Konya'daki bazı eğitim binalarının deprem güvenliklerinin araştırılması
The Investigation of the earthquake responses of some of the education buildings in Konya
  1. Tez No: 134201
  2. Yazar: MUHAMMET EKİZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NAİL KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Deprem, Konya, Okul, Bina, Dayanım, Sap2000, Earthquake, Konya, School, Building, Strength, SAP 2000. ii
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi Konya'daki Bazı Eğitim Binalarının Deprem Güvenliklerinin Araştırılması Muhammet EKİZ T.C. Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü İnşaat Mühendisliği Anabilim Dalı Danışman: Yrd.Doç.Dr. Nail KARA 2003, 13.1 sayfa Jüri Yrd. Doç. Dr. Hicran AÇIKEL Yrd. Doç. Dr. Rıfat SEZER Yrd. Doç. Dr. Nail KARA 1996 yılında yürürlüğe giren ve Bayındırlık ve İskan Bakanlığı'nın hazırladığı Türkiye Deprem Bölgeleri haritasında Konya ili 4. derece deprem bölgesi olarak tespit edilmiştir. Olası bir deprem felaketinde içerisinde bulunabilecek nüfus yoğunluğu da dikkate alınırsa eğitim binalarının önemi büyüktür. Bu çalışmada Konya ilinin önemli eğitim binalarından olan Konya-Selçuklu Mehmet Akif Ersoy Lisesi Binası ve Meram Ticaret Meslek Lisesi Ek Binasının deprem gevenliklerinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Konya-Selçuklu Mehmet Akif Ersoy Lisesi Binası ve Meram Ticaret Meslek Lisesi Ek Binası, 1997 yılında yürürlülüğe giren Afet Bölgelerinde Yapılacak Yapılar Hakkında Yönetmelik usullerine göre Deprem Güvenliklerinin Belirlenmesi için bu yapıların mevcut mimari ve statik - betonarme projeleri incelenmiş, projeler ile yerindeki uygulamaların birbirleri ile uyumlu olup olmadıkları kontrol edilmiş, malzeme dayanımlarının projede belirlenen dayanım değerini sağlayıp sağlamadığı araştırılmış ve gerekli statik ve betonarme çözümler gerçekleştirilmiştir. Tüm bu araştırmalar sonucunda Konya için önemi büyük olan söz konusu başlıca iki eğitim binasının depreme karşı dayanıklılığının yeterli güvenilirlikte olmadığı ve en kısa zamanda güçlendirilmeleri gerektiği belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master of Science Thesis The Investigation of The Earthquake Responses of Some of The Education Buildings in Konya Muhammet EKİZ Civil Engineering Department of The Graduate School of Natural And Applied Sciences of Selçuk University Adviser: Assist. Prof. Dr. Nail KARA 2003, 131 pages Jury Assist. Prof. Dr. Hicran AÇDCEL Assist. Prof. Dr. Rıfat SEZER Assist. Prof. Dr. Nail KARA The Konya City has been placed in the 4 degree seismic zone in the map of Turkey's Seismic Zones that was prepared by the Ministry of Development and Housing and went into effect in 1997. In a probable earthquake, education building are the urgently needed structures that Konya-Selçuklu M. Akif Ersoy and Meram Ticaret Meslek Schools have priority in all of the others in Konya In this study, it is aimed to determine the seismic safeties of The Buildings of Konya-Selçuklu M. Akif Ersoy and Meram Ticaret Meslek Schools Addition of which are the prior buildings of Konya. In order to determine the seismic safeties of The Buildings of Selçuklu M. Akif Ersoy and Meram Ticaret Meslek Schools Addition of Konya according to the Regulations For The Structures To Be Built in Disaster Areas that came into force in 1997, the present architectural, structural-statical projects of these structures were examined and the harmony of these projects with their site applications were controlled, the applied material strengths were compared with the values defined in the projects and the required statical and structural analysis were carried out. Finally, from all of these investigations there are found that these two buildings were not resistant against an earthquake and they should be strengthened immediately.