Uluslararsı sermaye akımları ve sermaye kontrolleri üzerine bir deneme
- Tez No: 132648
- Danışmanlar: PROF. DR. TURAN YAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Sermaye Kontrolleri, Kısa Vadeli Spekülatif Akımlar, Global Vergiler, Capital controls, Short Term Speculative Inflows, Global Taxes
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Ill ÖZET Asya Kriziyle birlikte sermaye kontrollerine olan ilgi artmıştır. Bu amaçla, sermaye giriş ve çıkışına uygulanan kontrollerin etkileri incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde uluslararası para sisteminin gelişimi özetlenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde sermaye kontrollerinin amaçlan ve etkinliği incelenmiştir. Tobin vergisi önerisi ise yine bu bölümde Çalışmanın son bölümünde ise, Türkiye'de 1980'lerde başlayan ekonomik reform süreciyle ilgili detaylı bilgi verilmektedir.
Özet (Çeviri)
IV ABSTRACT In the wake of Asian financial crisis, there has been renewed interest in the use of capital controls. For that purpose, this study intends to examine the effects of capital inflow and outflow control experiences. In the first part of the study, development of the international monetary system is overviewed. Purpose of capital controls and their efecttiveness is examined in the second part of the study. The last part of the study aims to provide a detailed overview of the economic reform process in Turkey since the beginning of 1980s.