Ethem İzzet Benice hayatı ve eserleri
Ethem İzzet Benice his biography and opuses
- Tez No: 134019
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÜLKÜ GÜRSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ethem İzzet Benice, popüler edebiyat, edebiyat sosyolojisi, Ethem İzzet Benice, popüler cultur, literaturei sociology
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 280
Özet
Bu çalışma, Ethem izzet Benice'nin hayatı ile romanlarının popüler edebiyat ve edebiyat sosyoloji açısından değerlendirildiği bir monografi çalışmasıdır. 1903-1967 yılları arasında yaşayan Benice'nin asıl mesleği gazeteciliktir. Ethem izzet Benice siyasetle de yakından ilgilenmiş, iki dönem (1942-1950) CHP milletvekili olarak parlamentoda görev almıştır. Bir gazeteci, siyaset adamı ve sosyolog olarak kaleme aldığı romanları ile halk tarafından beğenilerek okunmuştur. Zaman zaman toplumsal eleştirilerle yüklü romanlarında; devlet ve toplum yapımızdaki bozukluklar, değişmekte olan kadın erkek ilişkileri ile eski ve yeni değerlerin birey ve toplum üzerindeki etkilerine değinmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is a monographic study, in which Ethem İzzet Benice's life and novels are evaluated according to popular literature and literatural sociology. Benice's, who lived between 1903-1967, main occupation is journalism. He was also concerned with politics. He worked as a member of Grand National Assembly of Turkey twice between 1942- 1950. His novels, which are written by journalist, politician and sociologist Ethem İzzet Benice, are read with great admiration. In his novels, which are sometimes full of critiques, he mentioned about the vices in the structure of government and society, relationships between man and woman, the effects of the old and new standard of judgment to a person and to society.