Aynı sözcenin ardışık sesletimi durumunda, içinde bulunan ünlülerin sesbilimsel parametreleri arasındaki tutarlılık derecesinin incelenmesi
  1. Tez No: 132583
  2. Yazar: CEM YÜKSEL
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HAKKI GÖKHAN İLK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Phonetics, Vowel, Parameter, Utterance
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
112 ÖZET Aynı sözcenin ardışık sesletimi durumunda, içinde bulunan ünlülerin sesbilimsel parametreleri arasındaki tutarlılık derecesinin incelenmesi. Adli konuşmacı tanıma incelemeleri, bilinmeyen bir konuşmacının, bilinen bir konuşmacı (şüpheli) ile karşılaştırılmasıyla yapılır. Akustik sesbilimdeki formant yapıları, süre ve genlik analizleri gibi tüm veriler her ne kadar objektif kriterlere oturtulmaya çalışılırsa çalışılsın, yeterli nümerik ölçümler içermediğinden, adli kimyasal ve adli biyolojik inceleme alanları gibi nümerik analizlerin yoğunlukta olduğu alanlara göre sübjektif kalmaktadır. Deneklerden farklı zamanlarda iki konuşma kaydının laboratuar ortamında analizlerin gerçekleştirilmesi biçiminde uygulanan bu çalışma, adli süreci model alarak, suç konusu kaydın gerçekleştiği akustik ortam ve konuşmacının vurgu ve tonlama gibi parçalarüstü sesbirimlerine yansıyan psikolojik durumunu, şüphelinin kaydının alındığı ana taşıyarak, parametrik (nümerik) olarak da belirli güven aralığında adli konuşmacı tanıma incelemesi yapılabileceğini göstermektedir. Bu çalışma sonunda belirlenen veriler sayesinde adli ses laboratuarlarına ulaşan konuşmacı tanıma istemleri için uygulanan çok sayıdaki analiz tekniği içerisine sesin doğal özelliklerini analiz eden parametrelere dayalı bir teknik eklenmiştir. Sonuç olarak tüm örneklem için ünlü sesbirimlerin tüm sözcük konumları iki ayrı zamanda elde edilen temel frekans ve jitter değerlerinin farkları arasında, % 95 güven aralığı için yapılan inceleme sonucunda popülasyonların aynı dağılımdan geldikleri görülmektedir. Bu çalışma da elde edilen sonuçlar, asgari kalitede kaydedilmiş adli olgulara ait ses konuşma kayıtlarında da test edilerek doğrulanmıştır. Anahtar Kelimeler 1. Sesbilim 2. Ünlü 3. Parametre 4. Sözce 5. Sesletim.
Özet (Çeviri)
113 SUMMARY Investigation of the degree of the phonetic parameters' consistency for the wovels in the same utterance, which are pronounced consecutively. Forensic speaker identification examinations are done by comparing the unknown speaker with suspect or suspects. Although formant, time and amplitude analysis are evaluated as objective techniques of acoustic phonetics, it is not objective enough when compared with forensic chemistry and forensic biology including more numerical analysis. Forensic speaker identification process is model for this investigation. Original records acoustical environment and psychological atmosphere features are adopted to the applications levels of the investigation. Investigation shows that parametrical speaker identification can be done in a certain confidence interval. A novel technique is introduced to the large number of speaker identification techniques. As a result it is determined that the populations are coming from the same distribution in the 95 % confidence interval for the fundamental frequency and jitter analysis of vowels on the all word position. The results are confirmed by examining the real forensic cases.