Dişli taslaklarının kapalı kalıpla yığılmasında kuvvet ve malzeme akışının incelenmesi
Load and material flow investigation of gear blanks in the closed-die forging
- Tez No: 95322
- Danışmanlar: PROF.DR. H. EROL AKATA
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Dövme, Ekstrüzyon Tipi Dövme, Üst Sınır Analizi, Dişli Taslak
- Yıl: 2000
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
11 ÖZET Bilindiği gibi bir makine elemanını farklı yöntemlerle üretmek mümkündür. Üretim yöntemlerinin seçilmesinde mekanik özellikler, üretim hızı ve sayısı, ekonomiklik gibi pek çok kriter göz önüne alınır. Üretim yöntemlerinden olan kapalı kalıpla dövme sağladığı mekanik özellikler, üretim zamanı ve iyi yüzey kalitesi gibi avantajlarından dolayı sanayimizde yaygın olarak kullanılmaktadır. Yöntem aym zamanda yıllardır yapılagelen kuvvet tahmini analizi gibi akademik çalışmaların da temelini oluşturmaktadır. Dişli taslak üretiminde talaşlı şekil verme, kapalı kalıpla dövme, sürtünme kaynağı ve ekstrüzyon gibi üretim yöntemleri kullanılabilir. Türk Teknoloji Geliştirme Vakfi tarafından maddi olarak desteklenen bir projenin bir bölümünü oluşturan bu çalışmada bir sanayi kuruluşumuzun talaşlı şekil verme ile üretmekte olduğu dişli pompa dişli taslakları, dizayn edilen bir kalıp yardımıyla seri üretim koşullarında dövülerek elde edilmiş ve üretim zamanı ile malzeme kayıpları araştırılmış, ayrıca kuvvet analizi yapılmıştır. Deneyler sonunda işleme zamanı ve malzeme kayıpları açısından dövme yönteminin üstün olduğu gösterilmiştir. Yapılan kuvvet analizleri ile ölçülen kuvvetler arasında yakın ilişkinin görüldüğü çalışmalarda, ısıl işlemsiz durumda dövülerek elde edilmiş dişlilerde yorulma dayammı açısından önemli artışlar gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Ill ABSTRACT As it is known that a machine element can be produced in different methods. Mechanical properties of product, production rate and capacity and economical factors are to be considered when choosing the method of production. Closed-die forging, which is one of the most used production method is predominantly used in industry because of its advantages such as good mechanical properties, relatively short production time and better surface quality. The method also has been used to analysis the load and energy requirement calculations in academically studies. Machining, closed-die forging, friction welding and extrusion processes are used in production of gear blanks. In this study, which is a part of project sponsored by TTGV, gear pump blanks produced by machining in an eminent industrial company was forged in mass production conditions by a newly designed die and production time and material waste were investigated, load requirement analysis was carried out. The experiments shown that forging method is offers in terms of production time and material waste. A good agreement was found between the predicted values of the forging load and those obtained from the experimental results. A forged gear which is machined from forged blank, without heat treatment shown reasonable increase in fatigue strength.