The role of the IMF in the Turkish financial crisis of 2000-2001: A comparison with the Mexican crisis of 1994 and the Thai crisis of 1997
2000-2001 Türkiye finansal krizinde IMF'nin rolü : 1994 Meksika ve 1997 Tayland krizi ile bir karşılaştırma
  1. Tez No: 188874
  2. Yazar: FAZİLET ÇAVDAR
  3. Danışmanlar: PROF.DR. MİNE EDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Kriz, Meksika Krizi, Tayland Krizi, Türkiye Finansal Krizi, IMF, Financial Crisis, Mexican Crisis, Thai Crisis, Turkish Financial Crisis, the IMF
  7. Yıl: 2006
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Boğaziçi Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu çalı manın amacı 1990'lı yıllardan beri geli mekte olan ülkelerde ortayaçıkan finansal krizlerin, efektif ve etkin bir denetim ve gözetim sistem kurmadandünya finansal piyasalarına entegre olmaya yönelik benimsedikleri finansalserbestle me sürecinin sonucu oldu unu tartı maktır. Çalı ma kapsamında yer alan1994 Meksika krizi, 1997 Tayland krizi ve 2000-2001 Türkiye krizleri, IMF'nin krizyönetiminde ve kriz önlemedeki ba arısızlı ının örnekleri olarak gösterilmi tir.Her üç krizde de etkili olan faktörlerin anla ılmasının benzeri krizleriönlemede önemli oldu u dü üncesiyle yola çıkılan çalı manın birinci bölümünde,krizlerin temelinde yer alan sebepleri ortaya koymaya çalı an birinci nesil, ikincinesil ve üçüncü nesil modeller üzerine literatür incelemesi yapılmı tır.Çalı manın ikinci bölümü; IMF'nin kriz yönetimi ve istikrar sa lamadakirolü üzerine farklı görü leri, IMF'nin geli mekte olan ülkelerdeki krizlereyakla ımının aynı oldu u argümanını finansal serbestle me tartı ması ve IMF'ninbürokratik mekanizması çerçevesinde sunmaktadır.Çalı manın takip eden bölümleri, 1994 Meksika krizi, 1997 Tayland krizi ve2000-2001 Türkiye krizleri üzerinedir. Bu bölümün amacı, önceki krizlerin, IMF'ninTürkiye krizinin tetiklemedeki rolünü anlamak açısından ne kadar anlamlı oldu uortaya koymaktır. Krizler, kriz öncesi ko ullar ve IMF'nin bunlara yakla ımıçerçevesinde incelenmi tir.Bu analiz, krizlerin ne tek ba ına birbiriyle çeli en makroekonomik ve malipolitikaların, ne de ekonomik göstergelerdeki kötüye gidi in sonucu olmadı ını, IMFtarafından göz ardı edilen hızlı bir deregülasyon süreciyle birlikte sermayehareketlerinin serbestle tirilmesinin sonucu oldu unu ortaya koymaktadır. IMF, buanlamda, gerek Türkiye'nin erken liberalizasyon sürecine ba lı olarak birikmi içselekonomik ve politik problemleri, gerekse Meksika ve Tayland deneyimlerini gözardı etti i için 2000-2001 Türkiye krizini tetiklemi tir.Çalı ma, IMF'nin, Washington Konsensüsüne olan güçlü ba lılı ı nedeniyle,aynı reçeteleri önerdi i için yükselmekte olan ülkelerdeki krizlerin tekrarlanmasındatetikleyici bir rol oynadı ı sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study is to present the argument that the financial crises,since the 1990s in the emerging market countries, are an outcome of theircommitment to integration with the global financial markets through financialliberalization which lacks an effective and sufficient regulatory and supervisorysystem. Within the scope of this study, the Mexican crisis of 1994, the Thailandcrisis of 1997, and Turkish crisis of 2000-2001 are shown as examples of the IMF?sfailure in dealing with crisis management and crisis prevention.Based on the idea that understanding the underlying causes of each crisis mayserve to prevent similar crises in the future, the first part of the study provides aliterature view on the first-generation models, the second generation models and thethird generation models which conceptualize different points of views regarding thecauses at the root of crises.The second part of the study provides different perspectives on the role of theIMF in crisis management and in providing stability, aiming to provide the argumentthat the IMF?s approach to the crises in emerging markets is always the same in thecontext of the liberalization argument and the Fund?s bureaucratic structure.The reminder of the study is on the Mexico crisis of 1994, the Thailand Crisisof 1997, and the Turkish Crisis of 2000-2001. The aim of the county analysis is toprovide a perspective on to what extent the previous crisis are relevant inunderstanding the role of the IMF in the Turkish Financial Crisis of 2000-2001.They are analyzed in detail in the context of pre-crisis conditions leading up to thecrises and the role of the IMF in dealing with them.This analysis reveals that the crises were neither solely the consequences ofcontradictory macroeconomic and fiscal polices by national governments, nordeterioration in macroeconomic fundamentals; the capital account liberalizationwhich had been accompanied with a rapid deregulation process and undermined bythe IMF, were at the root of the crises. In this respect, it is argued that the IMF hasan important role in triggering Turkish financial crisis of 2000-2001 byunderestimating both domestic political and economic difficulties culminatedthrough premature financial liberalization and neglecting the experiences in Mexicoand Thailand.The study concludes that the IMF plays a triggering role in the recurrence ofemerging market crises since it applies the same prescriptions, because of its strongcommitment to the basic principles of the Washington Consensus.