Sınıf öğretmenliği son sınsıf öğrencilerinin matematik alan ve meslek bilgisi yeterlikleri ile derse yönelik tutumları
The, Subject-matter knowledge in mathematics, compentencies of professional knowledge and their attitudes towards mathematics of the last grade students of classroom teaching programmes
  1. Tez No: 132917
  2. Yazar: SADIK YÜKSEL SIVACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZCAN DEMİREL
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Matematik Öğretimi, Matematik Alan Bilgisi, Matematiğe Yönelik Tutum, Öğretmen Yetiştirme, Aday Öğretmen, Mathematics Teaching, Subject-Matter Knowledge in Mathematics, Attitudes Towards Mathematics, Teacher Training, Student teacher
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İlköğretimde Program Geliştirme ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 196
Özet
ÖZET Bu araştırmada, Eğitim Fakülteleri Sınıf Öğretmenliği Programlan son sınıf öğrencilerinin matematik alan bilgisi ve matematik (öğretimi) meslek bilgisi yeterlikleri ile matematik dersine yönelik tutumları saptanmaya çalışılmıştır. Araştırma, Türkiye'deki dokuz Eğitim Fakültesi'nin Sınıf Öğretmenliği Programı son sınıfında öğrenim gören 450 öğrenci üzerinde 2001-2002 öğretim yılında yürütülmüştür. Araştırma; Matematik Alan Bilgisi Yeterlik Testi, Matematik Meslek Bilgisi Yeterlik Ölçeği ile Matematik Dersine Yönelik Tutum Ölçeği kullanılarak yapılmıştır. Araştırma bulguları aşağıdaki şekilde özetlenebilir: 1. Öğrencilerin matematik alan bilgisi yeterlik düzeyi % 59.86'dır. 2. Öğrencilerin matematik alan bilgisi yeterlik testi puanlan ortalamalan farkı cinsiyete göre manidar bulunmamış, diğer değişkenlere göre manidar bulunmuştur. 3. Öğrencilerin matematik alan bilgisi yeterlik teşrindeki kümeler, kesirler ve dört işlem problemleri alt testlerinden elde ettikleri puanlar arasındaki korelasyonlar alfa 0,01 düzeyinde manidardır. Öğrencilerin bu alt testlerden elde ettikleri puanlar ortalamalarının tüm testten elde ettikleri puanlar ortalamalan ile korelasyonlan 0,391 ile 0,470 arasında değişmektedir. 4. Öğrencilerin matematik (öğretimi) meslek bilgisi yeterlik düzeyi % 76,19'dur.u 5. Öğrencilerin matematik meslek bilgisi yeterlik ölçeği puanlan ortalamaları farkı cinsiyete göre manidar bulunmamış, diğer değişkenlere göre manidar bulunmuştur. 6. Öğrencilerin matematik alan bilgisi yeterlik testi ve matematik meslek bilgisi yeterlik ölçeğinden elde ettikleri ortalama puanlar arasında 0,253 düzeyinde bir ilişki vardır. Gözlenen bu ilişki alfa 0,01 düzeyinde manidardır. 7. Öğrencilerin matematik meslek bilgisi yeterlik ölçeğindeki kümeler, kesirler ve dört işleme dayalı problem çözme maddelerinden elde ettikleri puanlar ile matematik alan bilgisi yeterlik testinin alt testleri olan kümeler, kesirler ve dört işlem problemlerinden elde ettikleri puanlar arasındaki korelasyonların hepsi de manidar olmak üzere en düşük 0,101 ile en yüksek 0,647 arasında değişmektedir. Öğrencilerin sadece matematik meslek bilgisi yeterlik ölçeğindeki kümeler ile ilgili maddelerden elde ettikleri ortalama puan ile matematik alan bilgisi yeterlik teşrindeki dört işlem problemlerinden elde ettikleri ortalama puan arasındaki korelasyonlar alfa 0,05 düzeyinde, diğer bütün ortalama puanlar arasındaki korelasyonlar ise alfa 0,01 düzeyinde manidar bulunmuştur. 8. Öğrencilerin matematik dersine yönelik tutum puanı ortalaması 75,77'dir. Bu sonuç beklenen tutum puanı ortalaması (60 puan)'ndan yüksektir. 9. Öğrencilerin matematik alan bilgisi yeterlik testinden elde ettikleri puanlar, matematik meslek bilgisi yeterlik ölçeğinden elde ettikleri puanlar ve matematik dersine yönelik tutum ölçeğinden elde ettikleri puanlar arasındaki korelasyonlar, hepsi de manidar olmak üzere en düşük 0,253 ile en yüksek 0,355 arasında değişmektedir. Bütün korelasyonlar da alfa 0,01 düzeyinde manidardır.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT The purpose of this research is to determine the subject-matter knowledge in mathematics, compentencies of professional knowledge and their attitudes towards mathematics of the last grade students of Classroom Teaching Programmes in the faculties of Education. The research was carried out in the Department of Classroom Teaching Programme of nine faculties of education with the last grade (450) students within 2001-2002 Academic Year. The research was carried out by administering the proficiency test in the field of mathematics, the scale of competency on mathematical professional knowledge and the scale of attitudes towards mathematics. The findings of the research can be summarized as follows: 1. The proficiency level in the mathematical field knowledge of the students is 59.86 %. 2. The average difference between the means of the subject-matter knowledge in mathematics proficiency test scores of the students hasn't been found significant in terms of gender, but it has been found significant as regards the other variables. 3. The correlation among the scores that the students got from the subtests such as sets, fractions and four operations problems within the subject-matter knowledge in mathematics proficiency test has been found significant at the level of a = 0.01. The correlations between these subtests and fulltest have varied from 0.391 to 0.470. 4. The proficiency level of math teaching of the students is 76.19 %.IV 5. The average difference between the means of the mathematical professional knowledge proficiency scale scores of the students hasn't been found significant in terms of gender, but it has been found significant as regards the other variables. 6. There is a relation of the average scores between mathematic field test and professional proficiency scale test at the level of 0.253. This observed relation is meaningful at the level of a = 0.01. 7. The correlations between the scores the student got from the kerns related to sets, fractions and four operations problems in their mathematical professional knowledge proficiency scale and the scores they got from the problems of sets, fractions and four operations, which are the subtests of mathematical field knowledge proficiency test have all been significant and varied from 0.101 min. to 0.647 max. The correlations between the average score that the students got only from the items related to sets in mathematical professional knowledge proficiency scale and the average score that they got from four operations problems in mathematical field knowledge proficiency test have been significant at the level of a = 0.05 and the correlations among all other scores have been significant at the level ofa = 0.01. 8. The average score of the students' attitude test towards the mathematics is 75.77. This is higher than the expected average score, which is 60 points. 9. All correlations among the scores of students' mathematics field proficiency test, mathematical professional proficiency scale and attitudes scales on maths are meaningful and vary from 0.253 (at min.) to 0.355 (at max.). All correlations are meaningful at the level of a = 0.01.