Peyzaj değerleri ve yat turizmi etkileşiminin ekolojik açıdan Gökova Körfezi örneğinde incelenmesi
The Ecological interaction between landscape values and yacht tourism in the case of the Gulf Gökova
- Tez No: 133178
- Danışmanlar: PROF. DR. METİN BAŞAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Turizm, yat turizmi, peyzaj değerleri, Gökova Körfezi, Tourism, yacht tourism, landscape values, Gulf Gökova
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi PEYZAJ DEĞERLERİ VE YAT TURİZMİ ETKİLEŞİMİNİN EKOLOJİK AÇIDAN GÖKO VA KÖRFEZİ ÖRNEĞİNDE İNCELENMESİ Ayça Banu HASGÜLER Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Metin BAŞAL İnsanların fiziksel ve ruhsal olarak rekreasyon ve turizme olan ihtiyaç ve istekleri ile, bu ihtiyaç ve istekleri karşılayan kaynakların motivasyon etkileri ile, turizm ve rekreasyon döngüsünün sürekliliğinin sağlanması oldukça önemlidir. Üç tarafı denizlerle çevrili olan Türkiye, yat turizmi açısından özellikle bu bölgelerdeki doğal ve kültürel peyzaj değerlerinin zenginliği de göz önünde bulundurulduğunda, sadece Akdeniz çanağında değil, dünya ölçeğinde önemli bir potansiyeli oluşturmaktadır. İlkeli turizm planlamaları ile yeterli alt yapı olanakları ve aktivitelerin uygulanması sırasında gösterilecek duyarlılık, kontroller ve yaptırım gücü, kaynakların sürdürülebilirliği ve ekolojik dengeler ile, yat turizmi genel anlamda turizme ve ülke ekonomisine katkıda bulunacak ve dolayısıyla topluma pek çok anlamda artan gelir ile yaşam koşullan avantajlar sağlayacaktır. Bu çalışmada ülkemiz yat turizmi tarihinde önemli bir yer tutan ve peyzaj değerleri yüksek olan Gökova Körfezinin, yat turizmi açısından çekim etkisi ile bu turizm çeşidinin bölgeye ekonomik, sosyal ve çevresel anlamdaki etkileri incelenmiştir. Karşılıklı etkileşimlerde yüksek oranda olumlu sonuçlara ulaşılmış ancak özellikle yat turizmi master planlarının ve yasaların revizeleri ile altyapı olanaklarının arttırılması bölgesel ve ulusal ölçekte daha başarılı bir yat turizmi aktivitesinin gerçekleştirilmesine olanak vereceği düşünülmüştür. 2003, 75 sayfa
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis THE ECOLOGICAL INTERACTION BETWEEN LANDSCAPE VALUES AND YACHT TOURISM IN THE CASE OF THE GULF GÖKOVA Ayça Banu HASGÜLER Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Prof Dr. Metin BASAL The needs and wants for the sake of physical and mental health of human being is possible with the resources that keeps humanbeings motivated. The continuity of the cycle is possible with the resources usage being planned for sustainability. Turkey, as a peninsula, is not only a preferred place within the Eastern Mediterranean but also preferred among the world scale with its coastal structure which carries rich cultural and natural landscape values. With this research, Gulf Gökova which has a special meaning in the yachting history of Turkey has been examined from its natural and cultural landscape values point of view and their atrraction strength. In return the effect of yacht tourism; environmentally, economically and socially has been judged. Although master plans for yacht tourism in Turkey has founded in 1992, it already has lost some of its meanings as time passed by. The revised master plan for yacht tourism and some revised legacy is strongly needed fora well planned and well organised yacht tourism on Turkish marine surroundings. 2003, 75 pages