Konya'daki medrese yapılarının yeniden kullanım koşullarına göre değerlendirilmesi
Evaluation of medrese buildings in Konya according to the reuse conditions
  1. Tez No: 134209
  2. Yazar: ESRA YALDIZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BAHTİYAR EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Anıt, yeniden kullanım, Konya, medrese yapıları, Monument, Re-use, Konya, Medrese buildings. 11
  7. Yıl: 2003
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 224
Özet
ÖZET Yüksek Lisans Tezi KONYA'DAKİ MEDRESE YAPILARININ YENİDEN KULLANIM KOŞULLARINA GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ Esra YALDIZ Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Mimarlık Anabilim Dalı Danışman: Yrd. Doç.Dr. Bahtiyar EROĞLU 2003, 210 Sayfa Jüri: Yrd. Doç.Dr.O.Nuri DÜLGERLER Yrd. Doç.Dr. Bahtiyar EROĞLU Yrd. Doç.Dr.M.Emin BAŞAR Tarihi süreç içerisinde, toplumun sosyal ve ekonomik yapısındaki değişimin bir sonucu olarak, mimari ve kentsel durumu da değişmektedir. Koşulların ve değer yargılarının hızla değiştiği bir toplumda, zaman içerisinde yapıların işlevleri de değişebilmektedir. Günün gerektirdiği çağdaş kullanımlara uyarlanması gereken anıtsal bir yapı türü de medreselerdir. Medreseler Türklerin İslamiyet'ten sonra geliştirdikleri en önemli yapılardandır. Türk mimarisinin gelişim çizgisi içerisinde, bu gelişime katkıda bulunan ve başından sonuna kadar tutarlı bir gelişim gösteren medrese yapılarının en güzel örnekleri, Anadolu Selçukluları Döneminde özellikle Konya'da yapılmıştır. Konya'da Anadolu Selçuklu Mimarisinin günümüze kadar ulaşabilmiş medrese yapılarından; Sırçalı Medrese, Ali Gav Medresesi, Karatay Medresesi ve İnce Minareli Medrese mimarlık tarihi ve sanat tarihi açısından önemle üzerinde durulması, korunması ve çağdaş yaşam koşulları içerisinde değerlendirilmesi gereken yapılardır. Konya'daki bu 4 medrese yapısı, çağdaş kullanımlara uyarlanmaları bağlamında ele alınarak, koruma ve yeniden kullanım kapsamında değerlendirilmiştir. Bu amaçla ele alman çalışma 6 bölümden oluşmaktadır. Tezin 1. bölümünde; çalışmanın amacı- kapsamı, çalışmada izlenilen yöntem ve literatür araştırması hakkında bilgiler verilmektedir. 2.bölümde; anıt tanımı, sınıflandırılması, korunmaya değer olma ölçütleri, anıtların bakım ve onarımları, ve anıtlarda yeniden kullanım kavramları, ayrıntılı olarak incelenmiştir. 3.bölümde; medrese, medrese mimarisi ve medrese yapılarının anıt türleri içerisindeki yerleri ve içerdikleri anıtsal değerleri anlatılmıştır. 4.bölümde Konya'daki medrese yapıları incelenerek analizleri yapılmıştır. 5.bölümde Konya'daki Medrese yapılarının yeniden kullanımlarının; yasa ve yönetmeliklere uygunluğu, modern yapı hizmetlerine uygunluğu ve Türkiye'deki diğer yeniden kullanım örnekleri içerisindeki yerleri değerlendirilmiştir. 6. bölümde ise çalışmadan elde edilen sonuç ve öneriler yer almaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Master Thesis EVALUATION OF THE MEDRESE BUILDINGS IN KONYA ACCORDING TO THE RE - USE CONDITIONS Esra YALDIZ Selçuk University Graduate School of Natural and Applied Sciences Department of Architecture Advisor: Assist. Prof. Dr. Bahtiyar ERO?LU 2003, 210 Pages Jury:Assist.Prof.Dr. O.Nuri DÜLGERLER Assist.Prof.Dr. Bahtiyar ERO?LU Assist.Prof.Dr. M.Emin BAŞAR With in the historical process, the architecture and urban situation of the society change as a result of the change in social and economic structure of the society. The functions of the buildings change in time in a society where the situations and value judgments change rapidly. Medrese is also a kind of monumental buildings which should be adapted to the contemporary use that the present time requires. Medrese is one of the important buildings among the ones Turks developed after Islam. With in the development of Turkish architecture the most beautiful examples of medrese buildings, those contribute to this development and show a consistent development from beginning to end, are built in the period of Anatolia Seljuks especially in Konya. Sırçalı Medrese, Medrese of Ali Gav, Medrese of Karatay and İnce Minareli Medrese of the medrese buildings approached to present time from Anatolia Seljukid Architecture in Konya are the buildings which should be preserved and evaluated from the point of contemporary life conditions. These 4 medrese buildings in Konya -considered as monumental buildings- are took up in the context of the adaptation to the contemporary use and evaluated in the scope of preservation and re-use. The study aiming this includes 5 chapters. In the first chapter; the information about the aim-scope of the study, the method followed and source research in the study is given. In the second one; the definition, the classification and the criterion of being worth to preservation of monument, care and repair of monuments and the re-use concept in monuments are studied in detail. In the third chapter; medrese, the architectural characteristics of medrese, the place of medrese buildings among the types of monuments and their monumental values are explained. The fourth one includes the medrese buildings in Konya and the analysis of them. In the fifth chapter; the suitability of the reuse of Madrasa buildigs in Konya to the laws and regulations and modern building services, the places of them among the other reuse examples in Turkey are evaluated. In the last chapter, there are the results and proposals of the study.