Ankara'daki beş eğitim kurumunda kendini yaralama davranışı
- Tez No: 132599
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Kendini Yaralama Davranışı, Yaşam Doyumu, İntihar, Depresyon, Sosyal Psikiyatri, Self-Injurious Behavior, Life Satisfaction, Suicide, Depression, Social Psychiatry
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Disiplinlerarası Sosyal Psikiyatri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
ÖZET“Ankara'daki Beş Eğitim Kurumunda Kendini Yaralama Davranışı”Kendini yaralama davranışı; bir tür kendini cezalandırma şekli, gerilim ve acıyı azaltmaya yönelik bir strateji, anksiyete, kızgınlık, utanç ve suçluluğa ilişkin bir ifade, istediğini yaptırıcı bir davranış ya da dürtü kontrolündeki güçlükler ve travmatik çocukluk yaşantılarını kontrol etme yolu olarak değerlendirilmektedir. Bu davranışı gerçekleştiren kişinin güvenliği ve sağlığına yönelik ciddi bir tehlike söz konusudur, dolayısıyla acilen ve önemle üzerinde durulması gerekmektedir. Konuya ilişkin yapılan araştırmalar, kendini yaralama davranışının genellikle ergenlik dönemi ile birlikte ortaya çıktığım, bu davranışta bulunanların yoğunlukla depresif duygu durumu içerisinde olduklarını ve intihar olasılıklarının yüksek olduğunu göstermektedir. Yeterli bilgiye sahip olunmamasına karşılık bu kişilerin yaşam doyum düzeylerinin düşük olabileceği üzerinde de durulmaktadır. Etiyoloj isinin karmaşık ve çok etkenli yapıya sahip olması nedeniyle kendini yaralama davranışının disiplinlerarası ekip çalışması içerisinde sosyal psikiyatrik yaklaşımla değerlendirilmesi bu davranışa yönelik önleme ve tedavi çalışmalarının etkinliğini artıracaktır. Bu araştırmanın amacı; Ankara'daki beş eğitim kurumunda kendini yaralama davranışında bulunmuş kişilerin yaşam doyumları, intihar olasılıkları ve depresyon düzeylerini ve kendini yaralama davranışında etkili olan faktörleri araştırmaktır. Bu araştırmada, analitik araştırma yöntemlerinden biri olan“vaka kontrol araştırma”yöntemi ve örneklem seçiminde“amaçlı örnekleme”yöntemi kullanılmıştır. Araştırma örneklemi; Keçiören Lisesi, Ayrancı Lisesi, Mamak Anadolu Meslek Gıda Teknolojisi ve Pastacılık Meslek Lisesi ve Ahi Evran Mesleki Eğitim Merkezi'ne devam eden öğrenciler ile Ankara Valiliği Çocuk Tedavi Eğitim Merkezi'ndeki çocuklardan oluşmuştur. Kendini yaralama davranışında bulunan kişiler vaka grubunu (84 kişi; % 50), kendini yaralama davranışında bulunmayan kişiler ise kontrol grubunu (84 kişi; % 50) oluşturmuştur. Araştırmada; yaşam doyumu ölçeği, intihar olasılığı ölçeği ve depresyon ölçeği ile araştırmacı tarafından geliştirilen anket formundan oluşan dört farklı veri toplama aracı kullanılmıştır. Verilerin çözümlenmesinde istatistiksel teknikler olarak; frekans dağılımı, toplam, yüzde (%), ortalama gibi işlemler; önemlilik kontrolü için“t testi”ve“ X2 testi”kullanılmıştır. Araştırmada önem denetiminde hata payı=0.05 olarak kabul edilmiştir.“Ankara' daki Beş Eğitim Kurumunda Kendini Yaralama Davranışı”adlı araştırma sonucunda elde edilen bulgular aşağıda sunulmuştur.. Vaka Grubu ile Kontrol Grubunun Yaşam Doyumları, İntihar Olasılıkları ve Depresyon Düzeyleri Arasındaki Farkın Karşılaştırılmasına Yönelik Bulgular: Kendini yaralama davranışında bulunmuş kişilerle, kendini yaralama davranışında bulunmamış kişilerin yaşam doyumları, intihar olasılıkları ve depresyon düzeyleri arasında fark vardır.. Vaka Grubu ile Kontrol Grubunun Kendini Yaralama Davranışına Etkisi Olabileceği Düşünülen Faktörler Açısından Karşılaştırılmasına Yönelik Bulgular: Kendini yaralama davranışında bulunmuş kişilerle kendini yaralama davranışında bulunmamış kişiler; 'sahip olunan kardeş sayısı', 'genel olarak aile ilişkilerine ait düşünceler', 'hangi sorun veya sorunlarla daha sık karşılaşma durumu', 'sigara, alkol, uyuşturucu ya da kumar gibi bir alışkanlığa sahip olma', 'ruhsal sorunlar nedeniyle tedavi görme', 'intihar girişimi' ve 'çevresinde kendini yaralama davranışında bulunanların durumu' açısından farklılık gösterirler; fakat 'cinsiyet', 'yaş', 'doğum yeri', ailenin ortalama aylık geliri', 'yaşanılan konut tipi', 'ailede karar verme sürecinde bireyin görüşlerinin alınması', 'bedensel bir engel veya hastalık', 'sağlık durumunun günlük işleri aksatması', 'tedavi amacıyla sürekli ya da belirli aralıklarla ilaç kullanma durumu' ve 'çevresinde kendini yaralama davranışında bulunanların yakınlık durumu' açısından farklılık göstermezler.
