Yönetici etik davranış ve eğitiminin sınır birim işgörenleri tarafından değerlendirilmesi: Ankara'daki dört ve beş yıldızlı konaklama işletmelerinde ampirik bir uygulama
Assesment of managerial ethical behaviors by frontline employees: An ampricial research in four and five star hotels in Ankara
- Tez No: 133961
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MELİH TOPALOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Otel İşletmeleri, Sınır Departmanlar, Hizmetlerin Özellikleri, Etkileşim, Yönetsel Etik
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 264
Özet
ÖZET Otel işletmeleri de, mal üreten diğer işletmeler gibi tüketici istek ve ihtiyaçlarını tatmin edebilmek amacıyla birtakım uygulamalara başvurmaktadırlar. Bu uygulamalar hizmet işletmeleri açısından irdelendiğinde, hizmetlerin farklı özellikleri ve işgören-tüketici etkileşimi kapsamında sınır birim işgörenlerinin kritik rol oynadıkları ifade edilebilir. Bu temel bilgilerden hareketle yönetici etik davranışlarının, sınır birim işgörenlerinin örgütsel bağlılıkları ve performansları üzerinde belirleyici bir rol oynayabileceği düşünülmektedir. Yukarıda verilen bilgiler ışığında bu çalışmada, yönetici etik davranışlarının sınır birim işgörenleri tarafından değerlendirilmesi amaçlanmış ve bu kapsamda Ankara'da faaliyet gösteren dört ve beş yıldızlı otel işletmelerinde çalışan 494 sınır birim işgörenine Yönetici Etik Davranışına Yönelik Anket uygulanmıştır. Söz konusu ölçekten anlamlı sonuçlar çıkarabilmek ve literatüre katkı yapabilmek amacıyla ölçeğin güvenilirlik ve geçerlilik boyutları dikkate alınmış, frekans ve dağılım testlerinin yanısıra uygulanan ki-kare testleri yardımıyla, işgörenlerin demografik özellikleri ile ifadeler arasındaki ilişkiler de incelenmiştir. Bu kapsamda sınır birim işgörenlerinin ifadelere katılımlarında, özellikle cinsiyetin önemli bir değişken olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Like manufacturing companies, hotels implement several strategies in order to satisfy consumers' needs and wants. These strategies play critical roles in the context of unique characteristics of services and interaction between employee and consumer, when they are examined from the, service firms' perspectives. Having outlined these basic information, managerial ethical behaviors are assumed to depict relationships with frontline employees' organizational commitment and performance. In light of the aforementioned information, this study aims to make frontline employees assess the managerial ethical behaviors. Therefore, Administrative Ethical Behavior Survey was conducted with 494 frontline employees in four and five star hotels in Ankara. The reliability and validity of the survey instrument was assessed, frequency tests were employed, and chi-square tests were made in order to evaluate the relationships between frontline employees' demographic characteristics and survey items. Results demonstrate gender as a significant variable. Key Wofds: Hotels, Service Encounters, Characteristics of Services, Interaction, Administrative Ethics