Burçak (Vicia ervilia) bitkisinde adventif sürgün regenerasyonu
Adventitious shoot regeneration in Vicia ervilia
  1. Tez No: 134040
  2. Yazar: YILMAZ ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN ARSLAN, DOÇ. DR. CENGİZ SANCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Vicia ervilia L, adventif sürgün rejenerasyonu, olgunlaşmamış embriyo, olgunlaşmamış kotiledon, kotiledon boğum, hızlı çoğaltım, köklendirme
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 98
Özet
BURÇAK (Vicia ervilia) BİTKİSİNDE ADVENTIF SÜRGÜN REJENERASYONU (Yüksek Lisans Tezi) Yılmaz ERDOĞAN GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ocak 2003 ÖZET Bu araştırmada altı burçak hattında in vitro adventif sürgün rejenerasyonu geliştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre en yüksek eksplant basma sürgün sayısı (22 adet) 12. hatta olgunlaşmamış embriyo ve 7. hatta kotiledon boğum (15 adet) eksplantlarında 1,25 mg/1 TDZ içeren besin ortamında elde edilmiştir. 8. hatta yürütülen hızlı çoğaltım çalışmalarında, en yüksek sürgün oluşumu (% 100) ve eksplant başına sürgün sayısı (7,33 adet) 2 mg/1 BAP ve 0,2 mg/1 NAA içeren besin ortamlarından elde edilmiştir. 7. hattan alınan sürgünlerin köklendirilmesi çalışmalarında en yüksek köklenen eksplant oranı (% 90) ve eksplant başına kök sayısı (6 adet) 2 mg/1 ÎBA içeren besin ortamında elde edilmiştir. Bilim Kodu : 4010103
Özet (Çeviri)
11 ADVENTITIOUS SHOOT REGENERATION IN ViciaErvilia (M. Sc Thesis) Yılmaz ERDO?AN GAZI UNIVERSITY INSTUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY January 2003 ABSTRACT The study optimized in vitro regeneration capacity of 6 lines of Vicia ervilia. Highest shoot regeneration from immature embryo (22) and cotyledon (15) was obtained From line No 12 and 7 respectively on MS medium containing 1.25 mg/1 TDZ. Micropropagation showed highest number of 7.33 shoots per explant on MS medium containing 2 mg/1 BAP - 0.2 mg/1 NAA. Rooting was carried out using line No 7 and showed highest frequency (90 %) and number of roots (6) on MS medium containing 2 mg/1 IB A. Science Code : 4010103 Key Words : Vicia ervilia L., adventitious shoot regeneration, immature embriyo, immature cotyledon, cotyledon node, micropropagation, rooting Page Number : 88 Advisers : Prof. Dr. Orhan ARSLAN Assoc. Prof. Dr. Cengiz SANCAK