Ekstrüzyon tipi dövme proseslerinin analizi
An Analysis of extrusion type forging process
  1. Tez No: 133106
  2. Yazar: CENK MISIRLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YILMAZ ÇAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ekstrüzyon- Dövme, Üst Sınır Yöntemi, Extrusion - Forging, Upper Bound Method
  7. Yıl: 2002
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Trakya Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
ÖZET Bir mühendislik parçasını üretmek için var olan üretim yöntemlerinin seçilmesinde bir çok kriter söz konusudur. Mekanik özelliklerin üstünlüğü ve üretim hızının yüksekliği söz konusu olduğunda plastik şekil verme metotları diğer üretim metotlarına nazaran oldukça önemli üstünlükler arz eder. Metal şekillendirme işlemlerinde malzemeyi plastik olarak deforme etmek için gerekli kuvveti tahmin etmek oldukça önemlidir. Trakya Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalında hazırlanan“Ekstrüzyon Tipi Dövme Proseslerinin Analizi ”isimli bu Yüksek Lisans tezinde, bir plastik şekil verme metodu olan ekstrüzyon ve dövme prosesinin kombinasyonu olan ekstrüzyon tipi dövme prosesi incelenmiştir. Sunulan bu Yüksek Lisans tezi altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde üretim ve üretim yöntemlerine kısa bir giriş yapılıp, plastik şekil vermenin üretim yöntemlerindeki yerinden bahsedilerek, yapılan tezin amacı anlatılmıştır, ikinci bölümde ekstrüzyon tipi dövme prosesinin tanımı ve proses parametreleri detaylı olarak incelenmiş ve bu konuda daha önceden yapılan akademik çalışmalardan bahsedilmiştir. Teorik hesaplamada kullanılan Üst Sınır Yöntemi üçüncü bölümde detaylı olarak açıklanmıştır. Dairesel delikli üst plaka için Üst Sınır Yöntemi kullanılarak yapılan teorik çalışma dördüncü bölümde sunulmuştur. Deneyler, deney malzemesi kullanılan kalıplar ve ölçümlerin anlatıldığı deneysel çalışmalar bölümü beşinci bölümde verilmiştir. Altıncı ve son bölüm olan Sonuçlar ve İrdeleme bölümünde ise deneysel ve teorik çalışmalar karşılaştırılıp, elde edilen sonuçlar yorumlanmıştır.
Özet (Çeviri)
11 SUMMARY There are many criteria when choosing a manufacturing method among the existing manufacturing methods to produce an engineering component. When better mechanical properties of the product and higher production rate are important then metal forming processes offer superiority to others. It is of interest to predict the force that will cause metal to deform plastically to desired shapes in any metal forming processes. An extrusion type forging process was investigated in this Master thesis, which has been prepared in the Institute of Natural Science of Trakya University, entitled“ An analysis of Extrusion type forging Process”. This thesis comprises of six chapters. In first chapter a brief introduction to manufacturing and manufacturing methods were defined and metal forming methods in manufacturing was mentioned. The aim of thesis was also given. A definition of extrusion-forging process was defined and process parameters were investigated in detail and academic literature survey was given in second chapter. An upper Bound Method which was used in theoretical analysis was deeply explained in chapter three. Chapter four relates to theoretical work for circular orifice in upper platen by using the Upper Bound Method. Detailed Experimental work including, material, method, machine is presented in chapter five. The conclusions from this work and recommendation for future work is given in chapter six.