Eski ve Yeni Mer'a Mevzuatı'nın karşılaştırmalı incelenmesi ve uygulamaya ilişkin sorunların Tarım Hukuku açısından değerlendirilmesi: Konya-Altınekin örneği
  1. Tez No: 134194
  2. Yazar: İNCİ BİÇKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CENNET OĞUZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Mer'a, kışlak, yaylak, çayır, Tarım Hukuku, tespit, tahdit, tahsis. II, Pasture, winter pasture, mountain pasture, Agricultural Jurisprudence, determination, limitation. IV
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi ESKİ VE YENİ MER'A MEVZUATININ KARŞILAŞTIRMALI İNCELENMESİ VE UYGULAMAYA İLİŞKİN SORUNLARIN TARIM HUKUKU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ : KONYA- ALTINEKİN ÖRNEĞİ İNCİ BİÇKİN Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Cennet OĞUZ 2003, Sayfa: 135 Jüri : Prof. Dr. Cennet OĞUZ : Prof. Dr. Cengiz ÇAKIR : Yrd.Doç.Dr. Recep AKÇAN Bu araştırmada; 25.02.1998 tarih ve 4342 sayılı Mer'a Kanunu'nun getirdiği düzenlemeler incelenerek, eski mer'a mevzuatı ile yeni mer'a kanunu karşılaştırılmak suretiyle uygulamadaki sorunlar belirlenmeye çalışılmıştır. Araştırma, Konya iline bağlı Altınekin ilçesinde bulunan ve 4342 sayılı yeni Mer'a Kanunu'nun uygulamalarına başlanan Yeniyayla, Ölmez, Akköy, Akçaşar, Sarnıç, Ayışığı köyleri ile Dedeler kasabasında gerçekleştirilmiştir. Bu köylerin seçiminde“gayeli örnekleme”metodu kullanılmıştır. Köylerde görüşme yapılacak deneklerin seçiminde“basit tesadüfi örnekleme”yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın ana kitlesini 372 tarım işletmesi oluşturmaktadır. Veriler bu işletmeler ile görüşülerek elde edilmiştir. İncelenen işletmelerin % 76.31 'i mer'a alanlarından Mart ayında, % 23.69'u ise Nisan ayında yararlanmaktadır. Yararlanma yörede Kasım ayında sona ermektedir. Yararlanma çoban kontrolünde serbest şekilde yapılmaktadır. İşletmelerin % 89.61'i hayvanlarını büyükbaş-küçükbaş birlikte otlatırken, % 10.39'u sadece koyunlarını otlatmaktadır. İşletmelerin % 95.42'si, 4342 sayılı Mer'a Kanunu çerçevesinde mer'a alanlarında sadece tespit çalışmalarının yapıldığını, % 4.58'i ise herhangi bir çalışmanın yapılmadığını ifade etmiştir. Araştırma bölgesinde, mer'a alanlarına sınır taşlan dikilerek mer'a sınırlarının tespitinin kısmen yapıldığı saptanmıştır.Araştırmada işletmelerin, % 95.57'sinin mer'a alanlarını hayvanların arasıra otlatıldığı yerler olarak gördüğü, % 4.43 'ünün ise mer'a alanlarının işlevsel ve hukuksal durumunun bilincinde olduğu belirlenmiştir. Bu işletmelerin % 63.89'u 4342 sayılı Mer'a Kanunu konusunda herhangi bir bilgiye sahip değildir. % 37. ll'inin ise kanun konusunda bilgisi olduğu anlaşılmıştır. Araştırma bölgesinde görüşülen işletmelerin bağlı oldukları köy muhtarları ile de ayrıca görüşülmüştür. Böylece 4342 sayılı Mer'a Kanunu'nun uygulanması sırasında karşılaşılacak sorunlar belirlenmeye çalışılmış ve sorunlara Tarım Hukuku açısından çözümler getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis COMPERATIVE EVALUATION OF FORMER AND CURRENT PASTURE LAWS AND EVALUATION OF APPLICATION PROBLEMS WITHIN THE FRAMEWORK OF AGRICULTURE LAW EXAMPLE OF KONYA- ALTINEKİN İNCİ BİÇKİN Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Agricultural Economics Supervisor: Prof. Dr. Cennet O?UZ 2003, Page: 135 Jury : Prof. Dr.Cennet O?UZ : Prof. Dr. Cengiz ÇAKIR : Yrd. Doç.Dr. Recep AKÇAN In this research, it was attempted to determine the problems in application by dealing with arrangements stipulated by Pastures Act, dated 25.02.1998 and numbered 4342 and by comparing former and latter pastures laws The research was carried out in Yeniyayla, Ölmez, Akköy, Akçaşar, Sarnıç villages with Dedeler Township located in Altmekin District in Konya in which Act numbered 4342 new Pastures has been applied. For choosing mentioned villages,“aimed sampling”method was used. The“simple accidental sampling”method was used to choose sampling farms by using the interview. The main population was 372. On study region, the percentages of farms used pastures in March and April were determined as 76.31 % and 23.69 % respectively, and we of pasture has been end in November. Utilization is made under the control of shepherds in a free way. The farms used pastures both cattle and sheeps was as 89.61 % whereas 10.39 % of them was grazed by sheeps. Ill95.42 % of the enterprises mentioned that only determination studies have been done in the pasture areas on the occasion of Pastures Act numbered 4342 and 4.58 % mentioned that no application has been done. In the research area, it is determined that landmarks have been put on the pasture areas and determination of the pasture borders has been partly made. In the research, it is determined that, 95.57 % of the enterprises considered pasture areas as places where sometimes animals were being pastured and 4.43 % of them were aware of the functional and legal status of pasture areas. The 63.89 % of interviewed farmers have no information about Pastures Act numbered 4342 and it was understood that 37.11 % of them aware of the law. We also interviewed with the headmen of the villages where the interviewe enterprises were locating. Thus, it was tried to determine the problems that may occur during the application of Pastures Act numbered 4342 and solutions were come up with in the viewpoint of Agricultural Jurisprudence.