Finansal krizlerin karşılaştırmalı bir incelemesi: Meksika-Brezilya ve Arjantin
Financial crises in Mexico, Brazil an Argentina: A comparative study
  1. Tez No: 132646
  2. Yazar: MEHMET ERDURAN DİNÇER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEMA KALAYCIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Krizler, Güney Amerika Krizleri, Tequila Krizi, Brezilya Krizi, Arjantin Krizi, Financial Crises, South America Crises, Tequila Crises, Brazil Crises, Argentina Crises
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 109
Özet
IV FINANSAL KRİZLERDE KARŞILAŞTIRMALI BİR İNCELEME: MEKSİKA BREZİLYA ve ARJANTİN Mehmet Erduran DİNÇER Ekonomi, Yüksek Lisans Tezi Latin Amerika ülkeleri; uyguladıkları istikrar programları, uzun süren enflasyon problemleri, ekonomide büyük yıkıma yol açan devalüasyonları, yüksek dış borçlarıyla dünyada fınansal krize girme sıklığı yüksek olan ülkelerin başında gelmektedir. Bu tezde de bölgenin en büyük üç ekonomisi olan Brezilya, Meksika ve Arjantin'de son on yılda yaşanan finansal krizlere ışık tutulmaya çalışılmıştır. Üç bölümden oluşan çalışmanın birinci bölümünde finansal krizler farklı iktisatçıların gözüyle anlatılmaya çalışılmış ve oluş nedenlerine göre sınıflandırılmıştır. ikinci bölümde öncelikle Meksika'da 1994 yılında yaşanan, ekonomi literatüründe Tequila Krizi olarak adlandırılan finansal kriz, sonrasında 1999 yılının başında yaşanan, Asya ve Rusya Krizlerinin katalizör görevi üstlenerek tetiklediği Brezilya Krizi ve son olarak da 2001 yılının sonunda 10 yıllık göreceli olarak başarılı sayılabilecek bir istikrar programının sonunda yaşanan Arjantin krizi; öncesi, nedenleri ve sonrasıyla mercek altına alınmaya çalışılmıştır. Son bölümde de üç bölge ülkesi karşılaştırmalı olarak analiz edilip, krizlerin sebeplerindeki farklı ve benzer etkenler ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
FINANCIAL CRISES IN MEXICO, BRAZIL and ARGENTINA: A COMPARATIVE STUDY Mehmet Erduran DİNÇER Economics, M.S. Thesis The countries of the Latin America have the highest frequency of financial crises in the world. Therefore stabilization programs and austerity packages they apply, have long been the focus of attention in the economic literature. In this study financial crises in general and major Latin American crises are investigated. In the first part of the study, I have tried to explain the theorical base of the financial crises as well as their various type. In the second part; the experience of Mexico, Brazil, Argentina Crises have been explained by before, causes and after. The last part of my study includes a comparision of Mexican, Brazil and Argentina Crises.