Mogan Gölü'nde bazı restorasyon önlemleri sonrası fosfor toplam inorganik azot ve Korofil-A'nın belirlenmesi
Determination of phosphorus, total inorganic nitrogen and Chlorophyll-A of Mogan Lake following some restoration measures
- Tez No: 133208
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SERAP PULATSÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Su Ürünleri, Aquatic Products
- Anahtar Kelimeler: Mogan Lake, restoration measures, phosphorus, total inorganic nitrogen, chlorophyll-a
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Su Ürünleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MOGAN GÖLÜ'NDE BAZI RESTORASYON ÖNLEMLERİ SONRASI FOSFOR, TOPLAM İNORGANİK AZOT VE KLOROFİL -a'NTN BELİRLENMESİ Osman Nuri KARABACAK Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Su Ürünleri Anabilim Dalı Danışman: Doç. Dr. Serap PULATSÜ Bu çalışma, Mogan Gölü'ne ulaşan dış kaynaklı besin girdisini azaltmak için alınan bazı restorasyon önlemleri sonrası, Kasım 2001 ve Ekim 2002 tarihleri arasında toplam fosfor (TF), toplam inorganik azot (TİN) ve klorofil-a konsantrasyonlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yıllık göl içi ortalama TİN konsantrasyonu oldukça yüksek bulunmuştur (0.86±0.04mg/l). İstasyonlarda belirlenen minimum ve maksimum toplam fosfor ve klorofil-a konsantrasyonları ise sırasıyla, 27.34-101.36 mg/m3 ve 1.95- 7.54mg/m3 arasında değişmiştir. Araştırma bulguları dışsal yükü azaltmak için ilave önlemler alınması ve gölün bu önlemlere tepkisinin izlenmesi gerektiğini göstermiştir. 2003, 50 sayfa ANAHTAR KELİMELER: Mogan Gölü, restorasyon önlemleri, fosfor, toplam inorganik azot, klorofil-a
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis DETERMINATION OF PHOSPHORUS, TOTAL INORGANIC NITROGEN AND CHLOROPHYLL-a OF MOGAN LAKE FOLLOWING SOME RESTORATION MEASURES Osman Nuri KARABACAK Ankara University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Fisheries and Aquaculture Supervisor: Assoc. Prof. Dr. Serap PULATSÜ This research was conducted in order to determine of total phosphorus (TP), total inorganic nitrogen (TIN) and chlorophyll-a (chl-a) concentrations of Mogan Lake between November 2001- October 2002, following some restoration measures which were taken to reduce of external input of nutrients to the lake. The annual mean in lake concentration TIN was found extremely high (0.86±0.04mg/l). The minimum and maximum concentrations of total phosphorus and chlorophyll-a were recorded 27.34- 101.36 mg/m3 and 1.95-7.54 mg/m3 respectively, at stations. Results of study showed that additional measures must be taken to reduce external load and the response of the lake agaisnt to measures must be monitored also. 2003, 50 pages