Paulownia SİEB. VE ZUCC. türlerinin Kastamonu yöresine adaptasyonu
Adaptation of Paulownia SİEB. and ZUCC. species in Kastamonu region
- Tez No: 133318
 - Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEZGİN AYAN
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Paulownia, Kastamonu, Adaptasyon, Orijin, Tür, Paulownia, Kastamonu, Adaptation, Origin, Species Page number: 107 Adviser: Ass. Prof. Sezgin AYAN
 - Yıl: 2003
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Gazi Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 107
Özet
Paulownia SİEB. & ZUCC TÜRLERİNİN KASTAMONU YÖRESİNE ADAPTASYONU (Yüksek Lisans Tezi) İrem SAĞLAM GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ekim 2003 ÖZET Bu çalışmada, doğal yayılışını Çin'de gerçekleştiren, çok yönlü kullanım olanakları yanında hızlı gelişme özelliği gösteren Paulownia Sieb & Zucc. tür ve orijinlerinin Kastamonu yöresindeki adaptasyon yeteneklerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Paulownia cinsine ait 4 tür (P. tomentosa, P. elongata, P. fortunei ve P. fortunei x tomentosa) ve 16 orijinle yapılan deneme, sera ve açık alan koşullarında yürütülmüştür. Çalışmada, orijinlerin 1000 tane ağırlığı, çimlenme yüzdesi, vejetasyon sonu fidan boyu, kök boğazı çapı, fidan gövde, kök taze ve kuru ağırlıkları, vejetasyon ortası yaprak yüzey alanı, kök kuru ağırlığı / fidan kuru ağırlığı (% kuru kök) oranı, vejetasyon sonu yaşama yüzdesi (%), plagiotrop büyüme oranı (%), fidanlarda odunsu kısım / fidan boyu (odunlaşma) oranı parametreleri ölçülmüştür. Vejetasyon sonu en iyi boy gelişimini P. tomentosa Beijing-Daxin orijini (81,3 cm) yaparken, P. fortunei x tomentosa Shen x Ihnan türü (72,6 cm) en iyi boy gelişimini yapmıştır. Orijinler arasında kök boğazı çapı en yüksek P. fortunei Zhejiang-Lin'an (9,4 mm) olurken, türler arasında P. fortunei x tomentosa Shen x Ihnan (9,1 mm) türü olmuştur. En fazla yaşama yüzdesine sahip orijin P. fortunei Anhui-Tongling (% 89,4), tür ise P. tomentosa (% 84) olmuştur. Paulownia cinsine ait 4 tür ve 16 orijinle açık alan koşullarında yapılan çalışmada; fidanlık aşaması 1+0 yaşlı fidanların boy ve kök boğazı çapı bakımından hızlı büyüme yeteneği göstermediği, erken dondan zarar gördükleri tespit edilmiştir. Dolayısıyla,deneme kapsamındaki Paulownia tür ve orijinlerinin karasal iklime sahip olan Kastamonu yöresinde adaptasyon güçlüğü yaşayacağı kanaati oluşmuştur. Bilim Kodu: 502.01.02
Özet (Çeviri)
Ill ADAPTATION OF Paulownia Sieb. & Zucc. SPECIES TN KASTAMONU REGION (M.Sc.Thesis) İrem SA?LAM GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECNOLOGY October 2003 ABSTRACT In this study, the adaptation capability of the Paulownia species and origins, which are native in China, in Kastamonu region was determined. These are fast growing species which have multiple-purpose uses. Four species (P. tomentosa, P. elongata, P. fortunei and P. fortunei x tomentosa) and 16 origins were used for this experiment under open area and greenhouse condition. In this study, seed weight, germination percentage, seedling height, root collar diameter, fresh and dry weight of stem and root,, root dry weight / seedling dry weight ratio, of seedlings at the end of the first growing season, phytosynthesis surface area of the seedlings in the middle of the growing season survival percentage (%), plagiotropic growth rate (%), lignification ratio of the seedlings / seedling height ratio parameters were determined. At the end of the growing season the highest height growth was determined for P. tomentosa Beijing-Daxin origin (81,3 cm) and for P. fortunei x tomentosa Shenx Ihnan species ( 72,6 cm). The the highest root collar diameter was determined for P. fortunei Zhejiang-Lin'an (9,4 mm) among the origins and for P. fortunesi x tomentosa Shenx Ihnan (9,1 mm) among the species. The best survival percentage was designated for P. fortunei Anhui- Tongling origin (89,3 %) and for P. tomentosa species (84%). Open area and nursery growth of 4 species and 16 origins of Paulownia ssp. 1+0 aged seedlings did not show fast growing capacity in respect of seedling height and root collar diameter. Besides, the early frost damage was observed on the seedlings of all species and origins. Thus, the tested Paulownia species and origins have adaptation difficulty in Kastamonu region because of continental climate. Science code: 502.01.02