Ortaokul 7.sınıf öğrencilerinin matematiksel modellemede problem çözme stratejilerinin incelenmesi
The investigation of problem solving strategies in mathematical modelling of middle school 7th-grade students
- Tez No: 600494
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NUR SIRMACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Matematik, Education and Training, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: matematiksel modelleme, model oluşturma etkinlikleri, problem çözme stratejileri, mathematical modelling, model eliciting activities, problem solving strategies
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 176
Özet
Amaç: Bu araştırmanın amacı, matematiksel modellemede 7.sınıf öğrencilerinin problem çözme stratejilerinin incelenmesidir. Yöntem: Araştırmada, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Durum çalışmasında katılımcılara altı hafta boyunca toplam 22 saat süren model oluşturma etkinlikleri uygulanmış ve çalışma sonunda katılımcılarla bireysel görüşmeler yapılmıştır. Katılımcılar; 15 tane yedinci sınıf öğrencisi arasından ölçüt örnekleme yöntemiyle seçilmiş sekiz öğrencidir. Veri toplama aracı olarak gözlem, görüşme ve sekiz model oluşturma etkinliğine yönelik öğrenci cevap kağıtları kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel analiz kullanılmıştır. Öğrenci cevap kağıtları ve video transkriptleri alanyazındaki problem çözme stratejilerine göre betimsel analiz kullanılarak analiz edilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin matematiksel modellemede en fazla kullandıkları strateji“Denklem veya Eşitsizlik Kurma”dır. Öğrenciler“Geriye Doğru Çalışma”yı hiç kullanmamışlardır. Öğrencilerin matematiksel modellemede kullandıkları stratejilerin %20'si deneysel, %80'i teorik modelleme problemlerinde kullanılmıştır. Deneysel modelleme problemlerinde en fazla yararlanılan strateji“Sistematik Liste Yapma”iken, teorik modelleme problemlerinde“Denklem veya Eşitsizlik Kurma”olmuştur. Yapılan görüşmeler sonucunda öğrenciler; matematiksel modelleme problemlerinin daha fazla muhakeme becerisi gerektirdiğini, modellemede kullandıkları problem çözme yollarının farklı bir bakış açısı sağladığını ve çözümü kolaylaştırdığını belirtmişlerdir. Ayrıca öğrencilerin ifadelerinden modellemede en fazla“Bağıntı Bulma”,“Denklem veya Eşitsizlik Kurma”,“Muhakeme Etme”stratejilerini kullandıkları çıkarımında bulunulmuştur. Öğrenciler teorik modelleme çatısı altındaki problemlerde daha fazla zorlandıklarını ve bu problemleri çözebilmek için daha fazla yollardan (stratejilerden) yararlandıklarını ifade etmişlerdir. Sonuç: Öğrenciler matematiksel modellemede birden fazla strateji kullanmışlardır. Farklı modelleme problemlerinin çözümlerinde ise, öğrenciler farklı problem çözme stratejilerinden faydalanmışlardır.
Özet (Çeviri)
Purpose: This study aimed at investigating the problem solving strategies of 7th-grade students in mathematical modelling. Method: This study was carried out using case study method which is one of the qualitative research methods. In case study, model eliciting activities lasting a total of 22 hours were implemented for six weeks and one to one interviews were conducted with the participants at the end of the study. Participants were eight students who were selected among fifteen 7th-grade students by criterion sampling method. Data collection tools consisted of observation, interview and student response papers for eight model eliciting activities. Descriptive analysis was used for data analysis. Student response papers and video transcripts were analyzed using descriptive analysis through the problem solving strategies in the related literature. Findings: The most commonly used strategy in mathematical modelling was“Writing Equation and Inequality”. The participants never used“Working Backward”. 20% of the strategies used by students in mathematical modelling were used in experimental and 80% in theoretical modelling problems. While the most commonly used strategy in experimental modelling problems was“Making a Systematic List”, it was“Writing Equation and Inequality”in the theoretical modelling problems. As a result of the interviews, the students stated that mathematical modelling problems require more reasoning skills, and that the problem solving ways used in modelling provide a different perspective and facilitate the solution. In addition, based on their own utterances, it was concluded that the students mostly used“Looking for a Pattern”,“Writing Equation and Inequality”,“Logical Reasoning”strategies in modelling. The students stated that they had more difficulty in the problems under the framework of theoretical modelling and they used more ways (strategies) to solve these problems. Result: Students used multiple strategies in mathematical modelling. In the solution of different modelling problems, students benefited from different problem solving strategies.