Terkos gölü örneğinde doğal kültürel çevrenin korunması ve geliştirilmesi üzerine bir araştırma
A Research on conservation and development of natural and cultural environment; case study: Terkos lake, İstanbul
- Tez No: 133195
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİLGÜL KARADENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Natural and cultural environment, conservation and development of natural and cultural environment, integrated water resources management, lake management, Terkos Lake
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 124
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi TERKOS GÖLÜ ÖRNEĞİNDE DOĞAL VE KÜLTÜREL ÇEVRENİN KORUNMASI VE GELİŞTİRİLMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA Emel BAYLAN Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Doc.Dr. Nilgül KARADENİZ Araştırmada, İstanbul Kenti' ne ve bulunduğu yöreye vazgeçilmez yasam kaynaklan sunan Tcrkos Gölü' nün doğal ve kültürel çevresinin korunması ve geliştirilmesine yönelik temel aracın ve unsurun belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla doğal ve kültürel çevre kavramları ve doğal ve kültürel çevrenin korunması ve geliştirilmesine yönelik yaklaşımlar araştırılmıştır. Bu çerçevede ekosistem yönetimi, bütüncül su kaynaklan yönetimi ve göl yönetimi konulan incelenmiştir. Araştırma alanının doğal ve kültürel çevre özelliklerinin ortaya konması, araştırma amacının önemli bir bölümünü oluşturmaktadır. Bu çerçevede alanın doğal çevre özellikleri“ekosistem envanteri”yönetimi ile elde edilmiştir. Alanın kültürel çevre özellikleri ise, anket ve köy genel bilgi formları kullanılarak tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular ve incelenen yönetim ilkeleri birbirleriyle ilişkilendirildiğinde, alanın doğal ve kültürel çevresinin korunması ve geliştirilmesi için en uygun aracın göl yönetimi olduğu sonucuna varılmıştır. Bu bağlamda araştırma amacı çerçevesinde, alanda uygulanması gereken göl yönetim sürecinin bileşenleri ve faaliyetleri belirtilmiştir. 2003, 124 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Doğal ve kültürel çevre, doğal ve kültürel çevrenin korunması ve geliştirilmesi, ekosistem yönetimi, su kaynaklarının bütüncül yönetimi, göl yönetimi, Terkos Gölü iii
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M.Sc. Thesis A Research On Development and Conservation of Natural and Cultural Environment; Case Study: Terkos I.ake, Istanbul Emel BAYLAN Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of landscape Architecture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Nilgül KARADENİZ It was aimed to find out the mean and the factor of conservation and development of natural and cultural environments of Terkos Lake, which has essential life resources for Istanbul City and Lake environment. With this aim, natural and cultural environment, ecosystem management, integrated water resources management and lake management concepts were researched. Determining the natural anad cultural features of the research area was one of the most important parts of the research aim.“Ecosystem inventory”metodology was used for determining the natural features of the area. Cultural features were identified by using questionaire forms and General Information Forms for Villages. When research data and researced management principles are related with each other, it is concluded that lake management is the most appropriate mean for the conservation and development of the natural and cultural environments of Lake Terkos. So, in the concept of the research aim, lake management process' components were determined and activities were suggested. 2003, 124 pages