Mevzi seçiminde coğrafi veri analizi
Geographical data analysis for site selection
  1. Tez No: 134169
  2. Yazar: NEVZAT ÜNALAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. FERRUH YILDIZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Coğrafi, Bilgi, Mevzi, Keşif, Seçim, işgal. 111, Geographical, Data, Site, Reconnaissance, Selection, Occupation
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi MEVZİ/BÖLGE SEÇİMİNDE COĞRAFİ VERİ ANALİZİ Nevzat ÜN ALAN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı Danışman:Prof.Dr.Ferruh YILDIZ 2003, 78 sayfa Jüri: Prof. Dr. Ferruh YILDIZ Doç. Dr. Fatih BOTSALI Doç Dr. Ahmet ARSLAN Günümüz dijital çağında bilgi teknolojisi değişik alanlarda toplumlara hizmet etmektedir. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) yer ve konuma dayalı bilgilerin yönetilmesinde, ekonomik, sosyal ve kültürel kaynakların yönetimi ve entegrasyonu gibi karmaşık analiz gerektiren uygulamalarda etkin olarak kullanılmaktadır.“Mevzi Seçiminde Coğrafi Veri Analizi”tez çalışması ile; Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK)'ndeki bir topçu birliği komutanının, hazırlık mevzisinden, atış görevlerini gerçekleştirmek üzere işgal edeceği esas mevziye hareket etmezden önce yapması gereken“atış mevzi seçimi”işlemini, arazide bizzat gezip görerek yapmak yerine, bilgisayar kullanarak belli kriterler doğrultusunda dijital harita üzerinde yapması ve bu sayede zamandan büyük ölçüde tasarruf etmesi hedeflenmiştir. 11Yapılan bilimsel çalışmanın, birinci bölümünde genel bir değerlendirme yapılmış, ikinci bölümünde“Bilgi çağı”olarak adlandırılan günümüz teknolojisinde, konuma dayalı varlıkların kendi aralarında ve/veya konumsal olmayan diğer varlıklarla düzenlenip analiz edilmesine olanak sağlayan CBS tanıtılmış, üçüncü bölümünde özellikle tatbikat, harekat ve diğer askeri amaçlara hizmet etmek maksadıyla“Topçu Birlikleri'”nin temel atış görevleri için ihtiyaç duyulan“Mevzi Keşif Seçim işgali”konusu değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde CBS uygulaması olan mevzi seçimi faaliyeti üzerinde durulmuş, yazılım içerisinde bir ara yüz oluşturularak sanal bir harita yaratılmıştır. Uygulamanın gerçekleştirilmesindeki ilk adım olarak TIC katmanı, müteakiben gerçek katmanlar (Coverage) yaratılmıştır. Nokta katmanı olarak yerleşim merkezi nokta katmanı, çizgi katmanı olarak yollar, nehirler ve münhaniler çizgi katmanı, poligon katmanı olarak deniz, göller ve ormanlar poligon katmanı yaratılmış ve sayısallaştırılmıştır. Sayısallaştırma işlemi sonrası, harita üzerinden potansiyel topçu mevzilerini bulmaya yönelik minimum ve maksimum yakınlık kriterleri girilerek, sayısal veriler üzerinde analiz işlemi yapılmış ve muhtemel mevziler bilgisayar kullanılarak dijital harita üzerinden belirlenmiştir. Beşinci bölümde ARC/INFO yazılımı tanıtılmış, altıncı bölümde ise tez çalışmasından elde edilen sonuçlar değerlendirilmiştir. Program için ARC/INFO CBS yazılımı seçilmiş, ARC/INFO yazılımının ARCPLOT, TABLES ve ARCEDIT modüllerinden yararlanılmıştır. Mevzi seçiminde coğrafi veri analizine yönelik yazılan program ise yine ARC/INFO yazılımının programlama dili olan AML (Arc Macro Language) ile hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MS Thesis GEOGRAPHICAL DATA ANALYSIS FOR SITE SELECTİON Nevzat ÜNALAN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science Department of Computer Engineering Supervisor: Prof. Dr. Ferruh YILDIZ 2003, 78 Pages Jury: Prof. Dr. Ferruh YILDIZ Assoc. Prof. Dr. Fatih BOTSALI Assoc. Prof. Dr. Ahmet ARSLAN Information technologies play an important role for societies in today's digital era. Geographic Information Systems (GIS) is used widely in data management, and in some applications like economic, social and cultural resources managements which requires performing complex analyses. The aim of“Geographical Data Analysis For Site Selection”thesis can be summarized as; any artillery commander in Turkish Armed Forces will be able to take his unit from temporary site to permanent site, by using digitized computer map with specific criteria, instead of selecting main site on the field by physical reconnaissance and thus saves time. IVIn the first section a general evaluation is done, in the second section Geographic Information Systems (GIS) is introduced, in the third section especially to serve operations, maneuvers and the other for artillery units“Site Reconnaissance, Selection and Occupation”process is evaluated. Site selection, a CBS process, is defined in the fourth section by creating a user interface and thus obtaining a virtual map. The first and second steps to realize the site selection process are creating TIC and the real coverages. As a point coverage an urban area, as a line coverage roads, rivers, contours, and as a polygon coverage seas, lakes, forests are created and digitised. Following the digitisation process, numerical data were analysized within the pre-defined maximum closeness limitations to find possible sites on the digital map. In the fifth section ARC/INFO is introduced and in the sixth section results which were derived from this thesis are evaluated. For the program, ARC/INFO software is selected, and the ARCPLOT, TABLES, and ARCEDIT modules of the same software are used in the thesis. To code the program that is used for the purpose of geographic analysis of site selections, AML (Arc Macro Language), a programming language of ARC/INFO is used.