Özet (Çeviri)
SUMMARY“Self-Injurious Behavior at Five Educational Institutions in Ankara”The self-injurious behavior is assessed as a type of punishing himself/herself; a strategy, addressing to reduce the pain and anxiety; an expression, related to anxiety, anger, shame and offence; a behavior to force to be done what he/she wants or the difficulties, controlled by the compulsions; and the way of controlling the traumatic childhood memories. It is discussed a serious danger, addressing to the health and security of the individual who makes this behavior, hence it should be considered urgently and importantly. The studies that are executed on the subject show that the self-injurious behaviors usually appear in the adolescence period and that those who make this behavior are in the dense depression sense and that their committing suicide possibility is high. Even there is not sufficient information, it also is thought that the life satisfaction levels of those individuals can be low. Assessing the self-injurious behavior by the social psychiatric approach within the inter-discipline team will increase the effectiveness of the prevention and treatment works that are directed to this behavior, since its etiology has a complex and multi-factor structure. The purpose of this research is to investigate factors which have been effective on life satisfactions, possible suicides and depression levels and self-injurious behavior of persons who acted and behaved to injure themselves at five educational institutions in Ankara. The method of“case control research”which is one of the analytic research methods and“sampling purpose”in selection of samples have been used in this research. Samples consisted of students attending Keçiören High School, Ayrancı High School, Mamak Anadolu Vocational Food Technology and Pastry Vocational High School and Ahi Evran Vocational Education Center and of children in Children Treatment Education Center of Ankara Office of Governor. Persons who were in an act to behave as to injure themselves formed the case group (84 persons; 50%), and those who did not act as such however formed the control group (84 persons; 50%). In this research four different data gathering instruments such as scale of life satisfaction, scale of possibility of suicide and scale of depression as well as a form of questionnaire developed by the researcher have been used.In resolution of data such operations as frequency distribution, total, percentage (%), average have been used as statistical techniques, and“t test”and“x2 test”for control of significance. In the research error margin in the control of significance has been accepted as 0.05. Findings obtained as the result of the research under the name of“Self-Injurious Behavior at Five Educational Institution in Ankara”are as follows:. Findings oriented towards comparison of the difference between life satisfactions, possibility of suicide and depression levels of case group and control group: There are differences between those who were in a self-injurious behavior and those who were not in a self-injurious behavior in their life satisfactions, possibility of suicide and depression levels.. Findings in respect to comparison of the case group and control group in terms of factors that may be thought likely to be affective onto the self-injurious behavior: Persons who were in an act of a self-injurious behavior and those who were not behaved so have been found different from one another in respect to their“number of brother/sister”,“thoughts in general related with family relations”,“frequency of which problem or problems were encountered”,“having any habit of smoking, drinking alcohol, drug or gambling habit”,“being subject to treatment due to psychological problems”,“attempt to suicide”,“conditions of those around himself/herself that attempt to commit injury to themselves”; but they do not show any difference in respect to“gender”,“age”,“place of birth”,“average monthly salary of the family”,“type of dwelling house”,“obtaining views of individuals in taking decision in the family”,“physical invalidity or illness”,“prevention of health condition performing daily works”,“being under the obligation to take continuously or occasionally medicine for treatment purpose”, and“relativity situation of those who were in an act to injury to themselves”.