Gündoğmuş (Antalya) çevresinin florası
The Flora of Gündoğmuş (Antalya) and its surroundings
- Tez No: 134170
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA KÜÇÜKÖDÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Flora, Gündoğmuş, Antalya. VI
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 113
Özet
ÖZET YÜKSEK LİSANS TEZİ GÜNDOĞMUŞ (ANTALYA) VE ÇEVRESİNİN FLORASI Gökhan YEŞİLÖZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Biyoloji Anabilim Dalı Danışman : Prof. Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜK 2003, Sayfa: 103 Jüri : Prof. Dr. Mustafa KÜÇUKÖDUK Jüri : Prof. Dr. Baki EYCE Jüri : Doç. Dr. Kuddisi ERTUĞRUL Gündoğmuş ve çevresinin doğal ve kültür bitkileri araştırıldı. 2000-2002 yılları arasında toplanan 842 bitki örneğinin değerlendirilmesiyle 70 familya, 241 cins ve bu cinslere ait 474 tür ve tür altı seviyede takson belirlenmiştir. Araştırma bölgesinde en çok taksona sahip olan familyaların sıralanışı şöyledir. Leguminosae (=Fabaceae) (71), Compositae (=Asteraceae) (60), Gramineae (=Poaceae) (40), Labiatae (=Lamiaceae) (38), Cruciferae (=Brassicaceae) (32), Caryophyllaceae (23), Umbelliferae (-Apiaceae) (21), Boraginaceae (17), Rosaceae (16), Scrophullariaceae (11). Araştırma bölgesinde en çok türe sahip olan cinsler ise şunlardır. Astragalus (13), Trifolium (9), Trigonella (8), Salvia (8), Bromus (8), Centaurea (7), Anthemis (7), IIIHypericum (7), Silene (7), Alyssum (7), Lathyrus (7), Medicago (6), Coronilla (6), Galium (6). Araştırma alanı, Antalya sınırlan içerisinde olup P. H. Davis' in uyguladığı Grid Sistemine göre C3 ve C4 karesi içerisinde yer almaktadır. Araştırma bölgesindeki taksonların fitocoğrafik bölgelere göre dağılımı ise şu şekildedir. % 13.92'si İran-Turan elementi, % 27.63 'ü Akdeniz elementi, % 1.47'si ise Avrupa-Sibirya elementidir. 248 (% 52) taksonun fitocoğrafik bölgesi bilinmemekte veya çok bölgelidir. Endemik tür sayısı 80 (%16.6) olup, C3 karesi için yeni kayıt 5, C4 karesi için yeni kayıt sayısı ise 45 'tir. Anahtar kelimeler : Flora, Gündoğmuş, Antalya, IV
Özet (Çeviri)
ABSRACT MASTER THESIS THE FLORA OF GÜNDO?MUŞ (ANTALYA) AND ITS SURROUNDINGS Gökhan YEŞİLÖZ Selçuk University Graduate School of Natural & Applied Sciences Department of Biology Supervisor : Prof. Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜK 2003, Page: 103 Jury: Prof. Dr. Mustafa KÜÇÜKÖDÜK Jury: Prof. Dr. Baki EYCE Jury: Assoc. Prof. Dr. Kuddisi ERTU?RUL The natural and cultivated plants of Gündoğmuş and its surroundings were investigated between 2000 and 2002; 842 herbarium specimens belonging to 474 taxa, 241 genera and 70 families were collected and identified from the areas. The families which have the most taxa in research area are Leguminosae (=Fabaceae) (71), Compositae (=Asteraceae) (60), Gramineae (=Poaceae) (40), Labiatae (=Lamiaceae) (38), Cruciferae (=Brassicaceae) (32), Caryophyllaceae (23), Umbelliferae (=Apiaceae) (21), Boraginaceae (17), Rosaceae (16), Scrophullariaceae (1 1). The genera which have the most taxa are Astragalus (13), Trifolium (9), Trigonella (8), Salvia (8), Bromus (8), Centqurea (7), Anthemis (7), Hypericum (7), Silene (7), Alyssum (7), Lathyrus (7), Medicago (6), Coronilla (6), Galium (6).The research area is in the district of Antalya and is in the C3 and C4 square according to the Grid System. The phytogeographic elements are represented in the study area as follows; Mediterranean 131 (27.63 %), Irano-Turanian 66 (13.92 %) and Euro-Siberian 7 (1.47 %). The phytogeographic regions of 248 (52 %) taxa are either multi-regional or unknown. The number of endemic taxa are 80 (16.8 %). Number of new floristic records for C3 squares 5 and C4 squares are 45 taxa.