Huzurevleri ve yaşlı bakımevlerinde dış mekan tasarımı: Ankara örneği
Outdoor design in nursing homes for elderly people: Ankara case
- Tez No: 133196
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AYSEL USLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Peyzaj Mimarlığı, Landscape Architecture
- Anahtar Kelimeler: Elderly, old age, nursing homes for elderly people, landscape accessibility, outdoor design, lanscape design for elderly people, social integration
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Peyzaj Mimarlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 121
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HUZUREVLERİ ve YAŞLI BAKIMEVLERİNDE DIŞ MEKAN TASARIMI: ANKARA ÖRNEĞİ Mehpare BOZAR Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Peyzaj Mimarlığı Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç. Dr. Aysel USLU Bo çalışmada huzurevleri ve yaşlı bakımevlerinin dış mekan tasarım ilkelerinin saptanması amaçlanmıştır. Öncelikle yaşlı bireylerin sosyal, bedensel, duygusal, bilişsel ve hareket gelişimleri incelenerek, yapılacak düzenlemelerde birincil kullanıcı olacak olan yaşlı tanınmaya çalışılmıştır. Özellikle büyük kentlerde huzurevleri ve yaşlı bakımevlerine ne denli gereksinim duyulduğu yapılan araştırmalar sonucunda saptanmıştır. Huzurevleri ve yaşlı bakımevlerinde dış mekan aktif ve pasif rekreasyon alanlarının özellikleri ve yer seçiminde dikkat edilmesi gereken hususlar ile bitkisel ve yapısal materyalin seçimi ve kullanım amacı peyzaj mimarlığı yönünden ele alınarak irdelenmiş ve bu konularda çeşitli öneriler oluşturulmuştur. 2003, 111 sayfe ANAHTAR KELİMELER: Yaşlı, yaşlılık, huzurevleri ve yaşlı bakımevleri, peyzaj erişilebilirliği, dış mekan tasannu, yapısal ve bitkisel materyal, sosyal integrasyon.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Thesis OUTDOOR DESIGN IN NURSING HOMES FOR ELDERLY PEOPLE: ANKARA CASE Mehpare BOZAR Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Landscape Architecture Supervisor: Asst Prof. Dr. Aysel USLU The aim of this study is to determine the principles of the outdoor design in nursing homes for elderly people. First of all, the aged individuals, who are primary users of the designs, are tried to be recognized by examining their social, physical, emotional, informational and motional improvements. Researches show that especially in big cities there is a big demand for nursing homes for elderly people. The issues in selecting the properties and places of active and passive recreation locations in nursing homes for elderly people, and selection and usage aim of plants and landscape are inspected in the view of landscape architecture, and suggestions are generated about these topics. 2003, 111 pages