Bankacılık krizleri ve Türkiye
Banking crises and Turkey
  1. Tez No: 132651
  2. Yazar: RECEP AYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜLSÜN GÜRKAN YAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bankacılık, Ekonomi, Banking, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Bankacılık Krizleri, maliyet, Türk Bankacılık Sistemi, regülasyon, yeniden yapılandırma. vııı, Banking Crises, cost, Turkish Banking System, regulation, restructuring. IX
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
ÖZET Geçtiğimiz son yirmi yılda finansal serbestleşmeye paralel olarak meydana gelen bankacılık krizleri, iktisat yazınındaki finans ve bankacılık sistemleri üzerine yapılan çalışmaların artmasına neden olmuştur. Özellikle, 1990 sonrası dönemde gerçekleşen bankacılık krizlerinin maliyetinin yüksek oluşu tüm dünyada bu krizlerin ve bankacılık sistemlerinin önemini daha da arttırmıştır. Bu çalışmada, şimdiye kadar yapılan çalışmalar ve ülke deneyimlerinden yararlanarak Türk Bankacılık Sistemi'nin sorunlarının incelenmesi ve krizlerden kurtulmak için alınması gereken önlemlerin araştırılması ve geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma sunulurken bankacılık krizlerinin nedenleri ve maliyetleri hususunda teorik yaklaşımlardan bahsedilmekte ve Türkiye'de yaşanılan 1994, 2000 ve 2001 Krizleri ışığında Türk Bankacılık Sistemi'nin yapısal ve kurumsal sorunları saptanmaya çalışılmaktadır. Son olarak ise, bankacılık sisteminin regülasyonu ve yeniden yapılandırılması üzerinde durulmaktadır. Dünyada ve Türkiye'de gerçekleştirilen regülasyonlar hakkında inceleme yapılmakta ve bu inceleme sonucunda“Bundan sonra Türk Bankacılık Sistemi'ni daha sağlıklı yapıya kavuşturmak için neler yapılmalı?”sorusuna cevap aranmaktadır. Yapılan tez çalışması sonucunda, Türk Bankacılık Sistemi'nin istikrarının sağlanması ve sorunlarının giderilmesi için önemli adımlar atılmış olmasına rağmen, eksikliklerin olduğu ve yapılması gereken önemli yasal ve yapısal düzenlemelerin olduğu saptanmıştır. Türk Bankacılık Sistemi'nin yeniden bir krize girmesini önlemek için bu önlemlerin ve düzenlemelerin yapılması gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In the last two decades banking crises caused studies on finance and banking systems to increase in economics literature. Especially, the high costs of the banking crises in 1990- 2003 period increased the importance of those crises and the problems of the banking systems around the world. In this study, it is aimed to examine the problems of the Turkish Banking System and to search and develop precautions to save the system from the crises, using previous studies and country applications. In the presentation of the study, the theoretical views about the causes and the costs of the banking crises are discussed and in the light of 1994, 2000 and 2001 Crises in Turkey, it is tried to find the structural and institutional problems of Turkish Banking System. Finally, we discussed the banking system regulation and restructuring. For that, the regulations around the world and in Turkey are studied and after that study, it is tried to find the answer to this question:“ What should be done in order to bring Turkish Banking system to healtier structural position?”. As a result of this reserach, although there are important steps done to provide stability and to solve the problems in Turkish Banking System, it was found that there are some deficiencies and we need to make important legal and structural regulations in banking system. In order to prevent Turkish Banking System to go into a new banking crisis, these precaucations and regulations must be done.