Heterosiklik oksimlerin alfa-epoksitlerle alkilasyon reaksiyonları ve elde edilen ürünlerin mikrobiyolojik aktivitelerin tayini
The Alkylation reactions of heterocyclic oximes with alpha-epoxides and determination of microbiological activities of the products obtained
  1. Tez No: 134180
  2. Yazar: YAKUP KAR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEJDET ŞEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Aldoksim, alkilasyon, p- piridin oksimler, optikçe aktif propilen, stiren oksitler, antibakteriyal etki. 111
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi HETEROSİKLİK OKSİMLERİN a- EPOKSİTLERLE ALKİLASYON REAKSİYONLARI VE ELDE EDİLEN ÜRÜNLERİN MİKROBİYOLOJİK AKTİVÎTELERİNİN TAYİNİ Yakup KAR Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı Danışman : Yrd. Doç. Dr. Nejdet ŞEN 2003, 46 Sayfa Jüri : Prof. Dr. Kemal GÜR Prof. Dr. İbrahim KARAT AŞ Yrd. Doç. Dr. Nejdet ŞEN Bu çalışmada; o-,m-, p- piridin, ve fenil-, furil aldoksimlerin; bazik ve uygun çözücüler ortamında oda sıcaklığında optikçe aktif a- epoksitlerle (propilen-, stiren oksit) alkilasyon reaksiyonları yapılmıştır. Yapılan reaksiyonlar sonucunda adı geçen oksimlerin yeni hidroksi propanol türevleri elde edilmiştir. Elde edilen bu bileşiklerde yapılan kimyasal analizler neticesinde hidroksil grubunun ikincil durumda olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan elde edilen bu ürünlerden bazıları, 4 gram(+) ve 3 gram(-) olmak üzere 7 adet bakteri üzerinde denenmiş ve bu denemeler sonucunda yapısında piridin halkası ve propanol grubu bulunduran bileşiklerin antibakteriyal etkiye sahip oldukları belirlenmiştir. Buna ilave olarak bileşiklerin S izomerlerinin R izomerlerine göre daha etkin oldukları antibakteriyal analiz sonuçlarından anlaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT M. Sc. Thesis THE ALKYLATION REACTIONS OF HETEROCYCLIC OXIMES WITH a- EPOXIDES AND DETERMINATION OF MICROBIOLOGICAL ACTIVITIES OF THE PRODUCTS OBTAINED YakupKAR Selçuk University Graduate School Natural and Applied Science Department of Chemistry Supervisor : Assoc. Prof. Dr. Nejdet ŞEN 2003, 46 Page Jury : Prof. Dr. Kemal GÜR Prof. Dr. Ibrahim KARATAŞ Assoc. Prof. Dr. Nejdet ŞEN In this study, the alkylation reactions of o-, m-, p- pyridine and phenyl-, furyl aldoximes have been carried out in basic and suitable solvents at the room temparature with optically active a- epoxides (prophylene-, styrene oxides). The derivatives of the new hydroxy prophanol of the oximes which said theirs names have been obtained in the conclusion of the reactions carried out It have been determined that the hydroxil group has been in the seconder position. In the conclusion of the chemicial analyses which have been carried out above the obtained these products. On the other hand, sone of the products obtained have been experimented on the seven bacterium consist of the four gram(+) and three gram(-). In the coclusion of these experiments, It has been determinend that the compounds which contain the pyridine ring and prophanol group in theirs structures have an antibacterial effect In addition to this, It has being understood that the S isomers of the compounds happened more active than theirs R isomers from theirs antibacterial analyses results. Key Words : Aldoxime, alkylation, o-, m-, p- pyridine oximes, optically active prophylene-, styrene oxides, antibacterial effect IV