Antropometrik veriler kullanılarak fotoğrafların karşılaştırılması
  1. Tez No: 132584
  2. Yazar: ARİF BOZBIYIK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA SEVİM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Anthropometry, Face, Photograph, Matching 82
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
ÖZET Yüz Fotoğraflarının İncelenmesinde Antropometrik Verilerin Kullanılması ve Bu Yöntemin Adli Fotoğrafçılıkta Kullanılan Diğer Yöntemlerle Karşılaştırılması Adli amaçlı kimlik tespit ve teşhisinde günümüzde çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Morfolojik analiz yönteminde yüzde ve kafadaki organ ve bölgelerin farklı görünümleri temel alınmakta ve skaladaki görüntülerle bire bir karşılaştırma yapılmaktadır. Süperimpozisyon yönteminde ise inceleme konusu görüntüler birbiri üzerine çakıştırılarak karşılaştırılmaktadır. Bu yöntemlerin uygulanmasında uzmanların değerlendirmeleri önem kazanmakta ve bilimsel bir çalışmanın temel kurallarından olan şartların tekrarlanabilirliği ve farklı kişilerce yinelenebilirliği zor olmaktadır. Ayrıca sonuçlar sözel ifadelerle verilebilmektedir. Bu tez, kişilerin benzersizliğinin aynı organın farklı şekillerinin olmasına ve bu organların birbirleri ile olan göreceli oranlarından kaynaklandığı düşüncesine dayanmaktadır. İnsan yüzünü bir bütün olarak ele almakta ve çalışmanın farklı kişilerce farklı zamanlarda, aynı şartlarda tekrarlanabilme imkanım araştırmaktadır. Sonuçların matematiksel bir değer olarak ifâde edilmesini amaçlamaktadır. Bu amaçla yaşlan 24 ile 55 arasında değişen 30 kişiden en az bir yıl önce çekilmiş fotoğrafları alınmış ve karşılaştırma fotoğrafları tarafımızdan çekilmiştir. Alınan her iki fotoğraf bilgisayar ortamına aktarılmış, yüz üzerindeki farklı antropometrik değerler alınarak çeşitli endisler oluşturulmuştur. Bu endisler ile diğer fotoğrafın endisleri arasındaki korelasyon belirlenmiş ve yöntemin uygulanabilirliği araştırılmıştır. Elde edilen bulgular ve karşılaşılan sorunların ışığında foto-antropometrik yöntemin diğer yöntemlerle birlikte kullanılabileceği ve sonuçların sayısal değerlerle ifâde edilmesi ile faydalı olabileceği ortaya konmuştur. ANAHTAR KELİMELER : Antropometri, Yüz, Fotoğraf, Karşılaştırma 81
Özet (Çeviri)
SUMMARY Using Anthropometric Indices in Face Photography Matching and Comparing This Method with The Other Methods Used in Forensic Photography In the present, different methods are used for forensic conformation and recognation of identity. In morphologic analysis the different appearances of the organ and regions on head and face are accepted as main subject and one to one matching are done with the appearances on the scala. In superimpozition method, one photograph is imposed to another while using this method. The evaluation of experts gains importance. Repetition of conditions and reiteration by different people which are the basic rules of a scientific study becomes difficult. In addition to these, results are presented with oral expressions. This thesis depens on the idea that uniqueness of the people proceeds from the reality that the same organ has different shapes and also the relative ratios between organs on the face. It accepts the face as a whole and examines the possibility of repetition of the study by different people under the same conditions. It aims to presents the results with mathematical value. Because of this, photographs are gathered from the people whose ages are between 24 to 55, (while doing this we paid attention that photos has been taken at least a year ago) and matching photographs are taken by us. These photos are transferred into computer, different indices are formed by using the anthropometric values taken from the face. The corelation between this indices and the indices of the other photograph is defined and applicability of this method is examined. Under the effects of these findings and the problems we faced, it is pointed out that photo-anthropometric method can be used with other methods for the same forensic investigation and it will be useful by giving the results with numerical values.