Konya ilinde süt sığırcılığı projesi (100x2) kapsamında yer alan işletmelerin ekonomik analizi
Analysis of economics of farms considered in dairy cattle projects (100x2) for Konya province
  1. Tez No: 134195
  2. Yazar: ZEKİ BAYRAMOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİTHAT DİREK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Süt sığırcılığı, ekonomik analiz, ekonometrik analiz, maliyet analizi, Dairy cows farms, Economical analysis, Econometric analysis, Cost analysis
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 190
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA İLİNDE SÜT SIĞIRCILIĞI PROJESİ (100 X 2) KAPSAMINDA YER ALAN İŞLETMELERİN EKONOMİK ANALİZİ Zeki BAYRAMOĞLU Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı Danışman: Yrd.Doç. Dr. Mithat DİREK 2003, 175 Jüri: Prof.Dr. Ahmet ERKUŞ Prof.Dr. Cennet OĞUZ Yrd. Doç. Dr. Mithat DİREK Bu çalışma, Konya İlinde projeye dayalı olarak süt sığırcılığı yapan işletmelerin ekonomik durumu, Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin süt sığırcılığına katkıları gibi konuların araştırılması amacıyla yapılmıştır. Araştırmada kullanılan veriler, tabakalı tesadüfi örnekleme yöntemine göre seçilen 46 işletmede yapılan anket ile elde edilmiştir. Elde edilen veriler 2001 üretim dönemine aittir. İncelenen işletmelerde, işletme basma ortalama hayvan varlığı 5,35 BBHB, işletme arazisi 57,69 da olarak tespit edilmiştir. İşletmelerde ortalama aktif sermayenin (50.770 milyon TL), % 75,85'ini arazi sermayesi ve % 24,15'ini müstecir (işletme) sermayesi oluşturmaktadır. Pasif sermaye içerisindeki öz sermayenin oranı ise % 87,32 olarak belirlenmiştir. İncelenen işletmelerde ortalama saf hasıla 2.083,41 milyon TL, tarımsal gelir 3.580,43 milyon TL, mali rantabilite % 2,41 ve ekonomik rantabilite % 4,19 olarak tespit edilmiştir. Süt maliyet analizi sonucunda süt maliyetinin, sütün satış fiyatının altında olduğu belirlenmiştir. Çalışmada yapılan fonksiyonel analize göre, üretimde kullanılan girdilerin ölçeğe azalan getiri sağladıkları ve kesif yem ve kaba yem kullanımının artırılması gerektiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
11 ABSTRACT Master Thesis ANALYSIS of ECONOMICS of FARMS CONSIDERED IN DAIRY CATTLE PROJECTS (100 X 2) FOR KONYA PROVINCE Zeki BAYRAMO?LU Selçuk University Gradute School of Natural And Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Assist. Prof. Dr. Mithat DİREK 2003, 175 Jury: Prof.Dr. Ahmet ERKUŞ Prof. Dr. Cennet O?UZ Assist. Prof. Dr. Mithat DİREK The present study was conducted to determine the economical status of farms deal with dairy cows and conribution of Agricultural Development Cooperatives on diary cows farms. The data used in this study was obtained from 46 farms which is selected by stratigied random sampling survey techniques. The data were obtained in the year of 2001 production period. In determined farm, the number of animal per farm was 5,35 animal units and average farm size of 57,69 da. The percentages of land and farm capitals in total average active capital (50.770 million TL) were 75,85% and 24,15%, respectively. The total capital of farm in passive capital was 87,32%. In studied farms, average net income, agricultural income, farm efficiency and economical efficiency were computed as 2.083,41x 106 TL, 3.580,43 x 106 Tl, 2,41% and 4,19%, respectively. The milk cost analysis results showed that milk cost was lower than the milk selling price. According to the functional analysis considired in present study, the inputs used in production resulted in decreased income supply to the and concenrate feedstuffs the uses of forace and straw crops should be increased.