Konya kent merkezlerinde kentsel dış mekan karakterinin meydanlar bağlamında değerlendirilmesi
The Evaluation of the characteristic of outer space in the urban centers of Konya in terms of outer space
  1. Tez No: 134200
  2. Yazar: CANAN DEMİR KARAKAYA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KERİM ÇINAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Meydan, dış mekan, kent merkezi, Konya, Urban Square, Outer Space, Urban (City) Centre, Konya
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA KENT MERKEZLERİNDE DIŞ MEKAN KARAKTERİNİN MEYDANLAR BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Canan Demir Karakaya Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Prof. Dr. Kerim Çınar 2003, 127 Sayfa Jüri: Prof. Dr. Kerim Çınar Yrd. Doç. Dr. Mine Ulusoy Yrd. Doç. Dr. İbrahim Bakır Bu çalışma kentsel dış mekan öğesi olarak meydan kavramının Konya Kent Merkezlerindeki etkileşiminin değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmada meydan kavramının tanımı ve tarihsel süreçte dünyadaki örneklerinde ve Geleneksel Türk Kentindeki gelişimi anlatıldıktan sonra, dış mekan kavramı olarak meydanın, dış mekan özellikleri, biçimsel işlevsel nitelikleri tespit edilmiştir. Konya Kentinde Tarihi Kent Merkezi ve Yeni Kent Merkezi olarak tespit edilen iki belirgin alanda, dış mekan ve meydanlar belirlenmiş, oluşum ve gelişim süreçleri ve biçimsel işlevsel nitelikleri değerlendirmeye alınmıştır. Değerlendirmeden elde edilen sonuçlar, Konya Tarihi Kent Merkezinde oluşturulmaya çalışılan nitelikli dış mekanların, Yeni Kent Merkezinde tamamen kaybedildiğidir. Bazı uygulamalar ve değişiklikler yapıldığı takdirde bu merkezde dış mekan kullanımları daha nitelikli hale gelebilecektir. Değerlendirmeden çıkan başka bir sonuç ise, genel olarak pek çok kentte dış mekan oluşumlarında nitelikli mekanların azlığı, varolanların yetersizliği tespitinden hareketle, kentsel tasarım ölçeğinde, şehir plancıları ve mimarların birlikte çalışmalarıyla alınacak kararlarla, dış mekanlarda nitelikli alanların üretilebileceğidir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MA Thesis THE EVALUATION OF THE CHARACTERISTIC OF OUTER SPACE IN THE URBAN CENTERS OF KONYA IN TERMS OF URBAN SQUARES Canan Demir Karakaya Selçuk University Graduate SchoII of Natural and Applied Sciences Department of Architecture Supervisor: Prof. Dr. Kerim Çınar 2003, 127 Page Jury: Prof. Dr. Kerim Çınar Assist. Prof. Dr. Mine Ulusoy Assist. Prof. Dr. Ibrahim Bakır The aim of this study is to evaluate the effectiveness of urban square concept in the City Centre of Konya, as an urban element of outer space. In the study, firstly, the definition of urban square concept, its chronological development through the examples of world and traditional Turkish City, are explained, and then as a concept of outer space, the outer space, formal and functional characteristics of the urban squareare determined. The determined formation-developing processes and the formal functional characteristics of the outer space and urban squares in the two main areas which are established as Historical Urban Centre and New Urban Centre in the City of Konya, are taken into consideration. The main result provided from these evaluations is that the characteristic outer spaces which had been tried to form in the Historical Urban Centre of Konya, have been entirely lost in the New Urban Centre. Nevertheless, if some applications and alterations are carried out, the uses of the outer space in the centre could be taken to more characteristic conditions. The other result taken from the evaluation is also that by taking into consideration to establish the diminishing of the characteristic urban spaces in the formation of outer spaces generally in several cities and the insufficiency of the existing ones; some characteristic spaces would be produced in the outer spaces by means of the decisions taken by working together of the urban planners and architects.