Bir gösterge dili olarak mimarinin turizm yapıları üzerinde incelenmesi; Antalya örneği
As a sign language survey of architecture on tourism buildings; a case study of Antalya
- Tez No: 134033
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP ONUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Göstergebilim, turizm, sembol, ikon, indeks, sentagma, paradigma, mimari dil, çeviri, yananlam, düzanlam, yorumlama
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
BİR GÖSTERGE DİLİ OLARAK,MİMARİNİN TURİZM YAPILARI ÜZERİNDE İNCELENMESİ; ANTALYA ÖRNEĞİ (Yüksek Lisans Tezi) Serpil ÖZTOP GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ NİSAN 2003 ÖZET Türkiye yaz aylarında ağırlıklı olmak üzere dört mevsim turistlere ev sahipliği yapan bir ülkedir. Antalya ise gerek coğrafi konumu gerekse doğal zenginlikleriyle en gözde turizm şehirlerimizden birisidir. Sahil turizminin çekiciliği deniz, kum ve güneşten kaynaklanmaktadır. Bu üç öğenin bir araya geldiği bir çok Akdeniz ülkesi olması, kıyı turizmindeki rekabeti de beraberinde getirmektedir. Özellikle son yıllarda, Turizm yapılarında, belki de bu rekabetten kaynaklanan yeni bir mimari dil oluştuğu, bu dilin ise, geçmişe ve kültüre mal olmuş bir takım biçimlerin seçmecilik yoluyla yeniden sunulması biçiminde, bir göstergeler mimarlığı olduğu görülmektedir. Bu çalışmada, Saussure'ün dilbilim ilkelerinden yola çıkarak, her türlü kültür olgusunu metin olarak ele alan ve anlam okuması üzerine yöntem öneren göstergebilimden ve Peirce'ın üçüncüler“thirds”olarak tanımladığı ve“göstergebilimsel çeviri”diye de adlandırabileceğimiz kuramından yararlanılarak, bu yapılar göstergeler olarak incelenmeye çalışılmıştır.11 Bu yapılarda kullanılan göstergelerin, daha çok Türk İslam mimarisinin ve Antik Yunan/Roma mimarisinin sembol göstergelerinden oluştuğu görülmüştür. Bilim Kodu : 1117
Özet (Çeviri)
Ill AS A SIGN LANGUAGE SURVEY OF ARCHITECTURE ON TOURISM BUILDINGS; A CASE STUDY OF ANTALYA (M. Sc. Thesis) Serpil ÖZTOP GAZI UNIVERSITY INSTUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY APRIL 2003 ABSTRACT Turkey is a country that hosts tourists for four seasons but mainly in summer months. Antalya is one of the favor tourism cities due to ite geographic location and natural possessions. Fascination of the coast tourism grows out of sea, sand and sun. Since there are many Mediterranean countries that possess these three features, it leads to a competition in coast tourism. Especially during the last years in touristic buildings, it is seen that a new architectural language is established perhaps as a result of to this competition, and this language is a sign architecture, which is represented through selection of some forms, belonged to history and culture. In this thesis, these buildings were studied as signs, starting from the linguistics principles of Saussure, from semiotics, which takes all kind of culture fact as a text and proposes a method for meaning reading, and theory, defined as“thirds”and named also“semiotical translation”by Peirce. In these buildings used signs consist mainly of symbolic signs of Turkish - Islamic architecture and Antique Greek/Roman architecture.IV Science Code: 1117 Keywords : Semiotic, tourist, tourism, symbol, icon, index, syntax, paradigm, architectural language, translation, connotative meaning, direct meaning, interpretation, Page Number: 164 Adviser : Doç. Dr. Zeynep Onur