Kavaklıdere Tunus ve Tunalı Hilmi Caddesi arasında kalan yapı adaları içindeki ortak açık ve yeşil alanların değerlendirilmesi
Assessment of common open and green spaces within the blocks in Kavaklıdere Tunus and Tunalı Hilmi streets
  1. Tez No: 133179
  2. Yazar: MURAT MEMLÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. METİN BAŞAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Open and green space system, urban renewal, building blocks, common - use
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KAVAKLIDERE TUNUS VE TUNALI HÎLMÎ CADDESİ ARASINDA KALAN YAPI ADALARI ÎÇÎNDEKÎ ORTAK AÇIK VE YEŞÎL ALANLARIN DEĞERLENDİRİLMESİ Murat Z. MEMLÛK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Metin BAŞAL Gelişen teknoloji ve hızla artan nüfusa bağlı olarak değişen kentler ve bu sürecin kentliler üzerinde yarattığı olumsuzlukların belirlenmesi, tamlanması, öneri geliştirme ve tasarım çalışmaları, peyzaj mimarlığının öncelikli amaçlarından birini oluşturmaktadır. İmarlı kent dokusu içinde oluşturulan yapı adaları, parsellerin oluşturduğu dört yanı yollarla çevrili alanlardır. Hızlı nüfus artışının sonucu olarak ortaya çıkan yapıların sınırlarım çizen yapı adaları kentlerimizde hızla artmaktadır. Devamlı gelişme sürecinde olan kentlerimizde yapı adaları içinde kalan açık alanların ortak kullanımı gündeme gelmektedir. Günümüzde yapı adalarındaki açık alanların ortak kullanımı konusunda çalışmalar yapılmakta ve öneriler üretilmektedir. Yapı adaları içinde yer alan açık alanlar kentsel açık alanların büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu nedenle yapı adalarının ortak kullanımı konusu, birçok meslek disiplininin ortak çalışarak çözebilecekleri bir konudur. Bu çalışmada, Tunus ve Tunalı Hilmi caddeleri arasında yer alan yapı adaları içinde kalan açık alanlarının mevcut durumu saptanmış, ortak kullanıma geçişin sağlanabilmesi için hukuki dayanak aranmış, ortak kullanımın sağlanmasına yönelik ortak yönetim planı ve üretilebilecek olan alan kullanım seçenekleri geliştirilmiştir. 55 sayfa, 2003 ANAHTAR KELİMELER: Açık ve yeşil alan sistemi, kentsel yemleme, yapı adaları, ortak kullanım
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis ASSESSMENT OF COMMON OPEN AND GREEN SPACES WITHIN THE BLOCKS IN KAVAKLIDERE TUNUS AND TUNALI HİLMİ STREETS Murat Z. MEMLÛK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: ProfDr. Metin BASAL Developments on technology and rapid increase in population cause changes in urban life and have negative impacts on citizens. Determining and defining these negative impacts, developing alternatives and design studies are prior targets of landscape architecture. Blocks are landparts which consist of parcels and are surrounded by roads in a constructed city. Increase in number of the buildings due to the population growth causes increase in blocks. Common use of open spaces within the blocks is on the agenda in constantly developing urban areas. Today, common use of open spaces within the blocks is studied and proposals are developed. Open spaces within the blocks constitute a large percentage in urban open spaces. For this reason common use of blocks is a multidisciplinary subject which can be undertaken by different professions. In this study, existing status of the open and green spaces within the blocks in Kavakhder Tunus and Tunah Hilmi streets is determined, legal basis for common use is researched and common management plan and land use alternatives are developed. 55 pages, 2003