Problem çözme ve matematiksel ifade etme
Problem solving and mathematical expressing
- Tez No: 134177
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. CEVDET ÇETİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Problem Çözme, Sözel Problemler, Yanılgılar, Teşhis Testi, Solving Problems, Verbal Problems, Misconceptions, Diagnosing Test n
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ortaöğretim Matematik Öğretmenliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Problem Çözme ve Matematiksel İfade Etme Ahmet ÖZMEN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Ortaöğretim Matematik Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr.Cevdet ÇETİN 2003, 60 Sayfa Jüri: Bu araştırmada, sözel problemlerin matematiksel ifade edilmesindeki yanılgıların tespiti ve alınması gereken tedbirlerin neler olacağı sorusuna cevap arandı. Araştırmada Konya ili evren olarak seçildi. Konya' nın ilçeleri sosyo-ekonomik seviyelerine göre üst, orta ve alt olmak üzere üç kategoriye ayrıldı. Her gruptan seçilen 7. sınıflardan 1223 öğrenciye araştırmacı tarafından geliştirilen“Teşhis Test'”i uygulandı. Elde edilen veriler temel betimlemeli(desrictive) istatistik metotlar kullanılarak analiz edildi. Bu araştırma ile öğrencilerin problem çözme ve problemlere uygun denklem yazabilme konularında bilgi eksikliklerinden kaynaklanan yanılgıların olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan, öğrencilerin problemlerde bazı kavramları hiç anlamadıkları ya da yerleşik kavram yanılgılarına sahip oldukları anlaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT PROBLEM SOLVING AND MATHEMATICAL EXPRESSING Ahmet ÖZMEN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Science SupervisonAsist. Prof. Dr. Cevdet ÇETİN 2003, 60 Page Jury: In this study, diagnosing the errors for writing mathematical equations of the verbal expressed problems and what precautions can be taken have been researched. The city of Konya was chosen as a sample. The towns of Konya were divided into three groups as high, medium and low; according to their social and economic structures. The“Diagnosing Test”developed by the researcher was applied on 1223 students of the 7th grade chosen from each category. The obtained data were analysed. In this research it has been point out that the, students have some mistakes in problem solving and expressing the equations mathematically. On the other hand, it has been seen that the students don't understand some concepts at alia re they have permanent misconceptions.