Bir sanal eğitim destek sistemi tasarım ve uygulaması: Nadir 1000A
The design and aplicatino of a virtual educational support system: Nadir 1000A
- Tez No: 132980
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HARUN ARTUNER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Bilgisayar Destekli Eğitim, Simülasyon, Kısmi Görev Eğiticisi 11
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
- Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harekat Araştırması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Bu çalışmada, AS532 helikopterindeki bir aviyonik sistem olan NADİR 1000A Uçuş Yönetim Sistemi'ne yönelik bir Bilgisayar Destekli Eğitim (BDE) Sistemi geliştirilmiştir. Tez kapsamında metin, ses, video görüntüsü ve simülasyon kullanılarak bilgisayar ile kullanıcı arasında farklı etkileşim seviyelerine sahip bir eğitim ortamı oluşturulmuştur. Bu ortamda önce teorik bilgiler öğrenilecektir. Müteakiben Görev Üretici'nin ürettiği görevler Simülasyon Modülü'nde uygulanarak pratik yapılabilecektir. Sistem, kullanıcının Simülasyon Modülü'ndeki faaliyetlerinin kaydedildiği bir Tarihçe Modülü'ne sahiptir. NADIR 1000A BDE Sistemi, Delphi programı ile geliştirilmiş olup Microsoft Windows işletim sistemlerinde çalışmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this study, a Computer Based Training (CBT) System is developed for NADIR 1000A Flight Management System which is an avionic system in AS532 helicopter. By using text, voice, video and simulation, a training environment which has different levels of interaction between user and computer is created. In this environment, necessary information can be learned about NADIR 1000A first. Next, tasks which are generated by Task Generator can be executed in Simulation Module. System also includes a History Module which saves the user's actions in Simulation Module. NADIR 1000A CBT System is developed by Delphi software and runs in Windows operatig systems. KEYWORDS: Computer Based Training, Simulation, Part Task Trainer m