazı yapısal değişikliklerin oluştuğu ve ovarian stromada kollajen liflerin arttığı görüldü. Metil parathion'un LD50 dozunun 1/50 ve 1/20'lik oranlarının uygulandığı sıçanların ovaryumlarındaki primordial folliküllerin metil parathion'dan önemli ölçüde etkilenmediği, ancak gelişme sürecindeki folliküllerin önemli ölçüde etkilendiği bu folliküllerin gelişimlerini tamamlayamadan atretik hale geldiği, bu nedenle ovulasyonun gerçekleşemediği kanaatine varıldı. Dolayısı ile metil parathion'un anılan dozları ovulasyonu büyük oranda engelleyebileceğinden, infertiliteye neden olabileceği sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT AN ULTRASTRUCTURAL EVALUATION OF THE EFFECTS OF METHYL PARATHION ON THE OVARY 30 Wistar albino female rats were divided into three groups in order to investigate the effects of methyl parathion on the ovarian tissue. The first group, the control group, was administered only physiologic saline by gavage, while the second group, one of the experimental groups, was administered the 1/50 of LD5o of methyl parathion (Folidol M EC 360, Bayer) and the third group, the other experimental group, was administered the 1/20 of LD50 of methyl parathion by gavage for eight days. After the blood samples were taken, the ovariechtomy was performed on the same day, the 9th day of the experiment. The weights of all the rats were measured both at the beginning and at the end of the experiment. The weights of the rats in the control group were observed to increase; however, a decrease was seen in the weight of the rats in both experimental groups. When the hormone levels between the control group and experimental groups were compared, estrogen levels were found to have decreased in both experimental groups; nevertheless, the decrease was seen to be more significant in the experimental group which had received only the 1\20 LD50 of methyl parathion. Even though progesterone levels were observed to have increased slightly in the experimental group receiving only the 1\20 LD50 of methyl parathion, it was not found to be statistically significant. When the ovarian tissue of all the groups were examined with light and electron microscopy, the primordial follicles in the experimental groups were seen to protect their normal structure, but in the ooplasma of some follicles, the cisternae of the Golgi complex were seen to dilate and also differences were observed in the density of the mithocondrial matrix. The differences that sign irreversible cell degeneration in oocyte and granulosa cells of the follicles which are already in the developmental period in the experimental group, which had received the 1/50 of LD50 of methyl parathion, were seen. In addition to these changes, apoptosis changes were seen in the group treated with 1/20 of LD50 of methyl- parathion as well. Regressive changes in the interstitial cells were observed- It was observed that some structural changes occurred in the fibroblast like stromal cells and the collagen fibers in the ovarian stroma increased. VIII