Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı Balistik Laboratuvarı'nın simülasyonu
The simulation of the Balistic Laboratory of the Criminal Investigation Bureau of Gendarmerie Forces
- Tez No: 132984
- Danışmanlar: DR. ALTAN ÖZKİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Savunma ve Savunma Teknolojileri, Defense and Defense Technologies
- Anahtar Kelimeler: Jandarma, Kriminal, Balistik Laboratuvarı Etkinlik Analizi, Modelleme ve Simülasyon. 11, Gendarmerie, Criminal, Effectiveness Analysis of Ballistics Laboratory, Modelling and Simulation. Ill
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kara Harp Okulu Komutanlığı
- Enstitü: Savunma Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Harekat Araştırması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı, 1993 yılında kurulmuş olup yedi adet farklı laboratuvar ile hizmet vermektedir. Bu laboratuvarlardan bîri olan Balistik Laboratuvarı, Jandarma Genel Komutanlığı'na bağlı birimler, diğer askeri birimler, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne bağlı birimler ve Cumhuriyet Başsavcılıkları ile mahkemeler tarafından gönderilen delilleri ilmi esas ve usullerle inceleyip, değerlendirme sonucunu bir rapor halinde doğrudan talepte bulunan birime göndermektedir. Bu sayede adli makamlara ve emniyet güçlerine suç ve suçluların ortaya çıkarılması aşamasında destek sağlamaktadır. Bu çalışmada, Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı'na bağlı olarak hizmet veren Balistik Laboratuvarı'nın mevcut işletim usulleri, ARENA 5.0 simülasyon paket programı kullanılarak geliştirilen simülasyon modeli ile analiz edilerek, sistemin yapısı ve süreçler açısından etkinliğin arttırılmasına yönelik çözümlerin ortaya konması hedeflenmiştir. Ayrıca sistemde değişiklikler yapıldığında veya yeni kaynaklar ilave edildiğinde sistemdeki etkileri incelenmekte, performans ölçütlerini geliştiren değişik alternatifler değerlendirilmektedir. Balistik laboratuvarı ile ilgili olarak kurulan modelin, uygun veri sağlandığı takdirde Bölge Kriminal Laboratuvarları bünyesinde kurulu bulunan diğer balistik laboratuvarları na da uygulanabileceği değerlendirilmektedir. Başka bir çalışma konusu olarak Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı bünyesinde kurulu olan diğer altı laboratuvar için de modeller geliştirilirse Jandarma Kriminal Daire Başkanlığı'nın tamamının etkinliğini görerek çıkarsamalarda bulunmanın mümkün olabileceği değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABST RAv t Criminal Department of Gendarmerie General Command established in 1993 performs its duties with seven different laboratories. Ballistics laboratory, which is one of these laboratories, examines the evidences by using scientific methods, which are sent by Gendarmerie General Command and its sub-branches, other military units, police forces and its sub-branches, public prosecutors and courts, and sends the evaluation results in a report to the demanding body directly. Thus it helps judicial authorities and security forces in the detection of crimes and criminals. In this study, existing operating methods of Ballistics Laboratory are analyzed by using a simulation model which was developed in ARENA 5.0. It is aimed to put forward solutions that increase the effectiveness with respect to the structure of the system and its processes. Furthermore, the effects on the system are examined when there are amendments in the processes and resources. Finally different alternatives enhancing the measures of performance are evaluated. It is believed that the model developed in this study can be applied to the other Ballistics Laboratories of Regional Criminal Laboratories if appropriate data are supplied. It is also evaluated that the model will help analysts and managers to put forward reasonable inferences if models regarding other six laboratories of Criminal Department are developed in other studies.