Lise I. sınıf öğrencilerinin iç kuvvetler konularındaki temel kavramları öğrenme düzeylerinin tespiti ve bu düzeyin yükseltilmesi
- Tez No: 133937
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SALİH ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Coğrafya Eğitimi, İç kuvvetler, Kavram Öğretimi, Geopgraphy Education, Internal Forces, Teaching Concepts Number of
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 94
Özet
ÖZET İç kuvvetler konularında öğrencilerin hatalı öğrendiği kavramların tespitini yaparak bu hataların en aza indirilmesine yönelik olarak yapılan bu deneysel çalışma Ankara ili Sincan ilçesi Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı Yunus Emre Lisesi 9-N ve 9-L sınıflarında yapılmıştır. Çalışmada iç kuvvetler konusunun seçilmesindeki başlıca neden iç kuvvetler konusunun coğrafyanın temel konularından birisi olması ve konuda çok sayıda öğreniminde zorluk çekilen kavramın bulunmasıdır. Araştırmaya ait veriler elde etmek için, öncelikle iç kuvvetler konusunda geçen kavramların hangilerini öğrencilerin yanlış öğrendiğini tespit etmek amacıyla bu konuların daha önce öğrenimini görmüş lO.sınıf öğrencilerine bilgi testi uygulanmıştır. Uygulanan test sonucundan elde edilen verilere göre öğrencilerin yanlış öğrendikleri kavramlar tespit edilmiş ve bu yanlış öğrenilen kavramların düzeltilerek öğrenci başarısını artırmaya yönelik olarak uygulamaya geçilmiştir. Yanlış öğrenilen kavramların düzeltilmesi ve öğrenci başarısını artırmaya yönelik olarak deney grubuna gösteri ve tartışma yöntemleri uygulanırken kontrol grubuna ise anlatım ve soru-cevap yöntemleri uygulanmıştır. Araştırma sonunda elde edilen bazı bulgular şunlardır: 1-İç kuvvetler konusuna ait kavramlarda öğrencilerin en fazla hata yaptığı kavramlar; antiklinal, senklinal, hiposantr, episantr, jeosenklinal, graben vb. olarak sıralanabilir. 2- iç kuvvetler konusunda geçen kavramların öğretiminde gösteri ve tartışma yöntemi anlatım ve soru-cevap yöntemlerine göre öğrenci başarısını artırmada daha etkilidir. 3-İç kuvvetler konularında geçen kavramların öğretiminde kullanılan gösteri ve tartışma yöntemlerini desteklemek amacıyla kullanılan görsel araç-gereçlerin (model, kavram haritası,tepegöz saydamları vb.) öğrenci başarısını artırmada etkili olduğu söylenebilir.II Sonuç olarak başta iç kuvvetler konularında geçen kavramlar olmak üzere coğrafya konularında geçen diğer kavramların öğretiminde öğrenci merkezli öğretim yöntemleri ile görsel araç-gereç kullanımının öğrenci başarısını arttıracağı söylenebilir. Bilim Kodu:
Özet (Çeviri)
Ill SUMMARY This experimental study, which aims to determine the concepts about internal forces that are not correctly learned by the students and to minimize them, is carried on at classes 9-N and 9-L in Sincan Yunus Emre High School- Ankara“internal forces”is chosen as the subject of this study; because internal forces is one of the basic subjects of geopraphy and there are a lot of concepts which are hardly learned, in it. Firstly an information test is applied to the 10th grade students who have studied this subject a year ago, to determine which concepts of the internal forces are mislearned. This was the first step to collect data for the study. According to the test results, the mislearned concepts are determined and some applications to correct those concepts, have been implemented. To correct the mislearned concept and increase success of the students, discussion and demonstration methods are applied on experimental group, where only explaining and question-answer methods are applied on control group. Some of the results of the research are: //?? 1- The most misunderstood concepts of the internal forces are: antiklinal, senklinal, hiposantr, episantr, jeosenklinal, graben etc. 2- Demonstration and discussion methods are more succesful than the explaining and question-answer methods, in teaching of the concept about internal forces. 3- The visual equipment (models, concept map, squint-eyed transparents etc), which are used to support the demonstration and discussion methods, are effective in increasing the student success.IV As a result, it may be put forward that, in teaching geograph concepts, especially the concepts about internal forces subject, the student-centered teaching methods and usage of visual equipment will increase the success of the students. Code of Science: